Cum a ajuns o fetiţă de 7 ani să discute pe internet despre virginitate

0
70

parental controlNici după așa ceva nu credeți că este util să folosim opțiunea de „parental control”?

Articol preluat din Adevărul

Caz revoltător în Sighetu Marmaţiei, unde o fetiţă în vârstă de 7 ani pe nume Loredana dă lecţii de sexualitate pe vlogul personal. Nu mai puţin de 250.000 de oameni văzuseră până ieri filmarea copilei sub titlul „Sunt virgină?“. Printre cei care au accesat vlogul micuţei se numără însă şi autorităţile de la protecţia copilului care au anunţat că vor trimite astăzi o echipă la domiciliul acesteia, pentru a verifica în întreţinerea cui este fata şi dacă este supravegheată corespunzător.  Mai ales că, din declaraţiile Loredanei, chiar şi bunica ei o urmăreşte pe YouTube şi îi face educaţie sexuală.

„Vreau să fac un anunţ. Eu în Q&A-ul (segmentul dintr-un clip în care răspunde la întrebări – n.r.) de ieri am spus că nu sunt virgină. Eu înainte nu ştiam că m-am născut virgină şi bunica mea a văzut video-ul şi mi-a spus că eu sunt virgină. Şi, da, acum ştiu ce înseamnă virgină (…) Virgină înseamnă, pentru cei care nu ştiţi, că te-ai culcat cu bărbaţi“, spune fetiţa cu zâmbetul pe buze în videoclipul postat pe canalul său de YouTube.
Din primele date, Loredana se află în grija tatălui după ce mama sa ar fi plecat în străinătate. Dacă se va dovedi că e un caz clasic de neglijenţă, fetiţa riscă să fie luată de acasă, au explicat oficiali din Direcţia Generală pentru Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş pentru ziarul „Adevărul“.

„Am primit ieri (marţi – n.r.) o sesizare legată de conţinutul unui videoclip postat de fata de 7 ani pe canalul său de YouTube. O echipă comună se va deplasa la domiciliu pentru a vedea care este situaţia, pentru a realiza interviuri cu părinţii, deşi din informaţiile noastre copilul stă doar cu tatăl. După finalizarea anchetei sociale, vom lua o măsură, sperăm să nu fie cea mai gravă pentru fetiţă pentru că se poate institui chiar o măsură de protecţie, care nu ar fi benefică având în vedere faptul că are doar 7 ani“, a explicat oficialul DGASPC Maramureş.
(…)

„Acest caz arată cât de mare este nevoie de educaţia sexuală în şcoli, având în vedere că tinerii de azi au un acces tot mai mare la informaţii, inclusiv despre sexualitate. Lucrurile nu trebuie rezolvate într-o astfel de manieră. Părinţii trebuie să acorde mai multă atenţie acestui copil, să petreacă mai mult timp cu el şi să vorbească deschis despre toate curiozităţile copilului, inclusiv cele care ţin de educaţia sexuală. Discuţia poate fi adaptată, folosind termeni care să fie pe înţelesul minorei, chiar dacă aceasta este foarte tânără. Apoi, este foarte important să se creeze o relaţie de comunicare, bazată pe încredere, şi între un cadru didactic şi fetiţă. Cea mică are nevoie de înţelegere şi să comunice atât în spaţiul şcolar, cât şi în cel familial“, arată expertul în Educaţie Marian Staş.

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu este de părere că şcoala trebuie să asigure ore de educaţie sexuală astfel încât copilul să înveţe de mic că unele lucruri care sunt intime trebuie să rămână în intimitate şi să nu apară în spaţiul public. „A exprima un astfel de limbaj în public la o vârstă la care tu nu cunoşti impactul acestor cuvinte e total greşit. Rămâne în sarcina părinţilor să gestioneze modul în care astfel de clipuri pot apărea. E clar un semn că avem nevoie mai mult ca oricând de educaţie sexuală de calitate în şcoli. În cadrul acestor tipuri de videoclipuri, tendinţa este clar de a veni cu diverse teme care să facă cât mai multe vizualizări. Şi unele dintre temele de interes pot fi legate de sexualitate. Prin comparaţie, copiii din alte state europene care au o educaţie sexuală şi, deşi ar cunoaşte termenii, din pudoare nu ar face astfel de afirmaţii. La noi, copiii nefiind conştienţi de impactul pe care îl pot avea aceşti termeni, se joacă foarte uşor cu ei“, spune psihologul. Până la închiderea ediţiei, reporterii „Adevărul“ nu au reuşit să ia legătura cu mama Loredanei.

Puteți citi articolul în întregime aici:

https://adevarul.ro/news/societate/cum-ajuns-fetita-7-ani-discute-internet-despre-virginitate-1_5c0ff64fdf52022f755aeb7b/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here