Destul cu holograma lui Dio – lăsați morții în pace!

0
49

RONNIE JAMES DIOArticol de Dave Everly publicat în Classic Rock Magazine (august 2016)
În acest weekend am avut parte de o surpriză la Festivalul Wacken: Ronnie James Dio. Legendarul rocker a apărut pe scenă alături de un all-star tribute act, Dio Disciples, pentru a cânta „împreună” piesa „We Rock”. Cu siguranță a fost cel mai emoționant moment al recitalului, dacă nu chiar al festivalului. Dar… în cazul în care ați uitat… Dio a murit în 2010. Vă mai spun încă o dată: Ronnie James Dio a murit în urmă cu 6 ani. Cu toate acestea era acolo, pe scenă, cântând în fața a 75.000 de oameni. De fapt, nu-i adevărat. Era o hologramă a marelui artist, care l-a întors din morți pentru patru minute și jumătate. Dar știți ceva? A fost al dracului de straniu.
Sigur, ideea de a folosi holograme cu artiști morți nu este una nouă. Rapper-ul Tupac Shakur a fost primul care a „revenit din morți” la 15 ani după ce a fost ucis într-un schimb de focuri, S-a întâmplat la festivalul Coachella din 2012. Au mai fost „resuscitați” Elvis, Frank Sinatra și, inevitabil Michael Jackson (deși, ca să fiu sincer, în ceea ce-l privește pe Michael nici nu a fost atât de ciudat, asta pentru că în timpul vieții a făcut multe alte lucruri mai șocante).
Dar să revin la Ronnie James Dio. Este prima dată când această zombificare digitală atinge zona muzicii rock. Desigur, Wendy Dio – cea care a avut grijă de cariera lui Ronnie – are tot dreptul să folosească imaginea soțului ei așa cum dorește. Dar asta nu înseamnă că ceea ce face este bine. Ba dimpotrivă.
Ideea de a aduce pe scenă holograma unui rocker mort este stupidă. Dacă trecem peste bucuria de a vedea un om pe care credeam că nu-l vom mai vedea niciodată, cântând o piesă pe care credeam că nu o vom mai auzi vreodată, la final rămânem cu o nostalgie cinică și cu inima frântă. Crezi că-l vezi pe Ronnie James Dio acolo, pe scenă? Nu-i adevărat! Ronnie nu se mai întoarce așa cum nici David Bowie nu o va face, sau Isus sau cariera lui Fred Durst. Ceea ce vezi pe scenă este doar un truc, o imagine care înlocuiește tot ceea ce le face pe ființele umane atât de speciale: energia, spontaneitatea, charisma. Toate aceste trăsături umane sunt înlocuite într-un laborator digital, cu un sentimentalism programat.
Este cu adevărat deprimant. Imaginați-vă concerte Queen cu holograma lui Freddie Mercury, sau Ozzy Osbourne cântând alături de Randy Rhoads. V-ar plăcea să vedeți trupe ai căror membri au murit de mult: Ramones sau Jimi Hendrix Experience, cântând mereu aceleași lucruri, cu aceleași mișcări, noapte de noapte? Pentru că trebuie să știți: de fapt urmăriți filme vechi de 40 de ani. Dar nu trebuie să fie doar muzicieni morți, doar nu sunteți atât de naivi să credeți că Gene Simmons nu s-a gândit deja la acest lucru pentru Kiss?!
Se discută despre un turneu în care Dio va apărea pe scenă alături de trupa Dio Disciples pentru 7 sau 8 piese. Va fi un fel de freak-show. Nu degeaba Ronnie arăta ca o fantomă pe scena de la Wacken. El chiar este o fantomă. Până și Wendy a spus că i s-a părut „ciudat” să-și vadă soțul pe scenă. Rock’n’roll-ul este real, este despre transpirație și bucurie, nu despre ecouri cinice din trecut. Prețuiți-vă amintirile, dar lăsați morții în pace!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here