În 1989, Jethro Tull a bătut Metallica în cursa pentru un premiu Grammy la categoria… heavy metal

0
162

Când trupa de folk-rock, Jethro Tull, a câştigat premiul Grammy la categoria Best Hard Rock/Heavy Metal Recording în faţa favoriţilor de la Metallica, publicul din sală a început să râdă. Unii dintre ei nu s-au oprit nici până în ziua de astăzi.
 
Premiile Grammy au fost adesea criricate pentru unele alegeri mai puţin inspirate în desemnarea câştigătorilor, dar şi pentru faptul că nu a simţit niciodată cu adevărat pulsul muzicii rock.
În 1989, pentru a demonstra tuturor că premiile Grammy vor să ţină pasul cu gusturile puştilor, a fost introdusă o nouă categorie: Best Hard Rock/Heavy Metal Recording. Până aici toate bune şi frumoase.
Pe 22 februarie 1989, când Metallica, Iggy Pop, AC/DC, Jane’s Addiction şi ceilalţi nominalizaţi la noua categorie au venit la ceremonia de decernare a Premiilor Grammy, care a avut loc la The Shrine în Los Angeles, niciunul dintre cei enumeraţi nu îşi putea închipui că în momentul în care Alice Cooper, cel care a anunţat premiul, va deschide plicul va spune „Iar câştigătorul este…. Jethro Tull” – trupa de rock progresiv cu influenţe folk, condusă de un tip care cântă la flaut.
Da, puteţi să râdeţi. Mulţi dintre cei prezenţi la eveniment au râs cu lacrimi.
 
Chris Wright (fondator Chrysalis Records, casa de discuri a trupei Jethro Tull): „1989 a fost primul an în care s-a introdus categoria Heavy Metal la premiile Grammy. În America, Chrysalis Records avea sediul la Los Angeles la vremea respectivă. Niciun om din companie nu s-a gândit vreo clipă că Jethro Tull ar putea câştiga la această categorie”.
 
Ian Anderson (lider Jethro Tull): „Probabil am fost nominalizaţi pentru că cei care au votat s-au gândit că cei 5 băieţi drăguţi din trupă nu au primit niciodată un premiu Grammy. Altfel nu-mi explic”.
Lars Ulrich (Metallica): „Cu trei săptămâni înainte de eveniment toţi cei implicaţi în organizare erau aproape convinşi că Metallica va pleca acasă cu premiul. Nu s-a gândit nimeni că cei care votează sunt oameni cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani care nu sunt chiar la curent cu ceea ce se petrece nou în muzică”.
Ian Anderson: „Cei de la Metallica erau marii favoriţi la noua categoria de hard & heavy. Casa noastră de producţie ne-a spus să nu facem drumul degeaba până la Los Angeles. Cu alte cuvinte nu aveau de gând să ne plătească drumul, cazarea până acolo pentru că erau convinşi că nu vom câştiga. Şi eu am presupus că nu avem cum să câştigăm având în vedere că noi concuram împotriva unor trupe precum Metallica, Jane’s Addiction şi Iggy Pop. Mai ales că noi eram o trupă cu influenţe folk, nicidecum o trupă de hard rock şi cu atât mai puţin o trupă de heavy metal”.
 

ALICE COOPER LA ARENELE ROMANE (14.06.2011)
ALICE COOPER LA ARENELE ROMANE (14.06.2011)

Alice Cooper (a anunţat premiul în acea seară): „În ziua respectivă am fost la repetiţii, ceea ce a presupus deschiderea unui plic care avea înăuntru un carton cu un nume scris la întâmplare. Dar niciodată numele acela nu coincidea cu câştigătorul adevărat, pur şi simplu ne oferea nouă ocazia să citim un text. În timpul repetiţiilor numele de pe cartonaşul pe care l-am scos din plic era chiar Jethro Tull. Seara, când eram în direct şi am ajuns la noua categorie de Hard Rock/Heavy Metal, eu ştiam că albumul celor de la Jethro TullCrest Of Knave era nominalizat, dar cu toţii eram convinşi că Metallica va câştiga”.
 
Lita Ford (co-prezentatoare alături de Alice): „Eu am citit nominalizaţii, iar Alice a deschis plicul. Mi-amintesc că a dus mâna în buzunarul de la piept şi a scos de acolo un şarpe de cauciuc pe care mi l-a dat mie, iar eu l-am aruncat spre public, apoi spectatorii l-au aruncat din nou pe scenă. În tot acest timp, Alice a deschis plicul…”
Alice Cooper: „Am deschis plicul şi când am văzut numele am crezut că mi-au dat acelaşi plic ca la repetiţii. M-am uitat mai bine la el şi am văzut că era alt sigiliu. Aşadar era plicul cel bun. Aşa că am citit: La categoria Hard Rock/Heavy Metal premiul Grammy merge la… Jethro Tull”.
Lita Ford: „Dacă vă uitaţi la înregistrare veţi vedea că eu fac ochii mari când Alice spune Jethro Tull. Am încercat să nu arăt nicio emoţie, dar eram de-a dreptul şocată. Aşa cum erau şi ceilalţi spectatori din sală. Metallica erau pregătiţi să urce pe scenă, fiind convinşi că ei au câştigat”.
 
Alice Cooper: „A fost o pauză de două minute după care toată lumea a început să râdă. Credeau că eu spun bancuri. Şi atunci a trebuit să spun: Nu, nu glumesc. A câştigat Jethro Tull. În acel moment sala a îngheţat. Contra-candidaţii la acest premiu erau nume cunoscute din zona metal: Metallica… AC/DC”.
Chris Wright: „Crest Of Knave, în mod evident, nu era un disc de heavy metal. Puţine piese ale acestei trupe au vagi influenţe heavy. Pur şi simplu nu poţi încadra Jethro Tull la genul heavy metal”.
Alice Cooper: „Membri trupei Jethro Tull nu erau prezenţi la eveniment, aşa că am acceptat eu premiul în numele lor”.
 
Ian Anderson: „Drept urmare, săracul Alice Cooper a fost fluierat şi apostrofat de o sală întreagă de oameni nervoşi din cauza faptului că mult-iubiţii lor de la Metallica nu câştigaseră. Faptul că Alice a fost pus în situaţia de a înfrunta o mulţime de oameni nemulţumiţi, m-a enervat. Dacă aş fi fost acolo pe scenă şi m-ar fi huiduit pe mine, m-aş fi simţit fantastic, ar fi fost unul dintre acele momente care mi-ar fi rămas adânc întipărite în minte. Ar fi fost un triumf pentru mine”.
 
Lita Ford: „În culise, pe oriunde te uitai dădeai peste un om nemulţumit, nervos. Nimeni nu înţelegea cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Metallica merita acel premiu. Eu am încercat să nu mă amestec în acele discuţii. Tensiunea era foarte mare”.
 
 
Alice Cooper: „Cred că s-a întâmplat ce s-a întâmplat pentru că cei care votează pentru premiile Grammy nu au recunoscut nicio formaţie dintre cele nominalizate, în afară de Jethro Tull. Nu cred că auziseră de Metallica – o trupă relativ nouă la vremea respectivă. Doar cei care ascultau noile trupe de rock ştiau cine este Metallica şi erau convinşi că băieţii vor câştiga. Oricum a fost cel mai ciudat lucru care s-ar fi putut întâmpla! Toate celelalte trupe nominalizate erau titani ai heavy-metalului. Jethro Tull nu erau nici măcar hard-rock. Erau mai degrabă o trupă de rock progresiv”.
 
Lars Ulrich: „Hai să o spunem pe aia dreaptă. „Specialiştii” de la Premiile Grammy au dat cu bâta-n baltă. Dacă şi Jethro Tull e heavy metal….”
 
Chris Wright: „Ca să fiu sincer, nu doar Jethro Tull nu a participat la acel eveniment. Nicio altă trupă de la casa noastră de producţie nu a mers. A fost un moment jenant pentru noi. Am fi putut să gestionăm această situaţie mai bine”.
 
Alice Cooper: „În culise, Lita mi-a zis că a tot crezut că eu glumesc. Abia atunci i-am arătat plicul şi s-a convins. Oricum, atunci le-am spus băieţilor de la Metallica: Dacă veţi deveni puţin mai heavy aveţi toate şansele să fiţi acolo alături de Jethro Tull. Atunci am avut puternica senzaţie că a existat un schimb de voturi, o mică înţelegere între producători. Pe sistemul: dacă tu îmi votezi artistul/trupa la categoria X, eu îl votez pe al tău la categoria Y. Nu era nimic ilegal, era mai degrabă un troc. Dar în mod evident, nu putem demonstra nimic”.
 
Ian Anderson: „Noi eram în studio şi înregistram piese când am primit un telefon şi am aflat că am câştigat. Dar nu am dat prea multă atenţie… sigur că eram onoraţi că am primit un Grammy, dar eram prea concentraţi la munca de studio pentru a procesa informaţia. Abia după două zile, când au început ziarele să scrie cât de prost a fost primit acest premiu la Los Angeles, am înţeles amploarea acestui eveniment. Ţin minte că în revista Billboard a apărut o fotografie cu noi sub care scria: Flautul este instrument de heavy metal”.
 
 
 
sursa: Classic Rock Magazine

 
Vă reamintim că Ian Anderson va susține un concert la Sala Palatului din București, pe 20 iunie. 
Biletele au prețuri cuprinse între 50 de lei și 250 de lei.
Concertul „Jethro Tull’s IAN ANDERSON plays the best of JETHRO TULL” va fi ilustrat si completat de elemente video si teatrale si va contine doua parti: piese de pe noul album si cele mai mari hituri Jethro Tull.
Organizator: Project Events.
Mai multe detalii puteți citi aici:
http://andreipartos.ro/o-luna-pana-la-concertul-jethro-tull/

1 COMENTARIU

  1. […] În 1989, Jethro Tull a bătut Metallica în cursa pentru un premiu Grammy la categoria… heavy met… var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added comment'); //console.log('fbComments: Making AJAX call to update Facebook comment count'); $.post('http://andreipartos.ro/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'addComment', xid: 'hgPHoozzGWOYnrL_post11979' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Updated and cached Facebook comment count for post with xid=hgPHoozzGWOYnrL_post11979'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to update Facebook comment count for post with xid=hgPHoozzGWOYnrL_post11979'); } }); //console.log('fbComments: Making AJAX call to send email notification'); $.post('http://andreipartos.ro/wp-content/plugins/facebook-comments-for-wordpress/facebook-comments-ajax.php', { fn: 'sendNotification', xid: 'hgPHoozzGWOYnrL_post11979', postTitle: 'Ian Anderson (JETHRO TULL) locuieste intr-o casa din secolul XVI, cu 11 dormitoare si 15 bai', postUrl: 'http://andreipartos.ro/ian-anderson-jethro-tull-locuieste-intr-o-casa-din-secolul-xvi-cu-11-dormitoare-si-15-bai/' }, function(resp) { if (resp === 'true') { //console.log('fbComments: Sent email notification'); } else { //console.log('fbComments: FAILED to send email notification'); } }); }; FB.Event.subscribe('comments.add', addedComment); […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here