ARTIȘTII DAU CU PARU-N NOI! (25.08.2019)

1
700

Mă văd obligată să revin asupra acestui subiect deoarece, din păcate, unii refuză să își conecteze creierul la degete înainte de a începe să trimită mesaje. Astfel, ne trezim cu fel de fel de mesaje pline de acuze izvorâte dintr-o incapacitate de a înțelege un text scris (care are 4 rânduri și jumătate). Pe scurt: vineri seară, urmărind Cerbul de Aur, am fost profund indignată să citesc pe burtieră că Loredana ar fi compus muzica și textul cântecului „Bună seara, iubite!”. În mod evident, am făcut un print-screen și am scris câteva vorbe.

Culmea, ne-am trezit cu atacuri fix din partea unor oameni de muzică. Bunăoară, Adrian Romcescu a ținut să ne explice public că nu poți fi deposedat de drepturile de autor, că banii se duc acolo unde trebuie, chiar dacă „din greșeală nu ești menționat”. Apoi artistul a manifestat o grijă mare față de banii „frumoși” care ar intra în buzunarul lui Andrei, care își permite să comenteze lucruri pe care nu le înțelege. Aveți print-screen-ul alăturat. Eu nu mi-am propus să îl re-educ pe Adrian Romcescu (nici nu cred că se poate), i-am răspuns și eu și Andrei Partoș pe pagina Psihologul Muzical & Foc de P.A.E., l-am și blocat pentru că ne rezervăm dreptul să ne selectăm partenerii de dialog.

Am mai primit apoi un mesaj privat tot de la un artist (nu o să îi dau numele deocamdată), dar e bine să vedeți cam cum gândesc unii din breasla aceasta:

„Duduie Iulia,

Vad ca aveti prostul obicei, amandoi, sa va jigniti artistii daca isi permit cumva sa va atraga atentia sau, si mai rau, sa aiba o alta opinie decat a dumneavoastra, asa cum „si-a permis” de data asta Adrian Romcescu. Asadar, am facut si eu o captura de ecran pentru a contracara eventuale modificari ale textului original, si va informez ca in text chiar se spune ca TVR l-a deposedat pe A.Enescu de drepturile de autor. Ba mai mult decat atat, in articol se scrie in titlu, cu litere de-o schioapa „Rusine Loredana!” inducand cu rautate voita ideea ca artista ar fi de vina pentru eroarea (impardonabila, e adevarat, mai ales la acest nivel) institutiei de media transmitatoare! Stiu ca nu va intereseaza deloc marturiile artistilor provenite din experienta proprie (am patit-o eu cu voi, personal), insa inainte de a intra in scena nu se sta cu ochii pe TV, garantat. Asa ca Loredana sunt convins ca nu are nicio vina, mai ales ca in timpul recitalului, probabil dupa ce i-a fost adusa la cunostinta situatia, a si mentionat ca s-a facut o eroare. Pe Andrei l-am admirat foarte multa vreme, si el stie foarte bine asta, insa ce se intampla de o vreme incoace sunt derapaje urate care, totusi, se pot corecta. Nu am facut acest mesaj public din farama de respect pe care inca o mai am pentru cel ce a fost Andrei Partos, asta nu inseamna insa ca nu sunt lucruri de spus. Spor la „treaba”!”

Bun, încerc să explic mai clar cele 4 rânduri și jumătate, publicate vineri:

  1. Eu nu vorbeam despre bani, ci despre PRINCIPII. Știu, e un cuvânt arhaic, care va fi, probabil, scos din vocabular, și înlocuit cu expresia „unde merg banii?/au intrat banii?”. Dar grija mea NU era dacă Adrian Enescu și Lucian Avramescu își vor primi sau nu banii din drepturile de autor. Pe mine, ca telespectator, mă interesează mai mult informația care ajunge la mine. Iar vineri seară, informația pe care am primit-o a fost că Loredana a compus muzica și a scris versurile cântecului „Bună seara, iubite!”. Ceea ce este fals. Prin această minciună, cei doi autori au fost ”deposedați de drepturile lor”. Dacă încă nu s-a înțeles: era o ironie.
  2. Da, consider că rușine trebuie să simtă atât TVR-ul cât și Loredana. Nu consider că Loredana ar fi reparat în vreun fel gafa apărută pe ecran. De fapt ce a zis Loredana de la masa juriului?!  Nu era niciun recital de-al ei în acea seară. Iată transcrierea mai jos:

„Bună seara, Brașov! Bună seara, România! Dacă tot vorbim de bună seara, vreau să fac o mică precizare, o rectificare. Cântecul Bună seara, iubite!, care a fost cântat mai devreme, a fost compus de regretatul Adrian Enescu pe versurile lui Lucian Avramaescu… așa că… vreau să aplaudați încă o dată lucrul acesta și să înțelegeți că a fost o mică neînțelegere pe TV despre creatorii acestui cântec. Un cântec, care de altfel, mă reprezintă și îi mulțumesc maestrului de acolo de sus pentru această capodoperă muzicală a muzicii românești”.

Asta e tot ce a spus! Nici măcar NU a cerut scuze. Din vorbele ei nici nu reiese care a fost problema mai exact. Cei din Piața Sfatului habar n-aveau, iar telespectatorii poate nu observaseră, mai ales că literele erau mici și zăboveau doar câteva secunde pe ecran (deci era obligată să spună clar despre ce este vorba dacă tot a ținut să facă precizări). Și dacă nu era vina ei, de ce s-a băgat să vorbească? De ce nu au corectat cei doi prezentatori ai festivalului, astfel încât să poată exprima scuze din partea organizatorilor? Sau dacă nu era textul pe prompter nu aveau vorbele la ei?!

3. Revin puțin la partea cu împărțirea rușinii între organizatori și stimabila membră a juriului. Nu am niciun motiv să îi acord circumstanțe atenuante Loredanei. Micul ei discurs redundant, exprimat într-un limbaj de lemn, nu m-a convins deloc. Mă întreb dacă ar fi făcut rectificarea în cazul în care nu existau reacții vehemente pe Facebook.

4. Țin minte exact că era o vreme când artiștii (în special, compozitorii și textierii) erau foarte supărați că numele lor nu mai sunt amintite la radio și la TV ca pe vremuri. Având în vedere că cei doi artiști revoltați sunt compozitori și interpreți, deduc că nu mai există această problemă. Putem să spunem liniștiți că sunt piese compuse de oricine altcineva, sau că sunt populare pentru că banii oricum ajung acolo unde trebuie. Nu? Că până la urmă tot ce contează e unde ajunge banul. Deci, nu e nicio problemă dacă eu spun că piesa „Rămâi cu mine”, interpretată de Andra, este din folclor pe versuri minunate scrise de Dana Dorian, n-ar trebui să fie nicio problemă pentru că banii se duc oricum la Adrian Romcescu.

5. Mai lăsați-ne cu respectul pe care i-l purtați lui Andrei. Le ce bun vorbele fără acoperire? În fond eu am scris articolul, iar comentariile au fost pe paginile noastre (Psihologul muzical&Foc de PAE, Andrei Partos, Iulia Radu). N-am invadat spațiul virtual al niciunui artist! Dacă nu ne puteți ignora, ocoli, atunci păstrați-vă „fărâma” de respect pentru ocazii festive!

6. Nu mă interesează dacă pe voi vă doare în cot de principii, dacă voi nu dați doi bani pe modul în care circulă informația către public. E treaba voastră. Dar nu încercați să acreditați ideea că e ok și o minciună mică, că e ok o falsificare a unui adevăr. Noi nu vrem să mai acceptăm astfel de situații.

7. TVR n-a avut nimic des pus până-n acest moment, deși e clar că vina este acolo!

 

Rușine TVR! Rușine Loredana! https://andreipartos.ro/rusine-tvr-rusine-loredana/

1 COMENTARIU

  1. Bravo, Iulia Radu!!! Scurt, la obiect, inteligent, transant, real!! Si, da, principiile si demnitatea chiar nu mai exista daca banul merge unde trebuie!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here