CRONICĂ TV de Simona Catrina | Dacă şi înainte de Paşte batem câmpii, nu mai e nici o speranţă

0
49

Simona Catrina
Simona Catrina

Articol de Simona Catrina publicat în Libertatea
Este exclus să rămâi fără subiecte de scris, dacă faci cronici TV înainte de sărbătorile pe care românii le declară teoretic sfinte, dar le tratează de parcă ar fi chefuri fără prejudecăţi în Amsterdam. Cred că reporterii TV au început să se cinstească mai devreme, anul ăsta. E o modestă părere, având în vedere că, din guriţele lor, au evadat relatări care L-ar face şi pe Dumnezeu să râdă cu lacrimi. Asta dacă El ar avea timp să se uite la epocalul post România TV, la incerta Realitatea, la Antena foarte 3, la Prima cât p-aci TV, la PRO, la contra.
“Accidentul a părăsit carosabilul… ăăă… maşina s-a răsturnat pe carosabil… ăăă… maşina s-a răsturnat în afara carosabilului, mă scuzaţi!”. Te scuzăm, deoarece suntem într-o perioadă în care se spune că trebuie să le iertăm greşiţilor noştri orice aberaţie. Cred că, la emisiunile de ştiri, ar fi necesar avertismentul că prezintă un program care conţine scene de violenţă. Pentru că reporterii bat câmpii până le rup oasele.
“Invitatul de onoare la masa românilor, de Florii, este peştele”. Da, doar că au uitat să-l anunţe pe oaspetele de onoare că va fi sfârtecat lângă un templu alcătuit din cârnaţi, cartofi pictaţi cu untură şi, într-un final glorios şi fatal, tort cu bezea, ciocolată de casă (sau de cârciumă, depinde unde crăpi în tine în această zi magică), apoi clătite cu umplutură de bomboane. Totul va fi înecat într-o cisternă de alcool dublu rafinat.
“Foaie verde dor mărunt, tot românu’ e creştin”, cântă o pupăz… mă scuzaţi, o remarcabilă necunoscută, încarcerată într-un costum popular. Mi-a plăcut rima, e senzaţională. De fapt, după o damigeană de busuioacă, de ce n-ar rima şi “mărunt” cu “creştin”? Că doar nu avem prejudecăţi filologice. “Accidentul s-a produs chiar în ziua de Florii, probabil pentru că şoselele erau înţesite… ăăă… înţe… înţesate”. Sau poate erau ţesălate? Întreb şi eu.
Altul: “Astăzi, creştinii din toată lumea sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a venit călare pe un măgar şi de aici a început întreaga istorie creştină”. “Aici, în curtea Televiziunii Române, putem spune cu convingere că vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii!”, aşa a recitat un fel de prezentatoare, înainte să leşine de emoţie pe tarlaua TVR, în Calea Dorobanţilor.
Mai bine jucaţi la Loto, poate câştigaţi premiul cel mare, acum, de Paşte, şi vă reveniţi cu bugetul. Poate mai mergem şi noi la Eurovision vreodată, mm? Trebuie să credem în miracole, că altfel facem apoplexie, de nervi. Dar, mă rog, fiecare cu nervii lui. Televiziunile de ştiri se sufocă şi horcăie de grija lui Cristian Cioacă. El a depus o contestaţie la executare.
Nu-mi dau seama de ce se face atât caz. Acum, când suntem dezmierdaţi de minuni creştine, Cioacă va putea sparge lacătele puşcăriei cu credinţa lui curată. Şi, în cel mai rău caz, dacă lacătul e făcut de chinezi (deci nu poate fi spart), Cioacă va primi un cozonac de Paşte. Cu stafide, cacao, rahat, nucă şi un pistol Carpaţi, de calibru vanilat 7.65.
 
sursa: http://www.libertatea.ro/editorial/alice-simona/cronica-tv-de-simona-catrina-daca-si-inainte-de-paste-batem-campii-nu-mai-e-nici-o-speranta-1462620

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here