Despre întâlnirea cu Dan Chebac și „cronicarii” de ocazie (21.06.2017)

0
428

Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)
Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)

Articol de Iulia Radu
Miercuri, 21 iunie. Deși ceasul arăta ora 19.00, asfaltul încă mai „fierbea” după o zi toridă în București. Mă îndreptam agale spre clubul Spice, iar gândul că urma să-l cunosc pe Dan Chebac îmi dădea ceva emoții. Nu știam mai nimic despre acest artist, îi întâlnisem numele prin câteva cărți dedicate rock-ului și folk-ului și ascultasem pe Youtube piesa „Caii liberi”, dar știam din experiențe trecute că astfel de întâlniri au ceva magic. La terasa din fața clubului Spice i-am întâlnit pe Anda Pittiș, Ducu Bertzi, Mihai Manea „Croco”, Doru Ionescu (TVR) și Ducu Bertzi. La scurtă vreme, au ajuns și George Stanca și Mircea Vintilă. Cu puțin timp înainte, Mihai Manea îi spusese lui Andrei PartoșDan Chebac pierduse avionul, drept urmare avea să întârzie puțin. Așa că am mai rămas o vreme afară, în fața intrării în club. Dialogul s-a legat imediat, amintirile au început să curgă, s-a glumit, dar s-au atins și subiecte serioase. Mărturisesc că este fascinant să îi privești și să-i asculți pe acești oameni povestind. În astfel de momente îmi dau seama cât de norocoasă sunt. Există o „efervescență” greu de descris la astfel de întâlniri între oameni care au scris și au trăit istoria muzical-culturală a României. Tocmai de aceea mă uit la ei ca la niște oameni care aparțin unei societăți secrete frumoase.
Când am intrat în club, pe scenă era grupul brașovean Om Bun. Având în vedere situația, artiștii au fost rugați să-și prelungească recitalul până când va ajunge Dan Chebac de la aeroport. Cu profesionalism desăvârșit, grupul Om Bun a rămas pe scenă, bucurându-i pe cei prezenți în club. Tot respectul pentru ei pentru că au salvat momentul. Este prima dată când văd live acest grup și mi-a plăcut foarte mult!
Când a ajuns Dan Chebac, în club s-a produs agitație. A salutat pe toată lumea, sincer bucuros să-și revadă prieteni vechi. Vizibil emoționat a urcat pe scenă, cerându-și scuze pentru întârziere și explicându-ne că nu a mai urcat pe scenă de 40 de ani. Alături de el se afla Gianluca D’Alessio, un chitarist extrem de talentat, care i-a reorchestrat câteva piese (6 mai exact). Preferata mea a fost piesa „Toți”, al cărei text este foarte actual. Dan Chebac are o voce caldă, expresivă, iar piesele reorchestrate sună excepțional. A vrut să se oprească după ce a interpretat toate cele 6 piese, dar la insistențele publicului a acceptat să cânte și câteva coveruri. Mai întâi a fost acompaniat de Gianluca la chitară electrică și de Nicky Oagăn, la chitară acustică. Reacția caldă a publicului (clubul a fost aproape plin) l-a convins pe Dan Chebac să pună mâna și pe chitara acustică. Având în vedere că trecuse atâta vreme de când nu mai cântase, Dan avea textele pieselor pe care își propusese să le cânte miercuri seară. Pe lângă piesele proprii, am mai ascultat coveruri după Bob Dylan, Eric Clapton, Creedence Clearwater Revival, Hank Williams. Și-a învins, însă teama, și a cântat, acompaniindu-se la chitară, și piese pentru care nu avea textul. „Cânt atât cât îmi amintesc”, a spus el, în timp ce-și plimba degetele pe corzile chitarei. Și-a amintit aproape tot.  De altfel, pe pagina de Facebook, Psihologul muzical, aveți o înregistrare de aproape o oră, plus alte trei mai scurte (le aveți pe toate în încheierea acestui text). Mă bucur că aceste live-streaming-uri s-au bucurat de mult succes fiind urmărite de peste o mie e persoane.
Poate unul dintre cele mai emoționante momente a fost refacerea trioului DoMiDa (Doru, Mircea și Dan). Doru Stănculescu a fost cel care a venit la microfon și i-a provocat pe Mircea Vintilă și Dan Chebac la un moment scurt dar trăit intens. Au cântat împreună, acapella, piesa „Șapte văi și-o vale adâncă”. Doru Stănculescu ne-a bucurat pe toți cântând piesa „Fără petale”. La finalul concertului, Doru Stănculescu, Mircea Vintilă, Dan Chebac, Gianluca D’Alessio și Codruţ Beleaua (grupul Om Bun) au cântat împreună piesa „Toți”.
A fost o seară deosebită, ca-ntre prieteni, cu momente spontane (a fost pentru prima dată când Dan a cântat pe o scenă alături de Gianluca, fără să repete piesele), cu umor și o mulțime de amintiri frumoase. Evenimentul a fost prezentat de Teodora Ionescu.
1 Horia Stiocanu Dan ChebacNu mică mi-a fost mirarea când am citit pe Facebook o cronică scrisă de un om (culmea, un coleg de breaslă a lui Dan) care nu a fost prezent la eveniment, dar ȘTIA (citând ca sursă „unanimitatea greilor din folk prezenți la spectacol”) că organizarea a fost proastă, iar protagonistul serii dezamăgit. Ba mai mult decât atât, Horia Stoicanu, căci despre el este vorba, critică dur atât grupul folk Om Bun cât și pe Dana Florian (care a cântat în seara următoare în Club A, în deschiderea recitalului lui Dan Chebac), susținând că aceștia au cântat prea mult și că nu au nicio „legătură cu stilul și suprafața artistică a lui Dan”. Ba mai mult decât atât, minte când spune că Dan Chebac a cântat doar 6 piese. Deși, i-au scris mesaje oameni care chiar au fost în Spice Club și în Club A, Horia Stoicanu a ținut-o pe a lui. De mult nu mi-a fost dat să văd o cronică atât de toxică. De ce să încerci să arunci cu noroi într-o întâmplare atât de frumoasă?! Mai ales că n-ai fost acolo! Dan Chebac nu merita un astfel de tratament din partea unui coleg de breaslă! E trist să văd cât de mult s-a deteriorat ideea de colegialitate. Așa ceva nu se face!
 
Pe Dan Chebac l-am cunoscut mai bine vineri noaptea când a fost invitatului lui Andrei Partoș la „Psihologul muzical” (Radio România Actualități).  Andrei Partoș a povestit mai mult despre această ediție (puteți citi aici – click!). Subliniez faptul că Dan se numără printre puținii artiști români care, după emisiune, nu trimit doar un mesaj scris de mulțumire, ci pun mâna pe telefon pentru a se asigura că mesajul a ajuns la destinatar. E mare lucru în ziua de azi să știi să mai spui „mulțumesc”. Îi mulțumim și noi pentru prezența în studio și sperăm să ne revedem curând!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here