Ian Gillan: „Lecția pe care am învățat-o când am devenit membru Deep Purple a fost: fără reguli, fără convenții”

0
42

Roger+Glover+Ian+Gillan+Classic+Rock+Roll+93bja_otlSmlÎn 2011, Deep Purple a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Galei Classic Rock Awards. După eveniment, Ian Gillan a stat de vorbă cu Henry Yates, redactor al revistei Classic Rock.
Reporter: Cum te simți acum, după ce ai primit acest premiu?
Ian Gillan: Păi, premiile sunt ciudate. Nu prea am primit premii de-a lungul carierei mele, așa că nu prea sunt obișnuit cu ele…
Reporter: La început, și-a propus trupa Deep Purple să revoluționeze muzica?
Ian Gillan: Nu, nu am avut un astfel de plan. Am pornit, pur și simplu, pe drumul scenei. La vremea respectivă totul venea natural. Eu eram un mare fan al primelor trei albume Deep Purple, lansate înainte să devin membru al trupei. Îmi plăcea trupa tocmai pentru că nu semăna cu nicio altă formație. Cred că elementul inovator venea din „bagajul” personal al fiecărui membru în parte: Jon Lord era un bun compozitor și orchestrator, Ian Paice cântase swing cu diverse orchestre mari, Ritchie Blackmore cântase rock’n’roll alături de mulți artiști americani. În momentul în care Roger și cu mine ne-am alăturat grupului, puzzle-ul a devenit complet. Unchiul meu fusese pianist de jazz, bunicul meu cântase operă, iar eu cântam des în corul bisericii. Așa că știam deja câte ceva despre muzică atunci când m-am „îndrăgostit” de muzica lui Elvis, a lui Little Richard și a lui Chuck Berry. Așadar, Deep Purple era un altfel de rock’n’roll, unul frumos și expresiv, care avea o amprentă personală. Cred că tocmai acest cuvânt „inovator” a fost platforma care ne-a dat libertatea de a ne exprima din punct de vedere artistic așa cum am dorit.
Reporter: Firea ta rebelă a cauzat vreodată probleme?
Ian Gillan: Jurnaliștii nu erau mulțumiți. urau felul meu de a fi. Ne-au criticat fiecare mișcare, tocmai pentru că nu ne încadram în șabloane. Acum lansam Deep Purple In Rock și imediat după aceea cântam cu Orchestra Filarmonică. De altfel, prima lecție pe care am învățat-o după ce am devenit membru Deep Purple a fost: nu există reguli, nu există convenții. Da, am fost puși la zid. Oamenii, fie că vorbim despre fani, fie că ne referim la jurnaliști, erau furioși când am lansat „Fireball”, pentru că „In Rock” era hard-rock sau heavy-rock, în timp ce „Fireball” era atât de funky încât au crezut că ne-am pierdut mințile. Unul dintre comentariile care mi-au rămas în minte din acea perioadă este: „sunt demni de milă, cine se cred?!”. Asta ne-a inspirat când am dat titlul următorului album: „Who Do We Think We Are”.
Reporter: Și faptul că ați înregistrat cu o orchestră a fost revoluționar…
Ian Gillan: A fost mai mult decât o „orchestră” și un „grup”. Jon Lord a compus „Concerto For Group And Orchestra” gândindu-se la două entități bine definite: o orchestră simfonică tradițională versus o trupă tânără de rock. Aceste două entități se provocau una pe cealaltă.
Reporter: La vremea respectivă ați revoluționat și formatul clasic al unei piese rock.
Ian Gillan: A fost absolut fabulos, dar acest lucru se datorează faptului că lucram cu muzicieni excepționali care se puteau adapta oricărei situații. Repetițiile noastre erau jam-sessions și improvizații în toată regula. Nimeni nu a „compus” vreo piesă în modul cunoscut, tradițional. „Speed King”, „Child In Time”… nu au fost piese compuse tradițional. Am improvizat și până la urmă au ieșit piesele pe care le cunosc toți. La repetiții noi ne simțeam bine, cântam, improvizam și așa ajungeam la piese de 7 – 10 minute. Dar nu ne păsa de acest aspect.
Reporter: Devine mai dificil pentru trupe să revoluționeze muzica astăzi?
Ian Gillan: Este mai greu acum pentru că s-au cam făcut toate. Sunt mulți tineri care-mi cer sfaturi. Unii mă întreabă: „Cum pot ajunge celebru?”. N-am nici cea mai vagă idee, sincer. Dar dacă vor să știe cum pot deveni muzicieni, atunci le-aș putea da câteva sfaturi bune.
 
sursa: Classic Rock Magazine (decembrie 2011)
Pe 7 aprilie, Deep Purple va lansa cel de-al 20-lea album de studio, „InFinite”, care va fi promovat în cadrul turneului „The Long Goodbye Tour”. Pe 13 mai, britanicii vor susține un concert în parcarea A de la Romexpo din București. În deschidere va urca pe scenă trupa Monster Truck. Biletele sunt disponibile la prețurile de 130 lei (Gazon B), 190 lei (Gazon A), 270 lei (Golden Ring), 350 lei (Tribuna). Biletele se pot cumpăra online pe www.eventim.ro, sau prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti).
Evenimentul este organizat de Events, mai multe info găsiți aici: http://andreipartos.ro/monster-truck-in-deschidere-la-deep-purple-13-mai/
 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here