Death/ doom metal suedez la Rockstadt Extreme Fest 2019: Katatonia revine cu un show aniversar la poalele cetatii Rasnov (1 – 4 august 2019)

0
31

KATATONIA (SE), unii dintre pionierii genului death/ doom metal, revin cu un show aniversar pe scena Rockstadt Extreme Fest 2019, care va avea loc intre 1 – 4 august 2019.

Katatonia, unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internationale, va sarbatori 10 ani de la lansarea albumului „Night Is The New Day”, pe scena de la poalele Cetatii Rasnov, alaturi de fanii festivalului. Aceasta aniversare speciala este marcata de publicarea unei editii deluxe a acestui album de referinta, ce va fi valabila pentru achizitionare incepand cu 17 mai 2019.

Editia aniversara a albumului „Night Is The New Day” va include o versiune noua pentru coperta albumului, realizata de unul dintre cei mai vechi colaboratori ai Katatonia – graficianul Travis Smith. De asemenea, materialul include un interviu oferit de Anders Nyström si Jonas Renske cunoscutului jurnalist Dom Lawson si multe alte surprize.

Atat lucrarea originala, cat si editia aniversara a albumului „Night Is The New Day” s-a bucurat de recenzii deosebit de bune venite din partea criticii de specialitate:

  • Cu o abordare cu adevarat unica asupra genului metal, Katatonia a adus la lumina o capodopera”, Guitarist magazine.
  • Cu «Night Is The New Day», Katatonia au dovedit atingerea unui nivel remarcabil de rigurozitate muzicala, acompaniata de curaj artistic si de o intelegere mult mai profunda a posibilitatilor oferite de genurile abordate”, Prog Magazine
  • «Night Is The New Day» este un tur de forta «metal» aproape fara cusur”, Power Play Magazine

Povestea Katatonia incepe in 1991, in Stockholm, Suedia, cand Anders Nyström („Blakkheim”) si Jonas Renkse („Lord Seth”) si-au reunit fortele pentru a explora posibilitatile nelimitate oferite de genurile doom si death metal. De peste un sfert de secol, piesele Katatonia au dat voce intr-un mod unic suferintelor, lacrimilor si sfasierilor traite de muritori, aducand o melancolica alinare sufletelor chinuite.

Trupa a atras rapid aprecierea scenei underground inca de la primul album, „Dance Of December Souls” (1993) considerat un clasic al genului doom metal. In scurt timp, si-a construit un adevarat renume pe scena internationala, purtandu-si fanii, de-a lungul carierei, de la atmosfera intunecata si sunetul melancolic, adeseori dur, al primelor albume, la un note mai soft, accesibile unui public mai larg.

Cu un sound ce era in egala masura familiar si fresh, datorita abordarilor creative aduse de fondatori genurilor sub semnul carora grupul a luat fiinta, Katatonia a evoluat permanent de la sunetul traditional al doom metal-ului catre teritorii muzicale neexplorate. Albumul „Brave Murder Day” (1996, marcat de pasajele vocale dure ale lui Mikael Akerfeldt – Opeth) reprezinta punctul de turnura al acestui traseu, care a continuat cu explorarea colturilor celor mai intunecate ale metal-ului, insumate in „Discouraged Ones” (1998) si s-a indreptat catre experimentarea potentialului oferit de rock-ul progresiv si de alte elemente muzicale non-metal.

Cu „Tonight’s Decision” (1999) si „Last Fair Deal Gone Down” (2001), Katatonia si-a uimit fanii prin ingeniozitatea pasajelor muzicale, intregite de un dinamism emotional devastator, care a permis radacinilor doom metal ale trupei sa fie imbogatite de diversitatea texturilor si abordarilor oferite de alte genuri muzicale. Intretesute intr-un sound ce a evoluat si continuat mereu sa surprinda, cavalerii tristetii au inclus noi si noi elemente in lucrarile lor, intensul amalgam emotional culminand cu „Night Is The New Day”, album aparut in 2009 si larg acceptat drept capodopera. Reconstructia si reinterpretarea cu succes a radacilor metal, imbogatite de influentele stilistice oferite de alte zone muzicale, a continuat cu „Dead End Kings” (2012), fiind intregit de „Dethroned & Uncrowned” (2013) si de „The Fall Of Hearts” (2016), cel de-al 10-lea album al Katatonia, considerat drept unul dintre cele mai puternice si profunde materiale ale trupei.

Este mereu un chin, o lupta si o placere sa compui muzica, mai ales atunci cand iti impui cu strictete standarde inalte si urmezi un drum nou pentru a vedea unde poti ajunge cu creativitatea si cu muzica ta. Unul dintre scopurile noastre, cu fiecare piesa compusa, este acela de a ne elibera de orice norma care exista acolo, de a o depasi chiar si putin”, marturiseste Nyström.

Trecerea timpului asterne peste noi umbre tot mai lungi, gandurile intunecate isi fac loc tot mai adanc in mintea noastra, iar sunetul tanguitor al melancoliei ramane mereu in apropierea urechilor noastre, chiar si in momentele cele mai fericite. Cu toate ca nu exista vreun raspuns referitor la sensul scurtei existente umane, muzica va ramane intotdeauna un companion de nadejde prin drumul nostru efemer prin nesiguranta si temeri.

Pe acest raspuns muzical, Katatonia (Suedia) il va aduce pe scena de la poalele Cetatii Rasnov, alaturi de: Onslaught (Marea Britanie), Accept (Germania), Crystal Lake (Japonia), Sworn Enemy (SUA), Soilwork (Suedia), Dimmu Borgir (Norvegia), Bloodbath (Suedia), Clawfinger (Suedia), 1349 (Norvegia), Mortem (Norvegia), Bölzer (Elvetia), Mgła (Polonia), Candlemass (Suedia), Paradise Lost (Marea Britanie), Hypocrisy (Suedia), Asphyx (Finlanda), Unearth (SUA), Adept (Suedia), Schammasch (Elvetia), Ektomorf (Ungaria) si de Korpiklaani (Finlanda), OMEGA DIATRIBE (Ungaria) si ARCHAIC (Ungaria). Noi nume de pe scena muzicala internationala vor fi anuntate in curand.

Abonamentele pentru editia 2019 s-au pus in vanzare in reteaua iaBilet si pe iabilet.ro.

Perioadele de vanzare a abonamentelor la REF 2019 sunt:

  • Pre-sale 6: include 1.000 de abonamente cu pretul de 360 lei/ buc., valabil pana la epuizare, dar nu mai tarziu de 16 iunie 2019;
  • Dupa data de 16 iunie 2019 si in timpul festivalului abonamentele vor costa 390 lei/ buc.

Pentru Rockstadt Extreme Fest 2019 vor fi disponibile si bilete pe zi, care vor fi puse in vanzare aproximativ cu 1 luna inainte de inceperea festivalului la pretul de 220 lei. Mai multe detalii despre acestea vor putea fi oferite in la acel moment.

Copiii cu varste de pana la 12 ani vor avea acces gratuit in interiorul festivalului daca vor fi insotiti de un parinte sau tutore legal cu abonament sau bilet valid.

Cea de-a saptea editie a Rockstadt Extreme Fest, unul din cele mai importante evenimente metal din Europa de Sud Est si cel mai cunoscut festival de metal din Romania, va avea loc la poalele Cetatii Rasnov – terenul de Biatlon de la baza cetatii.

Facebook event Rockstadt Extreme Fest 2019:

http://bit.ly/RockstadtExtremeFest2019_FacebookEvent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here