CNA, nicio decizie pentru atitudinea televiziunilor în campanie electorală. S-au întâlnit să ceară alte monitorizări

0
17

Articol preluat de pe site-ul paginademedia.ro
CNAMembrii Consiliul Național al Audiovizualului s-au reunit în ședința de astăzi pentru a… amâna luarea unei decizii pe campania electorală. După mai bine de două ore de vizionare a unor secvențe de emisiuni ale Antenei 3 din ziua de 16 noiembrie, când a fost ales președintele României, membrii consiliului au considerat că trebuie făcută o monitorizare „de linie” a tuturor posturilor.

Mai exact, să se facă rapoarte pe întreaga zi de 16 noiembrie, la fiecare post de știri, pentru a avea o „imagine globală” a modului în care posturile au reflectat această zi.

„Noi, dacă rezolvăm acum această problemă punctuală, în urma acestor reclamații, nu știu dacă rezolvăm un caz global. Mă gândesc să tratăm acea dată de 15 – 16 noiembrie global, pentru a discuta aceste subiecte și a lua o decizie, a declarat Gabriel Tufeanu, membru proaspăt numit în CNA, în cadrul ședinței. Membrii au decis să se pronunțe pentru eventualele sancțiuni după ce vor fi vizionate monitorizările pe toate posturile.
Mai mult, Radu Călin Cristea, membru CNA, a criticat reclamațiile venite de la telespectatori: ”Inventariind toate plângerile, nu doar cele referitoare la Antena 3, ai senzația că ceea ce discutăm noi aici în CNA se referă la o Românie care n-a trecut printr-o campanie electorală. Sunt plângeri inconsistente, superficiale.”

Consiliul a amânat pentru ziua de joi, 18 decembrie, vizionarea și discutarea acestui raport de monitorizare și vizate sunt posturile Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, Nasul TV, TVR 1, Digi24 și Romania TV.

CNA s-a reunit astăzi pentru prima dată după cinci săptămâni de blocaj, în care nu s-au putut desfășura ședințele din cauza lipsei de cvorum. Primele subiecte trecute pe ordinea de zi sunt cele legate de campania electorală încheiată în urmă cu trei săptămâni.

Pe ordinea de zi a ședinței au fost trecute toate posturile de știri cu reclamațiile care au vizat zilele de 15 și 16 noiembrie, pentru care Antena 3, prima din lista celor analizate, a primit 58 de reclamații.

Vizionarea secvențelor cu posibile probleme a durat mai bine de două ore, iar discuțiile după acestea au fost aprinse, în special schimbul de replici dintreValentin Jucan și reprezentantul Antenei 3, Mirela Bomboe. Discuțiile au culminat cu momentul în care Valentin Jucan a prezentat o înregistrare cu un grup de oameni care strigau „Antena 3, niște derbedei”.
Redăm în continuare o parte din discuțiile purtate pe subiectul Antena 3, în ședința de astăzi: 

Mirela Bomboe: Într-adevăr, pe parcursul acestor emisiuni s-a vorbit despre mandatul unui președinte, un mandat care se încheia, despre regimul său. Din punctul nostru de vedere, aceste reclamații sunt neîntemeiate. Într-adevăr acel exit-poll a intrat cu un minut și jumătate, două minute mai devreme, dar înțeleg că toate televiziunile „au furat startul”, ca să spun așa, la acel exit poll.Ca atare cred că ar trebui să lămurim dacă mesajele președintelui Traian Băsescu, dacă referirile la președintele Traian Băsescu înseamnă generic campanie electorală.

Valentin Jucan – Este adevărat. Referirile la încheierile mandatului președintelui încă în funcție nu țin de campanie electorală. Dar depinde cum le faci. Îl citez pe directorul postului (Mihai Gâdea – n.r.): „Se vorbește în acestă seară despre faptul că Băsescu încearcă să rămână la putere prin manevre ce pot fi presupuse, dorindu-și nici mai mult nici mai puțin decât funcția de prim-ministru. Dacă vreți să împiedicați acest lucru, mai aveți 35 de minute în care puteți zbura la secția de votare să vă spuneți punctul de vedere”. Postul Antena 3 nu a vorbit despre încheierea mandatului, ci a legat toate aceste nenorociri cu un eventual câștig al lui Klaus Iohannis și bineînțeles i-a îndemnat la vot.

Mirela Bomboe – Eu mi-am notat mai multe afirmații și opinii prezentate în emisiune, în care se vorbea, la modul generic, indiferent de cine va ieși președinte. Poate că ar exista o nuanță în sensul a ceea ce ați exprimat dumneavoastră mai devreme, după ieșirea lui Traian Băsescu din ziua alegerilor, au existat mai mulți invitați și moderatori care au comentat acel mesaj. Până la acel moment, nu s-a transmis niciun mesaj de natură politică, cu privire la cei doi candidați.

Valentin Jucan – Unde este fotografia cu autobzul care este dus la secția de votare din Grecia? Ați spus că-l dați, dar n-a mai apărut. (…) Se spun informații, se anunță că urmează să se probeze ceea ce spun, dar nu se mai întâmplă.
Mirela Bomboe – Eu chiar am văzu un autocar. A fost prezentat un autocar cu numere de București. (…) Sper să existe detașare și să dați dovadă de echidistanță în ceea ce privește aceste reclamații. Nu știu dacă dumneavoastră sunteți în măsură să comentați acest subiect având în vedere că ați cerut în mod public să fie ridicată licența Antena 3.

Valentin Jucan – Până una alta sunt membru al CNA. Până ce cineva m-ar da afară, sau până îmi închei mandatul, dvs nu aveți nicio calitate să-mi spuneți ce calitate am eu. Legea îmi permite să am opinii publice despre spațiul audiovizual argumentate pe articole de lege.

Radu Călin Cristea, membru CNA – Aprecierea pe care vreau să o fac legat de recolta pe care o avem aici este o lecție foarte amară pe care a încasat-o CNA-ul pentru că inventariind toate plângerile, nu doar cele referitoare la Antena 3, ai senzația că ceea ce discutăm noi aici în CNA se referă la o Românie care n-a trecut printr-o campanie electorală. Sunt plângeri inconsistente, superficiale. Sunt totuși cazuri pe care le-au văzut toți membrii CNA, și ele în mod evident ar trebui să figureze în analiza noastră. Nu am găsit încălcări stridente, violente ale legii audiovizualului. Cred că ar trebui să schimbe cu totul maniera de a fi prezenți în spațiul public și de a filtra tot ce înseamnă mediul audiovizualului, cu instrumente care în opinia mea sunt la îndemâna CNA. Dacă suntem dependenți de aceste plângeri care ne vin din piață ne vom trezi că încheiem o campanie electorală care de fapt aproape că nu a avut loc, atât de superficiale și de diluate sunt aceste reclamații.
Gabriel Tufeanu, membru CNA: „Noi, dacă rezolvăm acum această problemă punctuală, în urma acestor reclamații, nu știu dacă rezolvăm un caz global. Mă gândesc să tratăm acea dată de 15 – 16 noiembrie global, pentru a discuta aceste subiecte și a lua o decizie”

Florin Gabrea a fost singurul care s-a opus propunerii de a se face o monitorizare de linie: „Eu nu văd ce rezolvăm dacă vedem încă șapte materiale de la șapte televiziuni. Unii trec strada pe roșu, alții nu trec strada pe roșu. fiecare persoană care trece strada pe roșu nu pot să-i spun „treceți dumneavoastră de-o parte  să vedem câți oameni mai trec pe roșu”. Avem o cantitate imensă de plângeri și de materiale. Nu are niciun fel de rațiune ca eu să aștept încă trei ședințe ca să iau o hotărâre cu privire la Antena 3. Pentru că nu pot să iau o hotărâre la grămadă”.

Monica Gubernat: În această campanie noi nu am avut analiză calitativă. Măcar pentru ultimele două zile să avem o analiză comparativă. Pentru că noi vom amenda acum Antena 3, vom uita celelalte posturi și din nou se va crea impresia că doar Antena 3 a încălcat legislația. Istoria CNA mi-a demonstrat că am avut multe sesizări la Antena 3, le-am analizat, am dat amenzi, însă aceleași încălcări la alte posturi TV au fost ignorate, sau am dat amenzi mici. Vreau să fac și eu o analiză comparativă măcar pentru două zile, ca să ne demonstrăm imparțialitatea și echilibrul.
 
sursa: paginademedia.ro

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here