Concerte la TV în noaptea de Revelion?! Prima idee proastă a anului 2021….

0
389

Concerte la TV în noaptea de Revelion?! Prima idee proastă a anului 2021.... king crimson covid 21st century manProgramele TV de Revelion au fost o mare dezamăgire. După un an plin de restricții, după ce că suntem încă în Stare de Alertă și avem în continuare zone roșii, carantinate, mă așteptam ca televiziunile naționale să depună un minim efort și să ofere programe de Revelion de calitate. Din păcate, n-a fost să fie nici în 2021. Poate la anu’ avem mai mult noroc.

Cu ce i-a ajutat pe artiștii români difuzarea unor concerte cu trupe internaționale?

Am văzut că unii s-au bucurat că au avut șansa să vadă concerte cu The Rolling Stones, Queen, ABBA, Jean Michel Jarre… Culmea, chiar artiștii au aplaudat această inițiativă a posturilor TV. Până la un punct, le înțeleg entuziasmul. Având în vedere oferta slabă de pe „piață”, un astfel de concert este o gură de oxigen.

Dar nu pot să nu mă întreb, de exemplu: cu ce i-a ajutat pe artiștii români difuzarea unor concerte cu trupe internaționale? Într-un an în care artistul român nu a putut cânta pe nicăieri și, deci, nu s-a putut întâlni cu publicul-spectator, televiziunile aleg să difuzeze niște mari artiști internaționali. De ce să nu ajuți artiștul român care a avut și încă are de suferit din cauza pandemiei. De ce să nu le dai șansa să se adreseze publicului cu o urare și un cântec?!

În primul rând, TVR-ul avea obligația să ofere un program care să satisfacă toate vârstele și gusturile cultural-muzicale. Celelalte televiziuni, aveau, dacă vreți, o obligație morală, de bun-simț față de sectorul cultural-muzical românesc. După ce un an de zile s-au hrănit din problemele lor, vorbind despre cât de greu le este artiștilor români, măcar în noaptea dintre ani puteau să îi ajute concret să ajungă la public (le-ar fi prins bine banii din drepturi de autor).

Dar să trecem peste acest aspect. Dacă artiștilor români nu le pasă că nu sunt solicitați să filmeze pentru diverse programe tv de Revelion, de ce ne-am supăra noi?! Până la urmă, publicul a avut parte și de muzică bună.

Știe cineva de câte ori l-a difuzat Magic TV pe Jean Michel Jarre în 2020?

Mărturisesc că am avut două mici șocuri când am citit știrea despre concertul lui Jean Michel Jarre difuzat de Magic TV. În primul rând, era prima oară când citeam o știre despre ceva ce face Magic TV. Habar n-aveam unde găsesc acest post tv în lista de programe. A trebuit să ies din zona sigură (lista de favorite) și să bâjbâi prin zona obscură a listei TV… Așa am aflat și eu câte ciudățenii TV am în lista de programe. Ținând cont de faptul că nu am urmărit acest post TV în 2020, poate știe cineva de câte ori l-a difuzat Magic TV pe Jean Michel Jarre… Chiar m-aș bucura să aflu.

Ați fi rupt gura târgului cu un concert King Crimson

Deci… Magic TV a dat concert cu Jarre… Știți că ăștia de genul Magic (FM, TV), Rock FM/TV, Kiss FM, Radio Zu etc, funcționează după focus-grupuri. Ei știu exact ce cere publicul și nu lasă nimic la voia întâmplării. Asta-i partea interesantă. Potrivit logicii lor, românul a cerut să vadă concertul lui Jean Michel Jarre de Revelion. Nu în oricare altă zi din restul anului. Nu! Fix la cumpăna dintre ani. Trebuie să recunoaștem că facem parte dintr-un popor special! Să înțeleg că de Revelionul următor, putem spera să vedem și noi Tubular Bells din 1998?

Îmi pare rău că nu s-a gândit nicio televiziune să programeze un concert King Crimson. După ce ne-au bombardat tot anul trecut cu reclama la Ford, în care se aude un fragment din 21st Century Schizoid Man, ar fi rupt gura târgului acum!

O lipsă de respect față de telespectatori

Deși iubesc muzica, nu m-a bucurat programarea unor concerte de Revelion. Dacă ar fi fost concerte făcute pentru această noapte specială, ar fi fost perfect! Dar să dai niște concerte pe care le pot vedea în orice zi din an, care sunt disponibile pe DVD, pe VHS, pe Youtube, este o lipsă de respect pentru public dar și față de artiștii respectivi. Aceste televiziuni au expediat pur și simplu ideea de program TV de Revelion.

Din punctul meu de vedere, un concert este o experiență aparte. Am nevoie de o stare anume pentru a mă conecta la atmosfera unui concert înregistrat, am nevoie și de o oarecare liniște, nu de agitație în jurul meu. De Revelion, orice om vrea să petreacă, nu poate da atenția cuvenită unui concert, nici dacă își dorește să o facă.

Cu atât mai mult dacă vorbim despre un documentar (B1TV a dat un documentar cu ABBA!!!). Pentru un pasionat, un documentar e o bucățică de aur. De ce să i-l dai fix în noaptea în care nu îl poate urmări cu atenția necesară?! De ce să îl pui pe telespectator în postura de a urmări niște concerte/documentare bune, printre piftie, sarmale, cozonaci și multă tărie în pahare?!

Să nu ne mirăm că de 21 de ani, Dan Negru e pe primul loc (tot cu mască-fără mască) în noaptea dintre ani. Câtă vreme nu are o concurență reală, nici nu se vor schimba lucrurile.

P.S. Nu mi-am propus să comentez toate concertele de pe toate posturile de televiziune. Era și greu să urmăresc 176 de canale câte am. Da, a fost folclor și muzică de petrecere pe nu știu câte canale, a fost RockING-UPT 100 la TVR3, sau Remix tot acolo (de ce n-au fost promovate ca Garcea?), da, a fost clasic și jazz la Mezzo, da scria într-un program teve despre Cerbul de Aur 2019 pe la ora 6,00 la TVR1.

Articole pe aceiași temă:

Foc de P.A.E. cu Andrei Partoș – ep 468. Invitați: Gheorghe Gheorghiu și Vasile Șeicaru. V-au plăcut programele tv de Revelion? (1.01.2021)

 

Revelion: În loc de numărătoarea de la miezul nopții, TVR ni l-a dat pe Dan Bittman cu sobița lui (1.01.2021)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here