DORINA CHIRIAC – SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE ISU

0
61

Foto: Mihai Zgondoiu după o lucrare de Ion Bârlădeanu
Foto: Mihai Zgondoiu după o lucrare de Ion Bârlădeanu

Să mai zică cineva că actorii nu au şi opiniile lor personale. 🙂
Textul este preluat de pe pagina de Facebook a actriţei Dorina Chiriac:
ISU INTERZICE FOLOSIREA FOCULUI IN TEATRU
watch this, mr. ISU:
Duniașa intră cu o lumânare și Lopahin cu o carte în mână.” în ‘Livada de vișini‘ de Cehov (nu, ISU, ăsta nu e companie aeriană).
Până acum orice spectacol în care se foloseau lumânări aprinse, țigări, pipe, artificii, făclii erau supravegheate atent din culise de pompierii teatrului si de tot personalul tehnic si artistic.
De acum mi se interzice să aprind o lumânare când joc eu „Scorpia îmblânzită” a lui Shakespeare (e scriitor, ISU, nu e un cocktail). De fapt, mi se arată că ar fi bine ca totu’n jur să fie plastic, inclusiv flacăra de lumânare, eu să fiu Barbie, și Alex, partenerul meu, să fie Ken. Și nu ne mai luptăm (asa e piesa, ISU), că ies scântei. Ce dacă totul e ignifugat până in dinți in jur? De fapt, cel mai și cel mai sigur, ca ISU să nu se urnească dintre perne, si să-si continue somnul linistit care-a fost tulburat un pic de Colectiv, of, of, este să stăm noi, Ken-Petruchio si Barbie-Catarina, ca două lemne de plastic in picioare, să zicem textu’, și-aia e. Dar nu, mai bine, scăpăm de regizor si vine ISU să ne regizeze? A, nu, că asta-nseamnă să citească. Să se ridice din pătuțul lui ignifugat și sigur.

Nu, lasă, ISU, nu te gândi, că iese fum. Nu, mai bine, iti faci tu bine treaba ta, si mi-o fac eu (in siguranță) pe a mea?
Eu ințeleg că te-ai speriat, ISU, copilule, că ai pățit asta cu Colectivul, dar știi, soluția nu e „nu mai gătiți cu flacără de aragaz, nu mai aprindeti lumânări, nu vă mai încălziți la sobă”. Ce mai urmează? Se retrag de la vânzare si chiar de la producție chibriturile si brichetele? Nu mai iesim din casă că nimic nu-i sigur? PĂI, FĂ SĂ FIE SIGUR! Întărește controale si măsuri de siguranță, educă și responsabilizează, ISULE!


Doamne ferește să fii înghițitor de torțe pe vremea asta! Te-apuci de ronțăit lanterne. Doamne ferește să fii magician! Alo, Circu’, se aude-acolo-n spate?
Ne întărim școlile pe dinafară cu gardieni, cu camere de supraveghere din toate unghiurile, cu perchezitii umilitoare care induc panica, ridicăm garduri, punem lacăte si lanțuri, îndepărtăm cuțite si brichete și petarde. Dar înăuntru nu facem nimic. În conștiință.


Știu, e mai greu. Dar frica naște violență. Și armă poate fi și un creion. Durează o secundă să comiți o crimă c-un creion. Să interzicem scrisul, că nu-i sigur. Of, fuck, măi, ISU, dacă te gândești, totu’i periculos. Și hrana. Și iubirea. Și mersul. Fuck. ISU, cum facem noi să fie bine: ne sinucidem înainte sau după ce ne naștem?

 

Șșș. Se gândește. Mă duc s-aprind o lumânare pentru ISU. A, nu, ptiu, gata, gata, ISU, nu plânge, am glumit. Uite, că nici nu mă mai rog, na. Stau așa. Si aștept. Aștept. Aștept. Aștept. Băi, ăsta alb care crește din capul meu până spre umeri este păr? Ei, asta-i! Că doar n-or fi aripi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here