Gânduri la început de an (2.01.2019)

0
174

Am ajuns din nou în acel moment când tragem linie și punem în balanță reușitele și eșecurile anului încheiat. Privind în urmă, pot spune cu mândrie că ieșim pe plus. Anul 2018 a însemnat pentru noi o diversificare a activității, o nouă față a site-ului, deplasări inedite. Este drept că am scris mai puțin, dar îmi propun să remediez acest lucru în 2019.

Nu am să fac o dare de seamă riguroasă a anului. Mă voi referi la aspecte care pentru mine înseamnă enorm.

Un nou proiect

Pe 3 aprilie, s-a născut vlogul „Foc de P.A.E”. Este cel mai recent proiect al nostru. Încă învățăm, încă experimentăm. Îi mulțumesc lui Andrei că a acceptat provocarea! Îi mulțumesc pentru că are răbdare, pentru că este în continuare interesat de acest domeniu, pentru că este deschis la tot ce este nou. Nu e un vlog tipic. Nu este nici o emisiune TV. Cel mai probabil, se situează pe undeva pe la mijloc. Însă, cu siguranță este o alternativă la valul de prost-gust și vulgaritate de la TV.

Mulțumiri speciale

Numele vlogului, „Foc de P.A.E.”, l-a dat Andrei (P.A.E. înseamnă Partoș Andrei Eugen). Avea mai multe variante, toate catchy, dar la final, aceasta a fost marea câștigătoare. Sigla vlogului a fost creată de Aurelia Nistor (cea care l-a creat și pe Pampsy și sigla emisiunii). Îi mulțumim și pe această cale!

Daniel Iancu ne-a oferit și primul semnal audio de deschidere, iar Silvia Ștefănescu a fost prima invitată (tot ea a făcut și primele căni ale vlogului).

Am primit sprijin și de la Alex Ichim (cu mixer, microfoane și suport tehnic pentru a le asambla și a le face funcționale). Îi mulțumim încă o dată pentru tot!

De asemenea, Mircea Vișan s-a dovedit a fi un prieten de nădejde. Am primit de la el, pe lângă un alt set de microfoane, sfaturi prețioase privind programul OBS (Open Broadcaster Software) și astfel ne putem mândri cu o imagine clară și estetică. Îi mulțumim și lui Mircea!

Mulțumirile noastre se îndreaptă și către Nicu Turcu care s-a implicat cu sfaturi când am avut probleme de sunet.

Live is life

Am pornit la acest drum fără să cunoaștem prea bine teritoriul pe care urma să pășim. Știam că, de regulă, vlogurile sunt înregistrate, iar durata unui episod variază între 15 și 30 de minute. Dar noi ne doream un pic mai mult de atât. Andrei a insistat să fie totul live pentru a putea interacționa cu publicul. Ideea de a aduce invitați a existat încă de la bun început.

Nu ne-am propus niciodată să avem sute de mii de vizualizări sau să devenim virali. De altfel, sunt doar câteva episoade ale vlogului pe care le-am sponsorizat. Tot ceea ce ne dorim este să vă oferim un produs de calitate. Tocmai de aceea, Andrei a investit mult în acest proiect, nu doar afectiv ci și material. A achiziționat două camere video, o placă externă de sunet, patru stative, un laptop performant.

Andrei este în permanență preocupat de decor și de modul în care aranjează „studioul” pentru fiecare live. Se străduiește să găsească soluții pentru o așezare eficientă (și la acest capitol beneficiem de ajutor specializat, dar nu dăm încă nume).

Pe de altă parte, eu încă învăț să folosesc programul OBS și pe zi ce trece îmi dau seama cât de multe lucruri putem face în timpul live-urilor.

Ediții inedite

Silvia Ștefănescu ne-a arătat în direct cum se lucrează cu pastă polimerică, și-a adus cu ea cuptorul special și am avut șansa să vedem cum se naște un Pampsy magnet/breloc.

Daniel Iancu a venit și ne-a arătat cum se lucrează în lemn, în sticlă.

Mariana Pachis a desenat în nisip și ne-a impresionat pe toți.

O ediție a vlogului a fost dedicată homeopatiei, Andrei a stat de vorbă cu doamna doctor Anca Mihalcea.

O altă ediție inedită a fost cea în care am vorbit despre turism cu Alin Burcea (Paralela 45).

Ediția 101 a fost „în deplasare”, am transmis în direct lansarea cărții „Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan”, eveniment pe care l-a prezentat Andrei Partoș, și care a avut loc la Muzeul Literaturii Române din București.

Am abordat și subiectul terapiei cu animale, despre adopția animalelor și responsabilitatea pe care o atrage după sine, în ediția în care le-am avut invitate pe Carla Alina Buleanu și pe Luciana Manole, care au venit însoțite de Happy „The Therapy Dog”.

Foc de P.A.E. la mare

A fost o vară plină și am profitat de faptul că am ajuns în Coștinești. Am avut o serie de vloguri în direct din stațiune, precum și din complexul Vox Maris Grand Resort. A fost fascinant!

Andrei Partoș, cetățean de onoare al Costineștiului, ne-a prezentat locul, ne-a arătat fiecare colțișor încărcat de istorie din stațiune și din Vox. Am avut un live din piscină, altul de la Vraja Mării alături de prietenele emisiunii (Emilia și Lavinia), o întâlnire inedită cu Mihai Zica venit de peste Ocean (cel care a compus Imnul Costineștiului), Doru Albu și Ionică-John (acest episod a fost transmis live de la Casa Blanca, a lui Doru Albu).

Paul Ardelean ne-a dus cu șalupa până la Obelisc (totul a fost live). Tot la Costinești, am făcut și câteva episoade înregistrate (a fost o soluție de avarie pentru că în stațiune au fost ceva probleme cu semnalul).

Muzica în direct

Au fost ediții în care invitații și-au adus chitara/pianina/ vioara și au cântat: Daniel Iancu, Forțele de Muncă, Doru Apreotesei, Ilie Stoian, Evandro Rossetti și Radu Pietreanu, Hanno Hoefer, Lache Cercel, Lilly Drumeva, Alina Carmen Ciolca, Dana Florian.

Veniți de peste mări și țări

Au fost și câțiva invitați internaționali care au acceptat invitația la vlog: Lilly Drumeva (Bulgaria), Stephen Nikleva (Canada), Evandro Rossetti (Italia), Dave Evans (Australia, primul solist al grupului AC/DC) Peter Dan (psiholog în S.U.A.) Mauro Pina (Italia) Sergiu Cioiu (Canada), Cristi Madolciu (Canada), Costin Petrescu (Franța).

Pagini de istorie

Fără falsă modestie, pot spune că am recuperat câteva pagini din istoria pop-rock românească prin prezența la vlog a unor invitați care fie acceptă greu să dea interviuri, fie sunt greu de prins pentru că locuiesc în alte țări. Ne mândrim cu edițiile în care ne-au trecut pragul emisiunii: Dan Bădulescu, Doru Apreotesei, Ioji Kappl, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Nelu Dumitrescu, Costi Cămărășan, Dorian Ciubuc, Marcian Petrescu, Daniel Ignat (The R.O.C.K.), Bobiță Cătușanu (Antract), AG Weinberger, Mugurel Vrabete, Eugen Mihăescu, Adi Bărar.

Frumusețe, eleganță și talent

Au fost invitate la vlog 20 de doamne și domnișoare frumoase și talentate. Le amintesc aici în ordinea în care au venit la vlog: Silvia Ștefănescu, Carla Alina Buleanu, Luciana Manole, Anca Lupeș, Melania Medeleanu, dr Anca Mihalcea, Mariana Pachis, Carmen Victoria Bârloiu, Margareta Pâslaru, Mihaela Tatu, Zoia Alecu, Simona Preda, Lucia Popescu Moraru, Andreea Talmăzan, Narcisa Lecușanu, Anca Țurcașiu, Alina Manole, Lilly Drumeva, Dana Florian și Alina Carmen Ciolca.

Cărțile sunt importante

Vlogul Foc de P.A.E. nu neglijează nici Cartea. Cristi Pătrășconiu revine periodic cu recomandări de carte (a prezentat peste 40 de cărți în cele 5 ediții), Radu Paraschivescu a fost la rândul lui invitatul unei ediții, Sergiu Laurian Lupu ne-a vizitat în spertembrie, Marian Voicu (juralist și scriitor) și-a prezentat cartea și am vorbit despre presă, manipulare și fake news. De asemenea, Simona Preda și-a prezentat cărțile la Foc de P.A.E în luna octombrie.

Din acest an, vom avea câte un vlog în care vom vorbi despre autobiografiile și biografiile artiștilor. A fost sugestia celor care urmăresc vlogul constant. Paradoxal, vlogurile în care am avut invitați care au prezentat cărți, au cele mai puține vizualizări. Dar asta nu face decât să ne ambiționeze.

Despre jurnalism și mass-media

Ne-au trecut pragul și oameni de presă. Pe o parte dintre ei i-am menționat deja la capitolul dedicat cărților. Dar au mai fost la Foc de P.A.E: Mihaela Tatu, Sanda Nicola, Melania Medeleanu, Anca Lupeș (cu care am vorbit și despre showbusiness), Andreea Talmazan (am discutat și despre psihologie), Alex Ichim (am vorbit despre radio, playlisturi și multe altele), Carmen-Victoria Bârloiu, Mircea Vișan (om de radio, vlogger care trăiește în SUA), Ștefan Naftanailă.

Despre sport la vlogul Foc de P.A.E.

Sportul nu putea lipsi de la vlog. Andrei a comentat în direct un meci de handbal al echipei CSM București, alături de Viorel Gaiță, Andrei a comentat și un meci de tenis al Simonei Halep. De asemenea, i-a avut invitați pe Narcisa Lecușanu (handbal) și Adrian Boingiu (antrenor de fotbal), pe Răzvan Toma (jurnalist care se ocupă și de sport).

Un interviu inedit (care a fost înregistrat) a fost cel cu Aurora și Mircea Leonte, doi octogenari care au scris istorie în handbal, respectiv rugby. Am întâmpinat ceva probleme tehnice (sunetul, bată-l vina!), dar este cu atât mai prețios.

Probleme cu Facebook

Inițial, am decis să facem live-urile pe pagina Psihologul Muzical, dar problemele cu Facebook-ul ne-au determinat să ne reorientăm. Având în vedere că oamenii ne spuneau că nu primesc notificări atunci când începe live-ul pe pagina emisiunii, a trebuit să luăm măsuri. Aveam două posibilități: fie ne mutam cu live-urile pe pagina personală de Facebook a lui Andrei, fie ne mutam pe Youtube (mult mai prietenos cu astfel de proiecte). Am ales să mutam live-ul pe pagina personală a lui Andrei deoarece canalul de Youtube nu a fost niciodată o prioritate pentru noi, așa că nu l-am promovat mai deloc, abia de la jumătatea lui 2018 am început să o facem.

Evident, problemele cu Facebook-ul nu s-au oprit, ba chiar a fost perioadă când s-au întețit atât de mult, încât am luat în calcul și varianta unor ediții înregistrate. Când îți era lumea mai dragă (de regulă, când aveam invitați) transmisia pe Facebook se întrerupea brusc. De două ori ni s-a întâmplat să fim live, Facebook-ul să îi ceară lui Andrei să se autentifice din nou, dar live-ul nu s-a întrerupt. Pentru a încheia acel vlog, a trebuit să închid browserul cu totul. Ajunsese o loterie: îi dăm drumul și cu puțin noroc Andrei apuca să atingă toate subiectele pe care le stabilise.

Din fericire, programul OBS ne-a scăpat de toate aceste probleme. De când îl folosim, nu s-a mai întrerupt live-ul, iar calitatea imaginii este net superioară.

Statistici

Din 3 aprilie, până în prezent am avut 119 ediții, dintre care 74 au fost cu invitați (în 20 ediții am avut doamne și domnișoare la microfonul vlogului).

Cel mai urmărit episod al vlogului, a fost cel în care l-am avut invitat pe Cristian Diaconescu. A trecut de 24.600 de vizualizări, 133 de share-uri și 811 comentarii. A mers bine și episodul 19 în care Andrei a vorbit despre Eurovision (peste 4.500 de vizualizări, un reach care a depășit 14.200 și 131 de comentarii).

Cel mai lung episod al vlogului a fost cel în care am avut-o invitată pe Dana Florian: 2 ore 46 de minute și 45 de secunde.

Cel mai scurt episod al vlogului a fost cel în care a venit Melania Medeleanu: 26 de minute și 8 secunde. Chiar dacă timpul a fost scurt, reach-ul a fost excepțional, peste 15.500, în timp ce vizualizările au crescut rapid (peste 7.400!).

Ce ne propunem

Am avut și câteva episoade în care am intrat în direct cu cei care ne urmăreau. Posibilitatea de a face un „duplex” (să intri live cu un prieten) este disponibilă deocamdată doar pe telefonul mobil. Au intrat în direct cu noi, printre alții, Marius Popa, Mircea Hodârnău, Alin Dincă (Trooper), Florentin Milcof, Ștefan Naftanailă, Codruț Croitoru și mulți alții. Am renunțat să mai facem astfel de episoade tot din cauza problemelor generate de Facebook. Pe lângă faptul că se putea întâmpla să pice transmisia, butonul de a cere permisiunea să intri în direct nu este disponibil pe toate modelele de telefon/tabletă. Sperăm ca în acest an să îmbunătățim și acest aspect și să vă dăm posibilitatea să intrați în direct cu noi prin Skype.

Vă spuneam că nu ne-am propus să devenim virali. Desigur, nu ne supărăm dacă se întâmplă, dar nu-i o miză pentru noi. Ne-am bucura mult mai mult să vedem că oamenii se implică, dau share, comentează (în timpul vlogurilor, Andrei abordează subiecte la zi), propun teme de discutat.

Sperăm să ne susțineți și în 2019, să urmăriți vlogurile, să citiți site-ul, să vă implicați, să vă exprimați. Vom ține cont de sugestiile voastre, le vom adapta posibilităților noastre și vom încerca să le punem în practică.

Un site nou

Nu pot să închei acest text fără să me refer și la site. În decembrie, andreipartos.ro a îmbrăcat o nouă haină. Este optimizat pentru mobil și tabletă, este mult mai prietenos cu vizitatorii, iar acest lucru se vede și în statistici. Andrei a decis să facă acest pas pentru că își dorește ca informația să ajungă la cât mai mulți oameni. Este important de subliniat că acum aveți posibilitatea să vă abonați pe site pentru a nu rata niciun articol postat de noi (veți primi notificări atunci când sunt noutăți). Le mulțumim celor aproape 100 de persoane care s-au abonat deja!

Vă mulțumim că ne-ați fost alături în 2018 și sperăm să vă avem aproape și în 2019! La mulți ani!

INVITAȚI LA VLOG ÎN 2018 – aici găsiți lista și link-urile unde puteți (re)vedea fiecare episod:

INVITAȚI LA VLOG ÎN 2018

 

Exclusiv: Cu Aurora si Mircea Leonte despre viata, handbal si rugby (15.10.2018)

Exclusiv: Cu Aurora si Mircea Leonte despre viata, handbal si rugby (15.10.2018)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here