EUROVISION 2014: TVR ŞI REGRETELE TARDIVE

0
62

După cum bine ştiţi, Vali Rotari (Foişorul de Foc) a depus contestaţie după ce au fost juruzate cele 150 de piese înscrise la preselecţia Eurovision 2014. Iată ce răspuns a dat TVR acestei contestaţii. Mai jos puteţi citi şi reacţia lui Vali:
 
Their game, their rules!
Asa cum v-am promis, am revenit cu aprecieri si comentarii despre Eurovision 2014, concurs la care s-a inscris si Foisorul de Foc.
Noi am propus pentru preselectie cantecul “When The Love Falls”, insa din pacate nu a putut fi jurizat deoarece in plicul cu documentele cerute nu a fost gasita Anexa 3. Aceasta anexa, stipuleaza acordul nostru de a cesiona drepturile de folosinta a cantecului catre TVR, implicit EBU. Noi reiteram faptul ca am depus aceasta anexa, insa la momentul desfacerii plicului, aceasta nu s-a regasit. Trist, deoarece cativa oameni cu state vechi in peisajul muzical romanesc s-au implicat in acest proiect strict pentru preselectia Eurovision, cantecul l-am compus special pentru aceasta editie, nu l-am scos de la naftalina, si nici nu am reesapat un cantec mai vechi. In subsidiar, cei de la TVR ar fi putut observa ca atat anexele 1 si 2 apar in continutul plicului pe langa materialele cerute, cat si chitanta taxei de participare, dovedind interesul nostru de a intra in aceasta competitie. In concluzie, ne consideram perdanti ai acestei preselectii fara voia noastra, si fara a fi judecata creatia artistica. Am facut contestatie, iar alaturat o sa public raspunsul TVR-ului la aceasta.
In continuare, doresc sa fac cateva consideratii asupra fenomenului Eurovision Romania.
Cei care au participat efectiv, sau sunt preocupati de acest fenomen, este imposibil sa nu fi observat urmatoarele aspecte pe care vreau sa vi le expun in urmatoarele randuri.
Parafrazandu-l pe Gabriel Cotabita, “Their game, their rules!”, vreau sa va aduc la cunostinta urmatoarele:
De multi ani urmaresc cu interes fenomemnul Eurovision, si am constatat ca de la o editie la alta regurile se schimba. Acest fapt este in detrimentul participantilor, asa ca cel mai bine ar fi ca TVR-ul sa invite la discutii compozitori, interpreti si, impreuna, sa puna bazele unui regulament coerent care sa ramana mereu acelasi, indiferent de schimbarile ce pot avea loc la nivelul conducerii delegatiei.
Spre exemplu, acum cativa ani Costi Ionita a fost nevoit sa-si atribuie un pseodonim artistic de origine italiana, pentru a-si masca participarea. In alt an, delegatul Eurovision a prelungit nejustificat seara finala cu doua ore. Editiile precedente beneficiau de doua semifinale, apoi mi-aduc aminte ca s-a hotarat o singura finala tocmai in noaptea de revelion, cand artistii alergau de la o locatie la alta, deoarece erau nevoiti prin contract sa presteze actul artistic, ajungand la TVR epuizati dupa o cantare sau doua in aer liber pe timp de iarna (vezi cazul celor de la Directia 5), iar acum tot cu o singura finala, la Brasov, probabil intr-un spectacol cu platitori de bilete. La editiile trecute, plicurile cu materialele cerute de organizatori se sigilau, erau stampilate si semnate de cel care le primea. Autorii erau obligati sa declare cantecul sub un pseodonim, iar abia dupa finalul jurizarii se afla cine sunt realii compozitori si interpreti. Dar cea mai importanta modificare s-a facut atunci cand au intervenit casele de discuri si au impus ca piesele din concuts sa aiba dreptul de a fi difuzate pe media incepand cu data de 1 septembrie a anului precedent, acestea fiind strict interesate de aspectul commercial al produsului ulterior promovat in Europa. Acest lucru mi se pare nedrept, deoarece dezavantajeaza cantecele ce nu au semnat cu case de discuri, astfel ca acestea vor suferi in promovare. Corect mi s-ar parea ca organizatorii sa ceara piese in prima auditie, astfel s-ar incuraja crearea unor piese noi. Faptul ca se permite inscrierea unor cantece ce au mai fost jurizate in anii trecuti la Eurovision, este oarecum incorect, fiindca initial ele nu au trecut preselectia in anii respectivi, si in acest fel se va spori considerabil numarul de cantece inscrise in viitoarele editii, juriul fiind nevoit sa delibereze ascultand un numar foarte mare de cantece.
TVR-ul ca institutie bugetara, fiind sustinuta si de platitorii taxei radio-tv, ar trebui sa arate mai multa transparenta, sa comunice participantilor numele juratilor, iar intr-un final clasamentul si punctajul tuturor cantecelor jurizate. Este foarte important pentru creatori ca dupa preselectie sa stie cam pe unde se afla creatia lor in perceptia celor care au jurizat, eventual in anii viitori sa se repozitioneze, sa ia in calcul trendul muzical, bunaoara sa produca un cantec mai bun, sa ne reprezinte la cel mai inalt nivel.
Ar mai fi ceva de spus, in ultimii ani, peisajul muzicii romanesti este supus unei agresiuni fără precedent, piata muzicala este dominata de un numar restrains de artisti care sunt pozitionati in jurii de specialitate la concursurile majore ale televiziunilor, beneficiari ai unei difuzari pe media exagerate, a unor contracte pe masura, dar care intr-un final se feresc sa participa la Eurovision. An de an apar voci noi in care ne se investeste nimic, totul fiind centrat pe show-ul de televiziune. Pacat, atata timp cat posturile de radio difuzeaza mereu aceleasi cantece, ale acelorasi artisti, lipsa diversitatii duce la o plafonare muzicala. Artistii noi de valoare nu sunt incurajati, iar in consecinta, multe proiecte incepute vor sfarsi curand. Pentru multi dintre noi, Eurovisionul este un motiv de expunerea a productiilor noastre, dar care se intampla o data pe an, bunaoara mi-as dori sa nu mai fie atata incrancenare din partea participantilor si a organizatorilor, sa se desfasoare firesc, transparent, nelasand loc vreunei interpretari,
La final tin sa-i felicit pe cei care au trecut de preselectie, sa le urez bafta, iar voua va promit ca FOISORUL DE FOC va continua ceea ce si-a propus, va vom tine la curent cu noile noastre creatii, si va vom invita la concertele noastre.
P.S. Pe căi neoficiale a ajuns la mine şi posibila componenţă a juriului. Nu garantez că aşa a fost: Mădălin Voicu (preşedinte), Alexandra Cepraga, Nico, Bobby Stoica şi Nancy Brandes (din Israel).
 
Răspunsul TVR:

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here