Dar cu David Bowie ce-ați avut? #VoceaRomâniei

0
341

Din când în când, antrenorii de la Vocea României simt nevoia să dea bine în ochii telespectatorilor și să impresioneze prin gusturile și cunoștințele lor muzicale. Astfel, aleg pentru concurenți câte o piesă care, în mod normal, n-ar avea ce să caute într-un astfel de show.

În 2015, Tudor Chirilă alegea pentru momentul lui Armand Murzea, piesa Perfect Day din repertoriul lui Lou Reed. După 4 ani, același Tudor Chirilă a ales pentru Bogdan Ghirău cântecul Life On Mars (David Bowie). Să ne înțelegem. Atât Armand cât și Bogdan sunt oameni extrem de talentați, au voci bune, dar nici unul, nici celălalt nu cunoșteau, nu erau familiarizați cu repertoriul lui Lou Reed, respectiv David Bowie. În consecință au cântat cât au putut ei de bine, s-au concentrat să atingă notele, dar au pierdut mesajul pe drum. De altfel, Armand a și fost eliminat, în schimb Bogdan a avut noroc. Nu e vina lor că momentul a fost slab. Nu au cum să se pună de-a curmezișul dorinței antrenorului de a da bine la poporul snob.

Este peste puterea mea de înțelegere cum decide un antrenor ce piesă cântă fiecare în concurs. De ce ai alege, într-un concurs de VOCE, un cântec de stare, de mesaj, din repertoriul unor artiști de care concurentul a auzit vag?! Ce, s-au terminat piesele de voce?! De ce să pui un concurent să interpreteze un cântec al cărui mesaj nu-l înțelege și nu și-l poate asuma? Ca să nu mai spun că nici Lou Reed, nici David Bowie nu au fost vreodată în clasamente de voce. Au ieșit în evidență prin alte calități. Să înțeleg că am ajuns în punctul în care promovăm la Vocea României  cântatul mecanic?

În 2015, Tudor Chirilă explica faptul că l-a ales pe Lou Reed ca să facă puțină educație, să mai afle lumea despre un artist sau altul. Ce gând nobil! Păi, dacă tot ați scos din ecuație concurentul cu tot cu bagajul lui de informație, cu trăiri și capacitatea lui de a asimila și a transmite un mesaj, atunci, ce pot să mai spun?! Abia aștept să aud și să văd versiunea teatrală a unor cântece precum: „21st Century Schizoid Man” (King Crimson), „Plastic People” (Frank Zappa), „Acute Schizophrenia Paranoia Blues” (The Kinks).

Înregistrare din 2019:

 

Înregistrare din 2015 (poate le spune cineva celor de la ProTV care este titlul corect al cântecului):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here