Isus pe steag e ok, dar medici înfățișați ca sfinți, nu…

0
172

Isus pe steag e ok, dar medici înfățișați ca sfinți, nu... Am trecut ieri după-amiază pe la Universitate și, evident, am dat peste protestatarii liberi… să nu poarte mască, să împrăștie viruși și să facă ce vor, totul sub atenta supraveghere a jandarmilor.

Nu m-aș fi oprit pentru că nu mi se pare normal să promovăm astfel de acțiuni iresponsabile. Dar unul dintre steagurile fluturate cu mândrie de cineva din mulțimea urlătoare, mi-a atras atenția în mod deosebit. Era un steag cu chipul lui Isus, care întreba, printre altele „Unde vă e credința?”.

From hero to… zero

Consider că ipocrizia (sau dubla măsură dacă vreți) nu trebuie iertată sub nicio formă, așa că am scos aparatul de fotografiat și am tras câteva cadre. Vă amintiți probabil că anul trecut în aprilie au apărut prin București multe panouri publicitare care îi portretiza pe medici ca sfinți. Era vorba despre campania făcută de agenția McCann și era un mod de a mulțumi medicilor care luptă în prima linie cu acest virus.

Vă amintiți, probabil, care a fost reacția Bisericii Ortodoxe Române… „E un demers blasfemiator, o maltratare vizuală a iconografiei creștine”. Gabriela Firea (pe atunci primar al Bucureștiului) a cerut ca acele panouri „cu imagini jignitoare” să fie scoase. Ceea ce s-a și întâmplat în mare parte. La vremea respectivă se vorbea pe Facebook despre „imagini satanice”.

E drept că între timp, televiziunile și protestatarii au început să îi numească pe medici criminali. Protestatarii îi huiduie, televiziunile savurează momentul și îl promovează intens, iar ministrul sănătații reacționează moale și neconvingător. Șah-mat la medici.

Aseară m-am uitat lung la steagul cu Isus. Mă așteptam ca astăzi, B.O.R. să reacționeze prompt și să sancționeze astfel de gesturi, de asocieri. Nu sunt un om bisericos, dar nu mi se pare normal ca Isus să devină un purtător de cuvânt al protestatarilor anti-mască. De fapt, nu trebuie să fie purtător de cuvânt pentru nicio grupare.

Este oare ok ca simbolul creștinismului să fie folosit cu scopul de a manipula? Mă revoltă acest gând! Mâine-poimânie o să-l cumpărăm pe Isus din plastic de la magazin și o să avem impresia că suntem credincioși…

Am plecat aseară de acolo dezamăgită și de atunci nu-mi ies din minte versurile cântecului „TV Crimes” (Black Sabbath):

Got to send me a plastic Jesus
There’s a cheque in the mail today
That’s what I need, somebody to love
We just won’t eat on Sunday
Got to buy him a limousine
Somewhere to live, somewhere to pray
Every penny from the people
Keeps the wolf outside the door
Shop around and find forgiveness for yourself
But he’ll give you more, yeah
Holy father, holy ghost
Who’s the one who pays the most
Rock the cradle, don’t you cry
Buy another lullaby

Câteva imagini de aseară de la proteste:

Vis-a-vis de Universitate, pe platoul din fața BCR, tinerii se distrau zgomotos (cu sau fără mască), complet nepăsători la protestele de peste drum. Două lumi, aceiași Românie.

Galerie foto:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here