Günther "Spitzi" Reininger ne-a părăsit! R.I.P!

0
562

Gunther-Reininger
 
Articol de Andrei Partoş
L-am cunoscut pe Spitzi la Costineşti, la începutul anilor ’70 când pentru o scurtă perioadă a cântat cu grupul Amicii din Timişoara. Am fost şi colegi de cameră pentru câteva zile. Era un tip introvertit, dar un coleg impecabil şi un adevărat artist al clapelor. De atunci spunea că îşi doreşte să plece din România, ceea ce a şi făcut. Din păcate, în ultimii ani nu am mai auzit absolut nimic despre el, doar vagi relatări venite de la Ioji Kappl sau Tavi Iepan.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Informaţia a apărut pe pagina de Facebook a lui Mircea Baniciu:
 
Ziua de astăzi începe cu o veste tristă: azi noapte a-ncetat din viață colegul și prietenul nostru Günther Reininger, un Phoenix adevărat.
Odihnească-se în pace.
Am primit un mail surprinzător de la Victor Cârcu, unul dintre importanţii autori de versuri pentru Phoenix, din care aflăm lucruri esenţiale despre cariera lui Gunther Reininger, fate necunoscute (din păcate) de publicul din România. Îi mulţumim pe această cale lui Victor Cârcu! În speranţa că vom mai primi şi alte repere din cariera acestui prea discret mare talent care a fost „Spitzi” Reininger.
Stimate Domnule Partos,
 
ma adresez dumneavoastra fara a ne cunoaste personal pentru ca am citit pe blog anuntul decesului lui Günther.
Sunt impresionat si cu „inima muta”. Spitzy a fost si ramane cel mai bun prieten al meu din doua lumi (Romania, Germania) iar acum ca a trecut in a treia, fara a fi patetic, spun pur si simplu: astept reintalnirea. Vremea petrecuta in Germania, in nenumarate intalniri si nesfarsite convorbiri, s-a cristalizat si in continuarea colaborarilor noastre inafara de Phoenix. Cum a fost si cea de la „Balada lui Spitzy si Dana” sau spe texte englezesti la Blues Band.
In Germania mi-a compus coloana sonora la numeroase puneri in scena din diferite teatre. Nu de putine ori am fost interpelat de spectatori care m-au intrebat de autorul muzicii care i-a impresionat peste masura. Credeti-ma ca elogiile la coloana sonora n-au fost putine si cronicile teatrale au remarcat-o (fapt mai putin uzitat in Germania). Günther a mai colaborat cu cateva trupe ba chiar a facut inregistrari cu Jenifer Rush (o pomenesc numai pe ea pentru ca este mai cunoscuta international) si a ajuns si in faza finala de selectare pentru Eurovision. Din pacate locul trei si adaug eu, numai pana aici din cauza sforilor si nu din cea a calitatii. Au mai fost si alte activitati cu care nu vreau sa va rapesc timpul.
Mai mentionez un proiect comun, muzicalul  „Till Eulenspiegel” (1986-1989), compus si orchestrat de el. Teatrul din Mahnheim a cochetat multa vreme cu punerea pe scena dar a abandonat din cauza de costuri. Argumentul dezarmant din partea directiunii a fos clar, nemtesc: „Ne pare foarte rau, dar voi nu sunteti cunoscuti pentru publicul larg si din cauza aceasta am fi nevoiti pentru a-l promova, sa angajam vedete care ne-ar depasi bugetul”.
 
Va doresc un Craciun fericit si un An Nou cu impliniri!
Victor Carcu
P.S. V-am bombardat cu astfel de informatii pentru ca ma doare cand citesc in presa romaneasca elogii, da elogii la activitatea lui in Phoenix si atat. Aici, in Germania Günther a ars artistic mai departe si drumul lui artistic s-a dezvoltat, amplificat, chiar daca n-a avut ecoul din Romania prin simplul fapt ca pe aici, cum stiti, concurenta este mult mai mare si gusturile mult mai, deh..
 
https://www.youtube.com/watch?v=4mwGqznN5Z0

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here