Cine pe cine așteaptă la Eurovision (22.02)

0
48

lora solista aArticol de Iulia Radu
Aproape că mi se pare penibil să mai scriu despre TVR. Am ajuns la concluzia că Televiziunea Română este o „pedeapsă” aplicată telespectatorilor fără ca aceștia să fi comis vreo „crimă”. Ba mai mult decât atât, dacă Doamne ferește îi „bagi în seamă”, atunci te-ai „potcovit” cu un „prieten” pe o perioadă mai lungă decât ți-ai fi dorit inițial. Se vor ține scai de tine și vor face tot ce le stă în putere pentru a atrage atenția asupra lor. Asta a pățit Lora, care după ce s-a înscris la Eurovision și a participat la audițiile live în perioada 27-29 ianuarie, a decis, alături de casa de discuri și managementul propriu, că e mai bine să se retragă din concurs. Așa că pe 2 februarie și-a anunțat public retragerea de la Eurovision:

“Am decis, împreună cu casa de discuri şi managementul meu să mă retrag din competiţia pentru Eurovision. La baza hotărârii mele stau opiniile diferite legate de modul în care se fac preselecţiile pentru concurs. Piesa este, cu siguranţă, un hit, fiind compusă de DaBeatFreaks, un grup de producători ce au scris piese pentru artişti precum Sean Paul, Dizzee Rascal sau Meghan Trainor.”, a declarat Lora pentru MEDIAFAX.

Tot pe 2 februarie a venit și reacția TVR-ului:
 

Organizatorii Eurovision România au luat act de retragerea din preselecţie a piesei „I know“, interpretată, în concurs, de Lora, anunţă postul public.
Printr-o adresă adresată organizatorilor Selecţiei Naţionale 2017, reprezentanţii Mediapro Music au transmis solicitarea de retragere din concurs, fără a menţiona motivele care au stat la baza deciziei, mulţumind însă „întregii echipe TVR pentru profesionalismul de care a dat dovadă şi pentru susţinerea oferită“.
„Piesa Lorei este una dintre melodiile scrise de cei nouă compozitori străini care au avut încredere în preselecţia organizată de Televiziunea Română, anul acesta“, a declarat Iuliana Marciuc, producătorul Eurovision România.
„M-a bucurat foarte mult înscrierea ei în concurs, ca şi a celorlalţi tineri aflaţi în topurile muzicale. Regret retragerea unei piese bune, care avea cu siguranţă şanse să acceadă în finală, cu atât mai mult cu cât ea s-a calificat în semifinală printre primele locuri“, a mai adăugat Iuliana Marciuc.

 
Mai mult decât atât, pe 12 februarie (duminica în care au fost anunțați în direct pe TVR cei 15 concurenți calificați), Monica Anghel și Marcel Pavel au anunțat că, având în vedere retragerea din concurs a Lorei, care se număra printre cei calificați mai departe, locul ei a fost luat de piesa clasată pe locul 16 în clasamentul juriului. N-am înțeles de ce a ținut TVR să menționeze acest mic „amănunt”. Noi, telespectatorii, abia atunci aflam care sunt cele 15 piese calificate. Nu au afișat nici până astăzi notele obținute de cele 72 de piese. Mă întreb: în perioada 5 – 11 februarie, TVR-ul a difuzat și piesa Lorei chiar dacă aceasta își anunțase retragerea încă de pe 2 februarie?! Aveau diploma de participare pregătită și pentru Lora? I-au trimis-o acasă în semn de prețuire?! N-au scos niciun cuvânt despre Lora nici pe 19 februarie, în timpul petrecerii de la Berăria H!
Cu toate acestea, Iuliana Marciuc și-a amintit brusc de Lora ieri dimineață (21 februarie), când a intrat în direct la Antena Stars (!!! de ce la un post TV de cancanuri?!) și a glăsuit că nu există o reziliere oficială din ambele părţi şi că Lora este aşteptată pe scena semifinalei.

„Eu am spus şi repet că amănunte de ordin juridic le vor stabili juriştii, ceea ce vreau eu să spun este că Televiziunea Română a investit o mulţime de resurse în acest proiect, că noi ne-am respectat toate angajamentele pe care le-am avut faţă de toţi artiştii şi cred că este o dovadă de respect şi de profesionalism ca şi artiştii la rândul lor să-şi onoreze şi să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute în contract“, a clarificat Iuliana Marciuc pentru „Adevărul“.

Evident a venit și replica managerului Lorei:

„Nu e nicio neînţelegere la mijloc. Noi am respectat regulamentul şi am urmat toţi paşii necesari. Conform contractului, am trimis acea notificare de retragere pe 1 februarie, imediat după audiţii, iar TVR a confirmat retragerea, ne-a dat OK-ul că retragerea a fost acceptată, ba chiar ne-a urat şi succes pe viitor. În momentul în care am decis să renunţăm nici măcar nu i se comunicase Lorei că este în semifinală şi nici nu a fost anunţată vreodată în mod oficial că este în semifinală. Eu sunt foarte calm şi liniştit. Noi nu mai vrem ca Lora să participe la Eurovision, iar prezenţa ei în semifinala Eurovision România 2017 cu siguranţă nu va avea loc“, a explicat Ionuţ Ghenu pentru „Adevărul“.

Puteți citi articolul în întregime pe site-ul Adevărul:
http://m.adevarul.ro/entertainment/tv/disputa-eurovision-romania-lora-s-a-retras-iuliana-marciuc-sustine-nu-fost-reziliat-contractul-asteapta-semifinala-spune-managerul-artistei-1_58ac43bf5ab6550cb8ae4b12/index.html
Înțelege cineva ce s-a întâmplat cu TVR-ul în intervalul 2 februarie (când au declarat că au luat act de retragerea Lorei) și 21 februarie (când Iuliana Marciuc a declarat că o așteaptă pe Lora în semifinală)? Le-a plecat PR-ul și au angajat în loc pe femeia de serviciu?! De ce a ales Iuliana Marciuc să facă acest anunț la un post privat de scandal?! De ce nu la postul public?! Înțeleg nevoia de publicitate a TVR-ului, dar din câte știu, încă este legal să îți folosești creierul. Aceasta este cea mai bună ideea pe care au avut-o pentru a încerca să iasă în față cu ceva?! Cu astfel de strategii vreți voi să depășiți în sondaje Etno TV și Disney Channel?! Nu credeți că ar fi mai bine oferiți telespectatorilor programe de calitate? Unde-i transparența cu care v-ați tot lăudat?! Vedem și noi notele acordate de juriu pieselor înscrise în preselecția pentru Eurovision? În afară de o lipsă totală de respect față de Lora și față de ceilalți concurenți, TVR-ul mai oferă și altceva?! Întrebări retorice, desigur!
Pe de altă parte, să nu fim naivi! Tocmai am primit comunicat de presă prin care suntem anunțați că Lora a lansează ei album, „A voastră, Lora – The Singles Collection” (care este deja disponibil pe toate platformele de distribuție digitală, potrivit comunicatului primit de la Media Pro). Deci… și ei îi prind bine aparițiile TV. E și în avantajul ei să fie în prim plan în această perioadă. Dă bine un mic „scandal”… O văd chiar acum pe Lora la „Răi da buni” pe Antena Stars. Vorbește despre vacanța ei în Maldive, dar și despre Eurovision. Spune că va lansa videoclip pentru piesa I Know. Tocmai pentru această piesă! Mai spune că speră ca specialiștii din TVR să respecte decizia ei și chiar dacă nu spune motivele retragerii, acestea sunt bine gândite, întemeiate. Ea spune că nu le divulgă din respect pentru colegii ei de breaslă (?!?). Să-mi fie cu iertare, dar dacă tot ai ales să te înscrii și apoi să te retragi, atunci decent este să spui ce te-a determinat să faci acest gest. Lora nu spune nimic concret, își găsește greu cuvintele (deși, între noi fie vorba, o consider o fată inteligentă).  Totul pare cusut cu ață albă. Un așa-zis conflict „născut” din dorința de a mai discuta „verzi și uscate”. „Vă rog să mă credeți pe cuvânt că eu nu sunt concurent în acest concurs”, zice Lora. Dacă insiști, te credem. Doar să nu ne iei drept proști… Pentru iubitorii de muzică, pentru fanii Eurovision, tot acest „conflict” este o jignire.
Faptul că o televiziune privată comentează Eurovisionul, este un lucru bun. Dar îmi poate explica și mie cineva de ce nu este în stare TVR-ul să facă o emisiune despre Eurovision?! E chiar atât de greu să facă o dezbatere despre acest concurs?! Să invite jurnaliști, artiști și să discute despre acest concurs pe care chiar ei îl organizează?! Știu că Iuliana Marciuc nu a „inventat roata” când a decis să „externalizeze” conflictele Eurovision, Slavă Domnului, au făcut-o și alții înaintea ei. Dar observ cu tristețe că Iuliana Marciuc a ratat șansa de a rămâne în istorie ca persoana care a reușit să facă vâlvă cu Eurovisionul prin emisiuni produse în Televiziunea Română, nu la „vecini”. Trist!
 

Articole pe aceeași temă:

TVR-ul a scos „viziunea” din Eurovision (articol de Iulia Radu): http://andreipartos.ro/tvr-ul-a-scos-viziunea-din-eurovision/
OPINII DUPĂ O SĂPTĂMÂNĂ PLINĂ (articol de Andrei Partoș): http://andreipartos.ro/opinii-dupa-o-saptamana-plina-1/
Eurovision: Shock… W(here’s) T(he) F(un)?! http://andreipartos.ro/eurovision-shock-wheres-the-fun/

Eurovision 2017. Semifinala 1. Partea intai (articol de Florentin Milcof): https://milcof.blogspot.ro/2017/02/eurovision-2017-semifinala-1-partea.html

Interpreti OK! Creatori YOK! – Eurovision Romania 2017 (articol de Florentin Milcof): https://milcof.blogspot.ro/2017/02/interpreti-ok-creatori-yok-eurovision.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here