CETĂȚEANUL, DEMOCRAȚIA, STRADA 11.03.

0
184

CETĂȚEANUL, DEMOCRAȚIA, STRADA 11.03.Am stat acasă s-o văd pe Kamala Harris coborând din avion și am plecat să-mi iau ziarele. Știam că va trece pe strada mea, dar mai era o oră până atunci.Chișcul unic este vis-a-vis. N-avem voie să traversăm. Poliție, jandarmi, sereiști păzeau toată zona. Cu greu ne-au lăsat să trecem, deși era clar că nu încurcam pe nimeni.

Firește că am vrut să revin. Am mers la celălalt colț, intersecția cu Plevnei. Iar nu ne lasă. O doamnă insistă, pentru că avea mâncarea pe foc, dar o pune la punct o securistă în trening. C-așa-i cu regulile, că trebuie să stăm pe loc. Vine un nene tuciuriu care țipă la polițiști, care le zice de Ceaușescu, de Putin, care să vină să-i radă pe toți, multe d-alea pentru care, pe vremuri, te interna la psihiatrie. Acum doamna în trening tăcea. M-am uitat insistent la ea, să văd dacă și acum e așa de vigilentă. Se făcea că plouă sau ninge.

Democrație românească. Frig rău la București. Erau și mămici cu copii agitați, care doreau să traverseze. Ne-au lăsat, cu greu, deși iar era clar că încă n-a ajuns în zonă celebra coloană. Am intrat la Shop &Go, am ieșit și abia atunci a trecut Doamna Harris și zecile de mașini blindate, autobuze, microbuze. Ca unul care a locuit în Piața Romană timp de 40 de ani, n-am avut nicio emoție, pentru că am văzut toți șefii de stat din 1955-1995 de la balcon. Cei autohtoni treceau zilnic, vizitatorii treceau cocazional, adesea cu decapotabile și făceau semne către noi.

Atunci era război rece. Acum urmează să fie. Ce diferențe de abordare! Dacă tot și-au propus să fie gazde bune puteau arbora steaguri americane și românești pe traseu. Din 2014 n-a mai fost la noi un vice-președinte american. Atunci a fost Joe Biden. Tot din cauza rușilor. Sper ca relatarea mea la cald să nu fie considerată pro-rusă și să fiu blocat de noua cenzură patologică.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here