Astăzi a fost o zi bogată în emoţii. Aseară am aflat că Marky Ramone (bateristul primei trupe punk care a fost introdusă în Rock ‘N’ Roll Hall Of Fame, The Ramones) acordă interviuri. N-am stat pe mult pe gânduri! Am luat reportofonul şi cu paşi repezi m-am îndreptat către Grand Tulip Hotel. Am trăit în 15 minute cât pentru 10 vieţi!
Marky Ramone a răspuns cu răbdare tuturor întrebărilor. Deşi la început aveam emoţii peste limita admisă, văzându-l atât de calm parcă m-am mai liniştit. Mai ales, că la începutul interviului mi-a spus că nu am de ce să fiu emoţionată. M-a impresionat atitudinea lui: prietenos, deschis dialogului, sincer.
Vă las mai jos scurta noastră conversaţie.
Cât de uşoară a fost trecerea de la Marc Bell la Marky Ramone?
A fost uşor. Eu îi cunoşteam pe colegii mei. Ei obişnuiau să vină să mă vadă cântând cu prima mea trupă, Dust, aşa l-am cunoscut pe Dee Dee foarte bune. Apoi m-am împrietenit cu Joey, Johnny, Tommy… Când Tommy a decis că nu mai vrea să plece în turnee, m-au rugat să cânt cu ei. A trebuit să învăţ totul în două săptămâni pentru albumul Road To Ruin pe care l-am înregistrat împreună. Ştiam să cânt foarte bine pentru că aveam deja 5 albume înainte de a mă alătura trupei The Ramones. Aşa că a fost destul de uşor.
Ce însemna muzica punk în anii 70 şi ce înseamnă astăzi?
Este acelaşi lucru. Oamenii rămân aceiaşi, doar tehnologia se schimbă. Avem aceleaşi nemulţumiri, trecem prin aceleaşi situaţii stresante: la serviciu, în relaţia cu prietenii, cu părinţii, cu profesorii şi cu colegii la şcoală, ne lovim de probleme privind propriul viitor. Nimic nu se schimbă în afară de tehnologie.
Totul se rezumă la atitudine în muzica punk?
Este vorba de exprimarea stărilor prin care treci, contează să spui ceea ce simţi. Nu prea există un alt gen muzical care să îţi permită să exprimi toate aceste lucruri. În loc să cânţi doar despre iubitul/iubita ta îţi poţi pune întrebări privind lumea, viaţa, diverse situaţii trăite. Asta se întâmplă astăzi în punk îţi pui întrebări despre ceea ce se întâmplă în jurul tău. Cineva trebuie să o facă!
Care este diferenţa dintre punk-ul american şi cel britanic?
În Anglia are o tentă politică. Anglia este o ţară mai mică, America este uriaşă! Aşa că ei au făcut totul mai senzaţional. Dacă stai să te gândeşti, Sex Pistols au avut un album şi au fost împreună pentru un an şi jumătate. The Clash au fost punk la început apoi au devenit disco, muzică dance. The Ramones au fost împreună timp de 22 de ani, este o mare diferenţă! Dar asta este diferenţa: punk-ul britanic este mai politic…
Ţinând cont de faptul că astăzi, numărul coverurilor a crescut, putem vorbi despre o lipsă de originalitate în muzică?
Dacă o trupă vrea să facă un album tribut The Ramones, aşa cum a făcut Metallica, Pearl Jam, este ok, dar eu prefer să ascult originalul. Cred că putem vorbi şi despre o lipsă de originalitate, dar mulţi aduc un tribut pentru nişte trupe pe care le admiră. Aşa că dacă cineva vrea să facă un cover al unei piese din repertoriul The Ramones, înseamnă că le-a plăcut piesa respectivă, dar nu va fi la fel de bun ca originalul.
Ce-mi poţi spune despre emisiunea ta de radio?
Se numeşte Punk Rock Blitzkrieg şi se difuzează pe Sirius Satellite Radio în fiecare noapte de marţi de la ora 20.00. Acolo difuzez muzică punk din toate timpurile, în două ore dau aproximativ 35 de piese. Întotdeauna mi-am dorit să fac parte dintr-o trupă mare aşa cum este The Ramones, a fi DJ este altă latură, face parte din industria muzicală, este mai mult un hobby.
Ce le recomanzi trupelor punk de astăzi?
Trupelor punk de astăzi le recomand să fie originale, măcar să încerce acest lucru. E valabil pentru orice trupă aflată la început de drum. E în regulă să fii influenţat de alte trupe, dar trebuie să dai o notă personală creaţiilor tale. Pentru a pătrunde în showbusiness îţi trebuie şi un manager bun, trebuie să ai fler, trebuie să fii în stare să pleci în turnee, trebuie să fii la modă. Dacă vrei să supravieţuişti pe scena muzicală nu trebuie să te opreşti la un singur album, trebuie să mergi mai departe. Nu poţi să aştepţi să vină totul de la sine, trebuie să te străduieşti şi tu. Eu mă duc peste tot pentru că ştiu că mulţi dintre fanii mei nu pot veni să mă vadă.
E greu să fii la început de drum, pentru noi a fost un pic mai greu pentru că în anii 70 noi nu aveam atât de multe locuri unde puteam repeta, nu erau atât de multe companii care ofereau trupelor echipament gratuit, nu existau telefoane mobile, nu aveam atâtea posibilitaţi de a lua legătura cu ceilalţi aşa cum avem azi… Desigur, fiecare generaţie are problemele ei, sunt sigur de asta. Astăzi, de exemplu sunt extrem de multe trupe, tocmai de aceea este nevoie de originalitate doar aşa poţi supravieţui.
Care este cel mai important lucru pe care l-ai învăţat în perioada în care ai făcut parte din The Ramones?
Am învăţat că trebuie să urci pe scenă şi să dai tot ce e mai bun din tine. Trebuie să laşi la scara scenei orice neînţelegere ai avea cu colegii de trupă, să uiţi de tot ce e negativ pentru o oră şi câteva minute. După ce cobori de pe scenă poţi continua cearta, sau poţi face ce doreşti. Însă întotdeauna pune fanii pe primul loc!
Apropo de fani, cum reacţionează când te văd pe stradă?
„Bună! Ce mai faci? Pot face o poză cu tine?”. Întotdeauna fac fotografii şi dau autografe tuturor!
Care sunt proiectele actuale ale lui Marky Ramone?
Am emisiunea de de radio, sunt în turneu, scriu o carte despre viaţa mea şi pregătesc un DVD.
Despre Marky Ramone:
*S-a născut pe 15 iulie 1952 la Brooklyn în New York, şi numele din acte
este Marc Steven Bell.
*Este baterist. A debutat la începutul anilor 70 în trupa hard-rock Dust, formaţie cu care a înregistrat două albume (Dust- 1971, şi Hard Attack- 1972).
*În 1975, îl regăsim în componenţa trupei Richard Hell & The Voidoids.
*În 1978, Tommy Ramone decide să părăsească trupa The Ramones şi Bell a primit propunerea de a-l înlocui pe Tommy. Imediat a fost rebotezat Marky (aşa obişnuia să-l alinte bunica lui) Ramone. A rămas în trupă timp de 15 ani.
*În 1983 i s-a cerut să părăsească trupa din cauza problemelor cu alcoolul. A revenit în 1987 şi a cântat în trupă până la destrămarea acesteia în 1996.
*În 1996 i s-a alăturat lui Dee Dee Ramone şi soţiei acestuia, Barbara Ramone, în proiectul numit The Ramainz. Cântau piesele din repertoriul The Ramones „just for fun”.
*În 2000, i s-a alăturat lui Joey Ramone (vocalistul trupei The Ramones) pentru a înregistra singurul album solo al acestuia,Don’t Worry About Me.
*În octombrie 2001, a apărut la MTV, unde a primit Premiul Pentru Întreaga Carieră, distincţie înmânată de Bono (U2).
*În martie 2002, Marky Ramone a fost introdus în Rock’N’Roll Hall Of Fame, în calitate de membru al trupei The Ramones.
Pe 4 decembrie 2008, Marky Ramone a sustinut un concert la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. În deschidere a urcat pe scenă trupa Pistolul cu Capse.
Crnică de concert aici:
http://andreipartos.ro/marky-ramone-la-silver-church-4-12-2008/
- Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj intenționat - septembrie 12, 2023
- Amintiri din Costinesti (10.09.2023) - septembrie 11, 2023
- TELEVIZIUNE SAU TRIBUNĂ? 5.09. - septembrie 5, 2023
[…] http://andreipartos.ro/exclusiv-interviu-cu-marky-ramone-4-12-2008/ […]