Forțele de ordine din SUA au atacat în mod intenționat jurnaliștii pe parcursul protestelor din ultimele zile

Articol preluat de pe site-ul HotNews

0
55

Pe parcursul protestelor ample din ultimele zile din Statele Unite au fost documentate numeroase momente în care forțele de ordine din orașe diferite au atacat sau agresat echipa de jurnaliști, susține platforma de investigații și fact-checking Bellingcat.com. „Incidentele demonstrează că forțele de ordine vizează în mod conștient și deliberat jurnaliștii cu muniții neletale, arestări și alte forme de violență. Aceste acțiuni ale forțelor de ordine reprezintă un atac la libertatea presei”, susține sursa amintită.

Bellingcat.com, o platformă recunoscută pentru investigațiile sale și eforturile de fact-checking susține că a identificat și colectat mai multe cazuri în care forțele de ordine au vizat în mod deliberat jurnaliștii în timpul protestelor declanșate de uciderea lui George Floyd.

„Arestarea unui echipaj CNN în Minneapolis în timp ce transmite în direct în aer pe 29 mai a fost un eveniment șocant, mai ales într-o țară cu protecții atât de puternice asupra libertății de exprimare. Cu toate acestea, până la momentul scrierii acestui articol, am identificat cel puțin 29 de incidente separate în care jurnaliștii au fost atacați de forțele de ordine”, susține autorul Nick Waters.

În exemplele prezentate de Bellingcat jurnaliștii au fost împușcați cu gloanțe de cauciuc, vizați cu grenade paralizante, gaze lacrimogene, au fost atacați fizic sau împroșcați cu gaze iritante, ba chiar și arestați.

„Deși în unele incidente este posibil ca jurnaliștii să fie loviți accidental, în majoritatea cazurilor pe care le-am înregistrat, jurnaliștii s-au identificat clar ca fiind de la presă și este clar că aceștia sunt vizați în mod intenționat. Acest tip de violență împotriva jurnaliștilor este replicat în mai multe orașe, dar apare cel mai intens în Minneapolis”, scrie Bellingcat care publică o selecție a incidentelor documentate.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here