EDITORIALUL EVZ. Trista întoarcere a vechilor peneliști în brațele lui Mihai Gâdea

0
21

Articol de Mircea Marian, publicat pe EVZ.ro
De câteva zile, Antena 3 este în căutarea unui nou stăpân și joacă piesa: „Îl apărăm pe Iohannis de atacul ciomăgarilor băsiști”. Până aici, nimic nefiresc. Antena 3 nu a fost niciodată o instituție independentă, Mihai Gâdea și grupul său pur și simplu nu ar ști ce să facă dacă ar fi liberi. Oamenii au nevoie de un stăpân și acum se orientează pe piață: viitorul politic al lui Ponta pare cam nesigur, cel care este pe val este Iohannis. Se prefac că îl apără de presupusul atac al unor jurnaliști care nu-și fac decât datoria pentru a-i demonstra noului stăpân că are nevoie de ei. Tactica trustului lui Dan Voiculescu este în perfectă concordanță cu ceea ce a făcut până acum.
Ceea ce este ușor șocant este viteza cu care liderii proveniți din vechile structuri ale PNL – Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Ludovic Orban – s-au aruncat în brațele lui Mihai Gâdea.
Luni întregi pur și simplu li s-a interzis să apară prin studiourile Antenei – chiar cei din nomenklatura vechiului PNL se plângeau de această situație. Iohannis însuși a avut parte de câteva linșaje mediatice. Schimbarea de direcție de după alegeri va irita o bună parte din publicul de dreapta pentru care Antena 3 a fost un simbol al răului și al corupției.

Este un semnal că liderii liberali nu au înțeles mare lucru din dorința de schimbare manifestată la 16 noiembrie. Este un semnal că între declarațiile despre dorința de schimbare și despre prioritatea luptei cu corupția și fapte începe să apară o fisură.
Sigur că da, Iohannis este acum la o cotă de popularitate uriașă, nu știu ca, din 1996 până acum, să fi avut vreun șef de stat atât de popular. Calculul politic al acelor liberali care cântă în struna trustului lui Dan Voiculescu este că își pot permite, fiind protejați de noul președinte. Vechiul PNL vrea un trust de presă care să-l sprijine, în primul rând în bătălia internă pe care o are cu liderii PDL, relativ recent transferați la liberali.
 
Nu știu, nu sunt consultant politic, dacă asta îi va ajuta la alegerile din 2016. Din punct de vedere etic, cred însă că este profund incorect față de mare parte din cei care l-au votat pe Iohannis la 16 noiembrie. În plus, ridică mari semne de întrebare în legătură cu atitudinea PNL față de reformă și față de justiție. O alianță cu Antena 3 nu va duce în nici un caz la îndeplinirea acestor obiective.
După opinia mea, câștigătorii alegerilor din 16 noiembrie nu se așteptau la ceea ce s-a întâmplat, iar acum nu știu cum să valorifice victoria. Înainte de turul doi al prezidențialelor, vechii liberali erau cu un picior în tabăra USL 2.0, gata să se înscrie în partidul lui Tăriceanu și să revină la guvernare alături de Ponta. După victorie, nu sunt capabili să iasă din logica unui vechi partid încremenit în proiectul anilor 90, ale cărui obiective sunt să ajungă la putere, să-și plaseze clientela în administrația de stat, să sifoneze cât mai mulți bani de la buget și apoi să se retragă în opoziție cu speranța că nu apare DNA-ul. Până acum, PNL nu a enunțat nici o propunere reformistă.
 
sursa: EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here