”Imediat”, poate cel mai enervant cuvânt de la TV

0
25

Cronică de Simona Catrina publicată în Adevărul pe 25 august 2014

Angela Similea

ÎNCREMENIȚI AICI! Cred că România TV a declanșat molima, au preluat-o Antenele și, treptat, și alte posturi. ”Imediat! Detalii șocante despre…”, se titrează. ”Imediatul” durează ore întregi.

 
Există o streche generală, logică și enervantă în același timp. Toate posturile TV fac orice ca să nu pui gheara pe telecomandă și să nu te piardă. Cred că, într-o zi, un moderator o să-și taie o ureche în direct (dacă nu cumva a și făcut-o vreunul și mi-a scăpat mie), numai ca să convingă lumea să nu fugă. ”Imediat” veți vedea nu știu ce. Evident, senzațional. După două ore în care observi că nici ”imediatul” nu mai e ce-a fost, primești o leșinătură de știre – veche, proastă, rasolită. Zilele trecute, România TV ne-a ”imediatățit” cu ”o știre șocantă despre Angela Similea!”. Am așteptat vreo două ore până s-a difuzat materialul – ca să vedeți că sunt rezonabilă și am răbdare. Așa cum am intuit, știrea era că Similea are datorii la bancă, lucruri pe care noi și alții le-am publicat de ani de zile. Și, în general, văd acolo, zilnic, știri preluate de la toate celelalte posturi. Ce-i drept, dau sursa într-un colțișor de ecran, dar nu mi se pare normal să-ți zidești grila pe muncușoara altora.
 
 

Sunt perfectă, urâți-mă fericiți!

Catrinel Sandu

Poate n-o să mă credeți, dar într-o zi, săptămâna trecută, m-am uitat la TVR Cluj, la emisiunea intulată Magazin Rural. Știu, poate ar trebui să mai trec pe la doctorul de familie din când în când, însă asta e, nimeni nu-i perfect. Am aflat niște lucruri extraordinare despre niște pesticide, care sunt sigură că au ținut toată țara cu sufletul la gură. Când tocmai mă pregăteam să trag un pui de somn, în timp ce un nene de pe ecran spunea o poveste cu buruieni, emisiunea s-a terminat, nu înainte ca moderatoarea să ne spună ”Hristos a înviat!”. Eu înțeleg că vara e paradisul reluărilor și al salariilor încasate, deci, degeaba. Dar chiar nu s-a găsit nimeni să editeze un pic emisiunea? Sau măcar să le taie macaroana înainte de final, ca să nu-L mai învie pe Iisus Hristos în luna august?
La Star Chef (Antena Stars), am dat de Catrinel Sandu, o fată drăguță, care însă ne plictisește de moarte, pentru că face parte din categoria vedetelor cu viață perfectă. Nu spune nimeni să treacă în tabăra opusă, a bahmuțeniadei zilnice, dar și ipocrizia dulceagă dăunează grav sănătății. Evident, Catrinel are o viață perfectă, un soț perfect, rude perfecte, prieteni perfecți, are o relație bună cu foștii ei iubiți. Vocabularul i s-a blocat pe lungimea optimistă de unde, așa că, în timp ce gătea pui prăjit și salată de morcovi, spunea: ”Totul e bun, carnea e bună, sosul e bun, legumele sunt bune, totul e bun…”. Simțeam că ne sufocăm de-atâta bine.
 

Să bată tobele, să curgă perlele

Alte puhoaie, alte perle. A plouat două ore și opt sute de reporteri de la toate posturile au debitat numai informații geniale: ”Colega mea Ramona are toate amănuntele, bună ziua, Ramona!”, glăsui o crainică TV de pe la Antene. Ramona a susurat lin, precum râul Bârzava: ”Bun găsit! Nu am detalii, din păcate, dar se pare că…”. Deci avem toate detaliile, deși n-avem nici unul. Suntem un ghem de paradoxuri.
Puhoaiele au luat apele pe sus și au produs avarii grave”. Mi se pare normal, puhoiul e mai nervos decât apele revărsate și asta se regăsește în teren. „Agresorul sexual nu numai că s-a ascuns, dar s-a ascuns de oamenii din jur”. Serios? Credeam că s-a ascuns doar de șobolanii din jur. ”Informația momentului e că alaltăieri niște fetițe au fost agresate în tabără”. Ăsta da moment, ține câte trei zile! ”Doamnelor și domnilor, în zilele următoare avem toate șansele să răcim!”, am auzit pe la Antena Stars. Ce bine, de când voiam să răcesc! Trebuie să le explice odată cineva că șansa implică o chestiune pozitivă, vezi dicționarul. ”Tirul a intrat pe contrasens și a intrat într-un autoturism care a intrat pe contrasens”, a recitat o purtătoare de cuvânt de la poliția rutieră. Păi atunci care e știrea? Liniște și pace. Dacă fiecare a fost pe contrasens, înseamnă că n-aveau cum să dea bot în bot.
 
V-ați uitat vreodată la emisiunea în limba maghiară de la TVR1? Pe mine mă fascinează, ca să nu spun că mă hipnotizează de-a dreptul. E difuzată lunea, asta pentru cei care au deschis naționalitățile conlocuitoare mai târziu. Zilele trecute, în susnumitul program, am văzut niște toboșari care luau niște cursuri de ingineri de sunet, era ceva absolut răvășitor. A bătut unul în niște capace toată emisiunea, aveam creierii broccoli. Printre picături, niște tineri entuziaști declarau laconic: vrem să ne facem toboșari și câteodată am mai cântat și la chitară. Minunat! ”Suntem puțini și suntem numai fete!”, a zis un băiat maghiar. Mai zici și-așa, româna nu e limba lui maternă, de unde să știe ce înseamnă ”fete”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here