Nicu Covaci, Dan Andrei Aldea şi Călin Pop: „Noi avem mesaj, noi nu facem muzică de ţopăială”

0
197

sursa foto: bihon.ro
sursa foto: bihon.ro

Interviu preluat de pe site-ul bihon.ro
La concertul aniversar Phoenix55, Nicu Covaci i-a invitat pe Dan Andrei Aldea (Sfinx) şi pe Călin Pop (Celelalte Cuvinte) să îi fie alături. Pe primul l-a avut ca invitat şi la primul festival Wolfblues de la Gărâna. Cel de al doilea va fi prezent la a doua ediţie. Amintiri şi planuri de festival ne-au fost dezvăluite în exclusivitate.
(…)
– Phoenix înseamnă istorie. Tinerii cresc cu muzica dumneavoastră mai întâi de la pickup-ul părinţilor. De ce nu auzim Phoenix pe radio?
Nicu Covaci: Deoarece mediile sunt privatizate, subordonate unor interese. Interesele sunt de câştig. Investiţii cât mai mici, câştig cât mai mare. Ăsta este sistemul de astăzi, şi pe chestia asta nu mai contează calitatea. Aşa că în direcţia asta vom pierde tot ceea ce este calitativ, spiritual, cultural. N-o să mai avem cultură, n-o să mai avem spirit. Vă garantez asta! Întreabă-l şi pe Dan.
Dan Andrei Aldea: Pe vremea mea, când te apucai să cânţi, de aveai norocul, venea într-o seară să te audă cineva care lucra la o casă de discuri. Mergeau în public ca să caute talente. Nu doar în afară. Şi în România, de exemplu Cornel Chiriac.
Nicu Covaci: El ne-a descoperit şi ne-a ţinut spatele.
Dan Andrei Aldea: Asemenea oameni nu mai există. Nu mai merge nimeni într-o cârciumă unde să îl audă pe ştiu eu cine cum cântă. Nu mai există! Casele de discuri pe vremea mea – şi-n Germania era aşa – aparţineau unui fost muzician, sau unui fost cărător de scule. Aveau microbul ăsta de la cele mai înalte poziţii. Sau era un miliardar care avea o nevastă mai tânără, şi de cât să se plictisească acasă îi dădea câteva milioane ca să facă o casă de discuri. La ora asta nu mai există aşa ceva. În toate casele de discuri, etajele superioare sunt numai din profesionişti în bani.
Călin Pop: Este o dramă şi să fii aproape de muzica asta prefabricată, să zicem prin fiul meu. Este o dramă mare a instrumentiştilor în acestă ţară, şi în lume în general. Sunt nevoiţi, ca să-şi acopere facturile, să se angajeze şi să cânte sub branduri comerciale. Dau un exemplu de afară, pe Lady Gaga, care avea pe toţi conservatoriştii posibili în formaţie, toate numele mari. Dar pentru că a început să se cânte live, are instrumentişti deosebiţi angajaţi. Discurile pe care le scot ei, cum e discul pe care l-am scos cu fiul meu este de spiritualitate, de plăcere, nu te bazezi că scoţi nu ştiu ce bani din el. Este dorinţa de a lăsa ceva în urmă. Din păcate ei (n.r. Covaci şi Aldea) au dreptate. Ei au prins vremuri şi mai bune. Am fost la un interviu la Digi şi un puştan m-a întrebat: „Dar ce, acum nu este bine?” Hai să translatăm Phoenix, să translatăm Sfinx. Au mai fi existat ei dacă se plasau acum? Nu cred. Pentru că atunci a fost o conjunctură favorabilă. Pe vremea comunismului nu veneau alte formaţii. Dacă scoteai ceva bun, pătrundea şi rămânea. Era o altă lume, o altă apreciere, un alt sistem de referinţă al valorilor. În România nu există cultura asta de respect al propriilor valori.
Nicu Covaci: Pe vremea comuniştilor eram interzişi, dar ne dădeau la televizor, la radio. Aveam discuri. Când am plecat din ţară vândusem două milioane şi jumătate de discuri. Ţara asta e cea mai bogată din Europa. Le-au curs balele să pună mâna pe ea. Şi acum au falimetat tot ce a fost productiv în ţara asta. Pe latura spirituală, în momentul în care sunt oameni care simt, care gândesc, cred în ceva, aceştia devin periculoşi pentru noul sistem.
Puteți citi interviul în întregime aici:
http://www.bihon.ro/interviu-in-exclusivitate-nicu-covaci-dan-andrei-aldea-si-calin-pop-noi-avem-mesaj-noi-nu-facem-muzica-de-topaiala/1863314
 

REMINDER!

WolfBlues Festival 29 iulieA doua ediție a Festivalului WolfBlues va avea loc în Poiana Lupului (Gărâna – Wolfsberg, Semenic, Caraș-Severin) pe 28 și 29 iulie.
Din line-up-ul festivalului fac parte atât muzicieni celebri ai scenei blues, cât și prieteni din zona muzicii rock care vin la Gărâna să cânte blues: Călin Pop de la Celelalte CuvinteIulian Vrăbete de la Holograf, Bujor Hariga de la Pro Musica, Nicu Covaci, liderul Phoenix, precum și Erlend Krauser, membru marcant al istoriei Phoenix.
Evenimentele vor fi precedate de workshopuri desfășurate în timpul zilei.
Biletele costă:
Presale (achiziționate în perioada 1 iulie – 15 iulie): bilet pentru o zi de festival = 70 lei / abonament pentru două zile = 110 lei.
Biletele achiziționate în ziua evenimentului, în Poiana Lupului, vor avea prețul de 90 lei (pentru o zi de festival) și 150 lei (abonament).
Copiii sub 7 ani vor beneficia de acces gratuit la eveniment iar cei cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani vor putea achizitiona bilete cu reducere de 50% din retelele partenere.
Găsiți programul festivalului aici: http://andreipartos.ro/wolfblues-editia-ii-poiana-lupului-garana-28-29-iulie-2017/

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here