Clever a plătit un atac la taximetriști în Adevărul

Artiol preluat din Libertatea

0
33

Cum se comite o dezinformare? Un fals taximetrist se revoltă, pe Facebook, pe ”bulangii” cu trotinete electrice și amenință că le aruncă în Dâmbovița!

În ziarul Adevărul apare un articol publicitar care preia postarea ”taximetristului” și sunt elogiate, ca variantă civilizată, aplicațiile Uber, Bolt sau Clever.

Mai multe site-uri, printre care și Libertatea, preiau informația, fără să vadă că e publicitară.

Când face verificările, Libertatea descoperă că autorul campaniei plătite este chiar Clever Taxi, o aplicație de ridesharing deținută de mytaxi, o companie a concernului Daimler Benz, producător Mercedes!

Clever Taxi a folosit în articolul publicitar mesaje precum „bulangii”, portretizându-i pe taximetriști ca homofobi violenți și lipsiți de inteligență.

Cristian Dițoiu, unul dintre antreprenorii români din digital, a descoperit cum s-a propagat o știre falsă prin intermediul banilor și al erorilor succesive.

PASUL 1: Pe un grup de Facebook al taximetriștilor, intitulat Clubul Taximetriștilor, un om care nu mai postase niciodată nimic scrie un mesaj în care se prezintă drept un șofer de taxi, indignat că până și trotinetele electrice au început să le facă o concurență.

PASUL 2: Sub semnătura lui Liviu Stănculescu, un invitat care scrie articole când și când, ziarul Adevărul publică un text în care este citat taximetristul respectiv. Articolul e unul clar împotriva taximetriștilor și în favoarea ”serviciilor de transport alternativ, precum Uber, Bolt sau Clever”.
(…)

Liviu Stănculescu, contributor la Adevărul, a preluat mesajul strecurat pe Facebook într-un articol plătit, scris așadar din voința unui client de publicitate, care vrea să transmită un mesaj.

Articolul începe cu fraza: ”Forumurile taximetriştilor sunt pline în această perioadă de îndemnuri la boicot şi revolte după ce guvernul a anunţat că doreşte reglementarea aplicaţiilor de transport alternativ”. Se construiește un sentiment de acțiune iminentă. ”Pe forumuri, taximetriştii fac strategii ample de boicotarea a tuturor mijloacelor de transport alternativ. Un taximetrist din Bucureşti le solicită colegilor săi să declanşeze atacul şi împotriva trotinetelor electrice”.
Puteți citi articolul în întregime în Libertatea:

https://www.libertatea.ro/stiri/clever-taxi-daimler-benz-platit-un-articol-in-adevarul-care-i-prezinta-pe-taximetristii-romani-drept-niste-brute-limitate-homofobe-si-amenintatoare-2669041

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here