CNA-ul recunoaște că instituţia este ineficientă şi nefuncţională

0
55

Romania TV
Romania TV

Articol preluat din Adevărul
Doi dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au autosesizat cu privire la modul în care posturile de ştiri Antena 3 şi România TV au reflectat protestele anti-graţiere. Aceştia au criticat instituţia din care fac parte, precizând că este unul dintre principalii vinovaţi pentru calitatea programelor de televiziune.
Antena 3 şi România TV nu au părut să fi urmărit aceleaşi proteste, prezentându-le drept „o lovitură de stat“, afişând burtiere tendenţioase şi anunţând că cei prezenţi, inclusiv câinii, au fost plătiţi pentru a participa la manifestaţie.
Mai mult, s-a vorbit pe un ton grav despre un incident în timpul căruia un jandarm a fost agresat fizic. „Iohannis, miting neautorizat unde sunt atacaţi jandarmii“, „Un ofiţer de jandarmi a fost bătut de Iohannişti: rănitul e la Salvare“, au fost textele afişate de RTV. În realitate, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat pentru „Adevărul“ că respectivul jandarm nu a fost atacat de un protestatar, ci de un şofer nervos că traficul a fost restricţionat.
Drept urmare, telespectatorii indignaţi au făcut numeroase reclamaţii la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) prin care au cerut ca posturile să fie sancţionate pentru gravele derapaje şi au criticat în termeni duri instituţia pentru lipsa de reacţie, acuzând-o că e părtaşă la dezinformare şi „închide ochii“ din considerente politice.
Contactat de „Adevărul“, membrul CNA Valentin Jucan a precizat că personal a făcut opt autosesizări şi a subliniat că televiziunile menţionate nu mai servesc publicul, ci interesul patronilor. „Nu mai avem de-a face cu jurnalism. Este regretabil că jurnaliştii oneşti, pentru că există şi astfel de jurnalişti la Antena 3, România TV şi B1 TV, trebuie să sufere din cauza celor care conduc aceste posturi şi care le poziţionează departe de interesul publicului şi în favoarea celui personal. Este clar că aceste trei televiziuni şi-au abandonat de foarte mult timp misiunea“, a declarat Jucan.
Acesta consideră că posturile Antena 3, România TV şi B1 TV au interese în a susţine legea amnistiei şi graţierii, iar ceea ce vedem pe micile ecrane nu sunt simple derapaje, ci lucruri concertate, aranjate: „Antena 3 pentru că este vorba de profesorul Dan Voiculescu, care este închis, România TV din cauza lui Sebastian Ghiţă, care este dat în urmărire internaţională, şi B1 TV din pricina colaborării extrem de strânse cu Dan Andronic, care este, deocamdată, doar urmărit penal.“
(…)
Dorina Rusu a precizat, la rândul ei, pentru News.ro, că s-a autosesizat în legătură cu acest subiect şi afirmă că CNA este o instituţie aflată în blocaj, una dintre cauze fiind lipsa de autoritate a conducerii instituţiei, asigurată de Laura Georgescu, o persoană cercetată penal pentru abuz în serviciu, dar şi lipsa unui control paramentar autentic.
„O persoană cercetată penal pentru abuz în serviciu, dar păstrată în funcţie de majoritatea parlamentară, nu are cum să aibă autoritate în faţa colegilor, nici să dea credibilitate instituţiei în faţă opiniei publice. Nu este, însă, singură cauză. Lipsa unui autentic control paramentar este o altă cauză. Parlamentul, sub al cărui control se află CNA, ar trebui să ceară socoteală instituţiei pentru faptul că nu-şi îndeplineşte misiunea şi să facă schimbările necesare. Chiar dacă, în aparenţă, pentru actuala majoritate parlamentară este un avantaj lipsă de reacţie a CNA, în realitate nu poate fi în folosul nimănui faptul că o instituţie a statului nu funcţionează. În orice caz, nu în folosul democraţiei“, a transmis Dorina Rusu.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/tv/primele-reactii-cna-derapajele-grave-antena-3-romania-tv-seara-protestelor-membrii-recunosc-institutia-ineficienta-nefunctionala-1_58863f145ab6550cb8ba3fad/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here