Festivalul Internaţional „ Nopţi albe de acordeon” la Teatrul Odeon

0
20

Program festival emy dragoi 20-21 noiembrieÎn perioada 20-21 noiembrie se va desfăşura, la Teatrul Odeon, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional „ Nopţi albe de acordeon”.
 
La iniţiativa şi sub direcţia artistică a cunoscutului interpret Emy Drăgoi– considerat cel mai bun acordeonist de jazz al momentului şi deţinător al titlului de „ Artistul anului „ în Franţa  unde şi-a desăvârşit studiile muzicale- Festivalul a adus  în România, încă de la prima ediţie, unii dintre cei mai prestigioşi muzicieni vocali şi instrumentali.
 
Actuala ediţie este dedicată unuia dintre genurile muzicale apreciate de interpretul Emy Drăgoi- Jazz Manouche– publicului  fiindu-i oferită şansa de a asista la un adevărat  regal al unei muzici care seduce deopotrivă ascultătorul avizat şi pe cel care îi aude pentru prima oară acordurile, prin amestecul de pasiune şi de tandreţe, de mândrie şi de modestie, de  complexitate şi de tulburătoare simplitate care transpare din fiecare piesă.
 
Pe scena  Teatrului Odeon vor urca în cea dintâi seară a festivalului, cu începere de la ora 19,00, Camille Privat- Franţa,Tiziano Chiapelli-Italia, Bică Drăgoi şi Emi Ciobanu-România, cărora li se vor alătura Emy Drăgoi şi Virgil Profeanu . De asemenea, va susţine un recital Ghenadie Rotari din Republica  Moldova iar cu începere de la ora 22,00 este programat un „ Bal Musette” la  restaurantul „La Bordei”.
 
În cea de-a doua seară de festival este programat la   Teatrul Odeon, de la ora 19,00, Concertul Extraordinar Jazz Hot Club România–  susţinut de Emy Drăgoi  şi invitaţii săi: Adi Flautistul,Alex Man,Robert Cina,Laurenţiu Zmău, Marius Mihalache, 3D Pro’ ect .
 
Ca şi la precedentele ediţii, publicul va avea ocazia să vadă şi o inedită expoziţie de acordeoane, prin intermediul căreia se rescrie  istoria apariţiei şi evoluţiei acestui fascinant instrument pe care Emy Drăgoi l-a descoperit când avea doar trei ani ,  îndrăgostindu-se iremediabil, pentru totdeauna.
 
Biletele sunt déjà in vanzare la casa de bilete si pe site-ul  Teatrului Odeon.
 
 

EMY DRAGOI

Nascut intr-o familie prahoveana de lautari, EMY DRAGOI  a atras atentia tuturor cand, la varsta arde 3 ani,  jucandu-se cu instrumentele muzicale din jur, a reprodus perfect piesa “Trurli” pe care a auzit-o cantata de bunicul sau.
A fost evident nu doar ca-si merita “alias”-ul cu care era alintat (Emy – de la Eminescu; numele lui fiind Ion) ci si ca nu se va mai desparti de muzica si mai exact, de acordeon , pentru care a facut o pasiune reala.
Putini stiu  ca el este fericitul colectionar al tuturor celor 62 de prototipuri de acordeon – de la exemplarul nr1, realizat la Curtea Imperiala din Viena in 1821 pentru o femeie pana la instrumentul personalizat caruia producatorul “Marconi” nu doar i-a inserat un midi system pentru a-l “orchestriza” dar i-a si scris numele cu litere de aur: EmyDragoi
Plecat imediat dupa terminarea liceului  cu un contract de 6 luni intr-o cafenea pariziana (mai mult pentru a scapa de hartuielile “admiratoarelor”) , a descoperit jazz-ul si nu s-a mai intors decat dupa ce a incheiat studiul la Conservatorul “Bill Evans”, a cantat cu toti “greii” jazz-ului (Stephan Grapelli, Jean Luc Ponty , Didier Lockwood, Galiano, David Reinhardt) in sute de  concerte, a dat ocolul pamantului la celei mai importante festivaluri de world si jazz music, a scos 3 materiale discografice : “Simple Steps”, “ Ballade pour Claudia” (dedicat deja sotiei sale, Claudia, gravida pe atunci cu prima fiica  a cuplului , Bianca)  si , finalmente, “Etnofonia” (o incursiune jazz in repertoriul Mariei Tanase) – distribuit in 34 de tari  si  a primit titlul de “Artistul anului” (2005) pentru jazz in Franta.
Dar, odata revenit in tara, a infiintat o scoala de muzica pentru copiii  expatilor in Bucuresti (pe langa Scoala Franceza) , un centru cultural care ii poarta numele in Ploiesti , a organizat unicul festival international de gen (“Nopti albe la acordeon” ) in care timp de 3 zile cei mai virtuozi acordenisti si bandeonisti din lume  in registrul classic, folclor, jazz, tango sau café concert  performeaza o tema.
Alaturi de propria orchestra ( care reuneste atat muzicieni de folclor cat si de jazz) a pregatit pentru stagiunea estivala in parcurile din Romania  programul “Balul de sambata seara”, continand cele mai indragite refrene din folclorul romanesc si international din toate timpurile si invitand la o petrecere cat mai agreabila a unei seri de de sambata.
 
Un alt proiect derulat cu succes in aceasta perioada este CINEACORDEON sau EMY DRAGOI playing CHARLIE CHAPLIN
Show-ul care a fost déjà prezentat la cateva Festivaluri Internationale de Film (fiind invitat ca eveniment adiacent proiectiilor din cadrul Festivalurilor) este  prezentat ca fiind sustinut de muzicianul de origine romana resident la Paris si recompensat cu titlul de “Artistul anului 2005” pentru muzica jazz in Franta: EMY DRAGOI.
Timp de 30 de minute, utilizand atat  proiectia primelor scurt metraje (de la realizarea carora in 2016 se implinesc 100 de ani!)  mute ale genialului Charlie Chaplin (cele care contin “in nucce” toate gag-urile dezvoltate ulterior in lung metraje) dar si teme muzicale ale aceluiasi Charlie Chaplin, Emy Dragoi improvizeaza jazz-istic la acordeonul personalizat (dotat de firma “Marconi” cu un midi system pentru a face din el “orchestra ambulanta”) pe ritmul cinematografic al secventelor.
Si rezultatul nu poate fi decat unul plin de emotie,  farmec si umor. Pentru ca aduce parfumul unei epoci considerata apusa foarte aproape de spectatorii de orice varsta sau pregatire, surprinzand prin “consonanta sunet live –imagine de arhiva ”si creind impresia prelungirii peliculei in scena sau participarii  muzicianului la film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here