A murit Chuck Berry. R.I.P!

0
45

Chuck Berry aChuck Berry, solistul, compozitorul, chitaristul care a definit muzica rock și a fost supranumit „părintele muzicii rock n roll”, a murit, sâmbătă după amiază (18 martie), la vârsta de 90 de ani. Cu o carieră de peste 60 de ani, Chuck Berry a fost, în 1986, unul dintre primii artiști introduși în Rock N Roll Hall Of Fame. De asemenea, în 1985 a primit un Premiu Grammy pentru întreaga carieră. În 1979, a cântat pentru Președintele Jimmy Carter la casa Albă. Revista Rolling Stone l-a inclus pe locul 6 în topul Celor mai buni chitariști din toate timpurile.
John Lennon a declarat într-un interviu: „Dacă vreți să găsiți un alt nume pentru rock n roll, ați putea să-i spuneți Chuck Berry”. El i-a inspirat pe artiști precum Rolling Stones, the Beatles, the Beach Boys, the Band, Jimi Hendrix, David Bowie, Eric Clapton, AC/DC, Sex Pistols sau Jerry Lee Lewis, pentru a enume doar câțiva.
Chuck Berry 1 aMuddy Waters, care era unul dintre idolii lui Chuck Berry, a fost cel care l-a sfătuit să îl contacteze pe Leonard Chess.În 1955, Chuck Berry semna un contract cu Chess Records, iar primul single „Maybellene”, o adaptare a piesei lui Bob Wills „Ida Red”, s-a vândut în peste un milion de exemplare și a ajuns pe locul 1 în topul Billboard R&B și pe locul 5 în clasamentul Pop.
Keith Richards, unul dintre fanii declarați ai lui Chuck Berry, a declarat: „Chuck a definit rock n roll-ul. Ceea ce face el se numește artă. Nu pare să depună niciun efort când cântă. Este „stăpânul” ritmului”.
Revista Rolling Stone a inclus 5 dintre piesele lui Chuck Berry în topul „Celor mai bune 500 de piese din toate timpurile”:  “Johnny B. Goode” (No. 7),  “Maybelline” (No. 18), “Roll Over Beethoven” (No. 97), “Rock and Roll Music” (No. 128), “Sweet Little Sixteen” (No. 272) și “Brown Eyed Handsome Man” (No. 374).
 

 

 
https://www.youtube.com/watch?v=rVT65M4mRnM

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here