Sascha Goetzel (Austria) dirijează Simfonia a II-a de Mahler, la Sala Radio

0
38

„Simfoniile mele reprezintă conţinutul întregii mele vieţi; am cuprins în ele toată experienţa şi  suferinţă mea”, spunea unul dintre marii compozitori ai tuturor timpurilor, Gustav MahlerSimfonia a II-a, supranumită şi Învierea, este una dintre emoţionantele sale partituri, despre care compozitorul spunea că reprezintă un răspuns pe care a încercat să îl dea la marile întrebări ale Omului. Despre menirea vieţii şi rostul omului pe Pământ, subiecte care l-au preocupat pe compozitorul măcinat de probleme interioare întreaga sa viaţă, povesteşte Simfonia a II-a pe care veţi avea bucuria de a o asculta vineri, 7 martie (19:00), la Sala Radio.  Premiera lucrării a avut loc în 1895, la Berlin, la pupitrul celebrei orchestre a Filarmonicii din Berlin aflându-se compozitorul însuşi.
Şi cum o asemenea lucrare trebuia asociată unei seri speciale, alături de Orchestra Naţională Radio îi veţi aplauda pe cei trei invitaţi speciali la Bucureşti: dirijorul vienez Sascha  Goetzel, soprana de origine română cu o deosebită carieră internaţională, Simona Mihai, şi mezzosoprana Valentina Kutzarova – Bulgaria. Evenimentul se va derula cu participarea Corului  Academic  Radio, dirijor: Dan Mihai Goia.
Dirijorul vienez Sascha Goetzel şi-a început stagiunea 2013-2014 în Franţa, alături de două orchestre importante: Orchestre de Bretagne şi Orchestre de Bordeaux.  Este dirijor principal al Kuopio Symphony Orchestra, Finlanda şi director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. Din stagiunea 2012-2013 a fost numit principal dirijor invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). Pe lângă un bogat repertoriu simfonic, Sascha Goetzel s-a făcut remarcat şi ca un foarte bun dirijor de operă şi balet: spre exemplu, marele dirijor rus Valery Gergiev   l-a invitat să dirijeze Don Giovanni – Mozart, pe scena Teatrului Mariinski (Sankt Petersburg).
Simona Mihai este considerată o voce de excepţie; în 2009 a debutat pe scena prestigioasei Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden), interpretând aici inclusiv sub bagheta celebrului dirijor Antonio Pappano. Printre numeroasele scene internaţionale pe care a fost elogiată se numără şi cea a Festivalului liric de la Glyndebourne, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Municipal de SantiagoAccademia di Santa Cecilia – Roma ş.a.
După studii la Academia de Muzică din Sofia, mezzosoprana Valentina Kutzarova a devenit membră a Studioului Internaţional de Operă din Zürich, ceea ce i-a permis interpretarea unor frumoase roluri ale repertoriului liric pe scena Operei din acelaşi oraş. Au urmat apoi angajamente cu teatrele lirice din Linz (Austria) şi St. Gallen (Elveţia), unde a dat viaţă celor mai importante roluri de mezzosoprană, precum: Charlotte – Werther, Dorabella – Cosi fan tutte, Cherubino – Le nozze di Figaro, Rosina – Il Barbiere di Siviglia ş.a.
Biletele sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bulevardul Eroilor, Calea Plevnei, Bulevardul Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here