Cronica de concert ~ Havasi la Sala Palatului din Bucuresti (9.11.2019)

Articol și foto de Lucian Popa

0
233

Orice experienta, dar mai ales una muzicala, nu este cu nimic intamplatoare. Muzica lui Havasi am descoperit-o acum cativa ani, in playlistul sotiei mele, cea care mi-a si recomandat sa vizionam impreuna acest spectacol deosebit.

Locatia a fost cea obisnuita pentru multi artisti care concerteaza in Bucuresti, si anume Sala Palatului, care in data de 9 Noiembrie 2019 si-a deschis portile pentru circa 3000-3500 de melomani (locurile ramase goale le puteam numara pe degete), un fapt de altfel imbucurator si semn ca inca mai exista deschidere pentru muzica de calitate.

Tematica acestui show este bazata pe melodii de pe ultimul album al indragitului artist maghiar, intitulat simplu „Rebirth” si care contine 15 piese, in marea lor majoritate noi, 100% compozitie Havasi. „Street of sorrow”, un cantec cu influente din folclorul maghiar, a fost melodia cu care pianistul si-a inceput recitalul. Urmatoarea piesa, „Hypnotic”, ne-a adus in atentia una dintre sale pasiuni, masinile de lux. „I walk alone”, insotita de proiectia unui cal salbatic alb, a fost descrisa ca fiind prima compozitie pentru pian si chitara electrica din repertoriul artistului.

Pentru cei 2 copii ai sai, un baietel si o fetita, Havasi a compus „Dragon”, o poveste despre libertate, curaj si respect pentru valori si familie. „The golden eagle”, o alta piesa care face parte de pe noul album, ne spune o poveste despre singura pasarea care pe timp de furtuna nu o ocoleste, ci alege sa zboare deasupra ei: vulturul.

„The warrior within” ne dezvaluie o alta latura extra-artistica, practicarea artelor martiale dar si lupta dusa pentru a ajunge un nume pe scena muzicala in ultimii 10 ani. Momentul tobosarului rock Endi a fost unul savuros, atat din punct de vedere umoristic si al comunicarii cu publicul, dar si din punct de vedere al virtuozitatii. „Beside you” este dedicata sotiei, Viktoria, prima care a crezut in el de la inceput si l-a ajutat sa ajunga ce este azi. „My homeland” ne spune o poveste din copilarie si mi-a adus aminte ca fiecare avem (sau am avut) bunici si amintiri de nepretuit alaturi de ei.

Incheierea nu putea fi decat prin cele mai cunoscute piese Havasi: „The storm”, „The Road” si „Lacrimosa”, insotite de promisiune ca va reveni si la anul sa concerteze in tara noastra (in ultimii 6 ani consecutivi a fost nelipsit, 10 spectacole in total in Romania).

Pentru mine, experienta acestui concert a fost unica, o explozie de energie, originalitate si virtuozitate, cum nu am vazut la nici un alt artist. Am apreciat si modul exceptional in care comunica cu instrumentistii sai si orchestra, au fost numeroase momente de „libertate artistica” ale acestora. A fost aplaudat minute in sir de public in cele mai bine de 2 ore cat a durat intregul show, a revenit de 2 ori pentru bis si pot spune ca da, Havasi este unul din artistii care nu isi „minte” niciodata auditoriul, punand la bataie tot ce are mai bun, atat prin instrumentul pe care il foloseste cu o rapiditate si virtuozitate de neegalat (detine recordul Guiness de cel mai rapid pianist din lume), cat si prin proiectiile de imagini foarte bine alese, care completeaza, dar nu distrag atentia de la subiectul principal, care este mereu muzica. De altfel, intr-un interviu acordat unei publicatii la una din precedentele sale vizite din Romania, artistul afirma ca „Pe scena i se intampla rar sa greseasca, pe cand in viata…”.

Am sa inchei aceasta cronica cu o povestioara amuzanta, din categoria „ce spun romanii”. La iesirea de la spectacol, trecand pe langa un grup de persoane din categoria vârstei a doua, am auzit urmatorea replica „De ce si-o face Havasi freza asta zbarlita?”. Concluzia despre ce căutau la un astfel de spetacol muzical va las sa o trageti voi!

Setlist (aleatoriu):

Street of sorrow

Rebirth

The warrior within

Hypnotic

I walk alone

The golden eagle

Dragon

Daisy’s secret

My homeland

Beside you

The duel

You can’t stop us

The storm

Lacrimosa

The road

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here