Eurovisionul devine un X Factor teverist

0
16

iuliana marciuc eurovision 2016 a
Articol de Iulia Radu
Ştim cu toţii că TVR-ul este invizibil (e tot mai jos în audienţe, cu excepţia Revelionului şi a meciurilor echipei naţionale de fotbal). Acum aflăm că devine şi transparent! Nu cu totul! Doar pentru selecţia naţională Eurovision! În mod normal, vestea ar trebui să ne bucure! Doar că este o transparenţă teveristă. În 2016, Iuliana Marciuc este şefa delegaţiei Eurovision. În noaptea de vineri spre sâmbătă (16 ianuarie) a intrat în direct la „Pshihologul muzical” (Radio România Actualităţi) şi a vorbit despre schimbările de regulament. Am aflat cu toţii că publicul va decide cine ne va reprezenta în Suedia.
Acum a venit şi comunicatul oficial din partea TVR şi nu pot să nu observ câteva ciudăţenii. Înţeleg că Eurovisionul devine un fel de X-Factor. Păi, şi atunci unde este transparenţa?! La X-Factor, juraţii NU dau note! Spun „da” sau „nu”. Şi dacă producătorilor din TVR le place atât de mult X-Factor, atunci de ce nu trimit la Eurovision câştigătorul acestui talent-show? Italienii nu fac selecţie naţională, acolo reprezintă ţara cel care câştigă Sanremo. Bun, noi nu mai avem Festivalul de la Mamaia pentru că TVR-ul l-a abandonat. Atunci, hai să folosim ceea ce avem: trimiteţi „Vocea României„, trimiteţi-l pe cel care are „X-Factor„, dar nu mai mimaţi transparenţa!
Cum putem vorbi despre transparenţă când totul se lasă pe mâna televotului, cea mai contestată metodă de a alege un câştigător?!
Cum puteţi spune pe 18 ianuarie 2016, că piesele „pot fi difuzate din 1 septembrie 2015„?! În mod normal, acest comunicat trebuia dat pe 31 august 2015! Nu acum!
Din comunicat nu reiese cum îşi propune TVR să „crească numărul votanţilor” la preselecţia naţională. Cum poţi să creşti interesul publicului din 18 ianuarie până pe 11 februarie? Sunt foarte curioasă să aflu!  Atâta vreme cât nu ştii CINE se va înscrie în concurs, atâta vreme cât TVR-ul nu a ştiut să ţină aproape de compozitori, atâta vreme cât nu au reuşit să mai implice în acest concurs nume mari, artişti consacraţi, cum poţi spera la un interes sporit pentru acest eveniment?
Vom ţine aproape, vom fi atenţi şi vom comenta fiecare mişcare, tocmai pentru a susţine iniţiativa pozitivă a TVR-ului.
În final, aveţi mai jos comunicatul în întregime.
 
Selecția Națională pentru Eurovision din acest an va fi organizată de TVR mult mai transparent, iar juriul va vota, în premieră, în timpul transmisiunii. În plus, fiecare membru va fi obligat să-și justifice nota, așa cum vedem la show-ul „X Factor” de la Antena 1.
O mutare surpriză privește votul publicului. Românii vor avea pentru prima dată 100% decizia finală în privința desemnării reprezentantului la Eurovision. Juriul va conta doar în preselecție, când va alege 12 melodii, și în semifinală, unde va decide patru dintre cele șase piese care vor merge mai departe. Potrivit producătoarei TV Iuliana Marciuc, toate schimbările vizează transparența competiției.
Finala, dată pe mâna publicului
Publicului i se acordă o importanță deosebită în acest an și este cel care va decide, prin televot, a declarat Iuliana Marciuc. „Juriul de specialitate va alege la preselecție 12 melodii. În primul show de televiziune (semifinala – n.r.), juriul alege patru, dintre cele opt piese rămase publicul salvează două, iar în finală intră șase. În finală, cele șase piese vor intra doar la televot, iar juriul nu va mai avea niciun cuvânt de spus”, ne-a asigurat producătoarea TV.
Jurații, feriți de „intervenții”
O altă noutate a acestui an va fi că juriul va deveni foarte vizibil. „Asta nu înseamnă neapărat că va fi anunțat înainte de selecție, pentru a-l proteja de intervențiile bine cunoscute din toate părțile. Însă va fi prezent în spectacol și va face parte din acesta. Fiecare membru își va asuma notele și le va justifica, va fi o jurizare live. Din juriu vor face parte soliști, textieri, compozitori. Vom încerca să scădem și media de vârstă a juraților, dar numele lor va fi aflat la semifinală. Piesele înscrise pot fi difuzate la radio din 1 septembrie 2015, așa că toți compozitorii care au piese în difuzare și consideră că sunt potrivite cu cerințele Eurovision, le pot înscrie până pe 7 februarie. Pe 11 februarie vor fi anunțate cele 12 melodii alese”, a explicat Iuliana Marciuc.
Tarif normal, din orice rețea
Valul de voturi în foarte scurt timp nu poate fi controlat, însă TVR a prelungit timpul la o oră pentru a putea rezolva și această situație din finală. „Se va putea vota din orice rețea, pe sms sau apel, iar tariful va fi, cel mai probabil, unul normal, la fel ca anul trecut. Deocamdată nu am finalizat discuțiile cu firma care va asigura acest serviciu. Regulamentul și toate anexele sunt afișate pe site-ul oficial, eurovision.tvr.ro. Facem eforturi pentru a mări numărul telespectatorilor care votează. Nu știm încă dacă show-urile se vor desfășura în București sau în alt oraș, urmează să anunțăm acest lucru”, a adăugat producătoarea TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here