„E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează” (Voltaire) 24.09

0
832

Articol de Iulia Radu

Motto:

„Don’t leave it all unsaid
somewhere in the wasteland of your head
and make no mistake, my friend
your pointless life will end”

(„Sing Your Life” – Morrissey)

În 2017, un om cu opinii este considerat mai periculos decât un condamnat care-și ispășește pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate. Din fericire pentru el, condamnatul știe că după o perioadă de timp, va fi din nou un om liber. Însă, spre ghinionul lui, cel care-și folosește propriul creier, cel care își pune întrebări, cel care nu ia drept bun ce-i servește mass-media zilnic, cel care pune la îndoială deciziile autorităților, este „condamnat” pe viață, este pus la zid de societate, este ridiculizat, intimidat. Zi de zi se vor găsi „curajoși” care vor încerca să-i taie din elan sperând că până la urmă „răzvrătitul” va intra în rând și se va lăsa purtat de val.

Probabil, în ziua în care „a gândi cu propria minte” va deveni ilegal, vom vedea o masă mare de idioți sărbătorind pe străzi această decizie. Este o imagine hidoasă care nu-mi dă pace de câteva zile. E plin Facebook-ul de postaci (unii cu mai multe conturi) care atacă în haită pe oricine îndrăznește să aibă o opinie. Cu ăștia o scoți la capăt până la urmă: îi blochezi, îi contrezi. Măcar ei au o calitate pe care nu le-o poți contesta: sunt sinceri, îți postează comentariile pe pagina ta sau în josul articolului pe site, asumându-și riscul de a fi blocați sau acceptând provocarea unui dialog.

Mai greu este când cei pe care îi considerai fie amici, fie prieteni (uneori de-o viață) intră în corul „lătrătorilor la lună” și îți critică aspru opiniile. O fac însă, cu lașitate, fără să te citeze exact, fără să menționeze clar sursa tuturor supărărilor lor. Nu, nu sunt atât de curajoși încât să-ți spună direct că nu-s de acord cu ideile expuse de tine într-un articol. O fac, în schimb, pe pagina lor, alături de prietenii lor care le cântă în strună, criticând în orb un articol pe care nu l-au citit. Nu-ți vor menționa numele pentru că ești prea mic pentru ei, vor critica doar faptul că ți-ai permis să ai o opinie. Astfel de persoane nu au argumente, ele știu doar că TU n-ai voie să gândești altfel.

Am spus că e greu când dai peste astfel de specimene?! Am greșit. Nu-i greu, e doar jenant. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că n-ai știut să deosebești un zâmbet sincer de unul fals atunci când i-ai privit în față. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că astfel de persoane (care deși sunt numai lapte și miere când le întâlnești, nu ezită să te atace când te-ai întors cu spatele) există printre noi. Este nevoie de puțin mai multă atenție pentru a le identifica la timp.

Din păcate, am ajuns în punctul în care ești liber să te exprimi atâta vreme cât spui ceea ce dorește SISTEMUL. Facebook-ul scoate la iveală multe anomalii ale societății în care trăim. Soluția e cât se poate de simplă: nu renunța! Ascultă. Gândește. Vorbește. Scrie. Nu vei avea mereu dreptate, dar asta-i frumusețea vieții: mereu înveți câte ceva.
„Spune mereu ce gândești, documentează tot ceea ce vezi și exprimă-te… sau scrie”, îmi spunea mama când eram mică. Mi-am amintit de vorbele ei în urmă cu vreo doi ani la un concert al unui artist despre care nu știam prea multe, dar care striga prin toți porii „speak out! speak out! speak out!”.

OK… sunt Iulia și îmi place să scriu. Să mă simt jenată? După unii așa ar trebui, dar nu pot și nici nu vreau să o fac. Îi mulțumesc lui Andrei Partoș pentru că are încredere în mine, pentru că are răbdare să dezbatem subiectele abordate pe site, pentru că mă ajută să privesc cu un ochi critic ceea ce se întâmplă în jurul nostru și pentru că îmi permite să mă dezvolt din punct de vedere profesional. Când/dacă întâlniți oameni care vă acordă spațiu pentru a crește, prețuiți-i pentru că sunt ființe pe cale de dispariție! Tot ei vă vor arăta unde/când greșiți, vă vor ajuta să vă corectați și, la fel de important, vă vor învăța cum să faceți față valului de venin care vă așteaptă pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here