Ivan Patzaichin vă așteaptă la Tulcea, la RowmaniaFest!

0
86
Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

Ediția 2015 a Festivalului Rowmania Fest începe mâine la Tulcea, și oferă motive de petrecut timpul în aer liber pentru tot weekendul. Festivalul se află la a cincea ediție, și este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Vom deschide seria întâmplărilor de weekend cu o paradă terestră, pe un traseu care începe de pe Faleza Dunării, traversează orașul prin strada Unirii până la Piața Civică, pentru a se reîntoarce și reuni în fața scenei Festivalului cu parada pe apă, alcătuită din ambarcațiuni care vin de Dunăre, într-un format de-acum tradițional pentru Festivalul Rowmania. O altă noutate a actualei ediții este organizarea Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, o premieră absolută pentru România. Vor concura atleți din România, Germania, Polonia, Ungaria, Croația, Ucraina, Bulgaria, Slovacia și Azerbaidjan.

Cele trei seri de rock ‘n row oferă concerte cu Holograf, Blue Nipple Boy, Mahala Rai Banda, Kumm, Stela Enache și Silvia Dumitrescu, și mulți alții, iar serile de proiecții în aer liber aduc două filme românești de referință: De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu, și multpremiatul Aferim!, al lui Radu Jude.

A cincea ediție a Festivalului este un bun prilej de a trece în revistă cinci dintre cele mai vizibile proiecte derulate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în Deltă. Acestea se subordonează ideii de dezvoltare locală neinvazivă, bazată pe potențialul natural și cultural al Deltei, și au fost imaginate în speranța că pot fi preluate, în continuare, de comunitățile unde se desfășoară.

  1. LOTCA HABITAT – primul serviciu de pescaturism din România, lansat de curând în localitatea Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin. Turiștii sunt invitați să-i însoțească pe pescari în traseul lor zilnic printre vârșe și vintire, și apoi să găteacă împreună peștele colectat, în gospodăria lor, sau chiar pe malul Dunării, la ceaun, în gradina de legume www.pescaturism.ecodeltadunarii.ro

  2. Triunghiul ecoturismului, Crișan, Caraorman, Mila 23. Un proiect de dezvoltare a ecoturismului, prin două activități care pun în valoare potențialul turistic special al celor trei localități din miezul Deltei : birdwatching și un traseu culinar printre mâncărurile specifice locului. Proiectul mai oferă training pentru operatori de turism, lecții de ecoturism pentru copiii de școală, și își propune construirea și punerea pe piață a unei mărci colective de destinație ecoturistică. www.ecoturism.ecodeltadunarii.ro

  3. « Case noi, șanse noi prin meserii vechi în Delta Dunării » – un proiect de stabilire a unui mecanism ecologic de reintegrare a deținuților cu nivel scăzut de școlarizare, dezvoltat în Chilia Veche, la penitenciarul Tătaru. Bazat pe conceptul de ecologie umană, proiectul pune accent pe componenta educațională și pe creșterea încrederii de sine pentru pregătirea deținuților pentru liberare. Peste 100 de deținuți vor învăța meserii tradiționale și le vor exersa lucrând în natură, pe grindul Tătaru, acolo unde deja s-a înalțat un ansamblu de case eco, ce va găzdui atelierele de meserii www.ecoreintegrare.ecodeltadunarii.ro

  4. Proiectul de promovare a activităților alternative în rândul familiilor de pescari își propune să continue linia deschisă de proiectul de pescaturism, prin adăugarea altor două soluții alternative la pescuit : marangozeria și valorificarea papurii și stufului. Proiectul se desfășoară în 15 localități de pe teritoriul FLAG Delta.

  5. Ivan Pescar fish-bar – restaurant cu specific exclusiv pescăresc deschis pe faleza Dunării, ca parte a unui hub de promovare și explorare a Deltei, care mai conține un centru de promovare a Pescaturismului și un magazin de suveniruri locale. https://www.facebook.com/pages/Ivan-Pescar/1456721501301741

Aceste proiecte completează efortul constant al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 de poziționare a Deltei ca « regina ecoturismului din Europa ».

Evenimentul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, şi beneficiază de sprijinul generos al partenerilor și sponsorilor Asociației: DC Communication, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Raiffeisen Bank, MOL România, Ciuc, Apa Nova București, Solaris, Zdrovit, Cronos SRL, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea, Direcția Rutieră a Poliției Tulcea, Poliția Municipiului Tulcea, Poliția Locală Tulcea, Direcția Județeană de Sport și Tineret Tulcea, Căpitănia Portului Tulcea, Administrația Portului Tulcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,DELTA”, Transport Public Tulcea, Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea, Complex Delta, ICEM Tulcea, Deltacons, Federația Română de Triatlon, Apele Române, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, MicroFILM, Transilvania Film, Asociația de Ecoturism din România, WWF, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Geneza, American Nautics, Tour International Danube (TID) și SUP Academy.

Program:

Vineri, 28 august

Deschiderea oficială a celei a V-a ediții a festivalului (Faleză-Ponton-Scenă)

18:30 – 20:00 Parada de deschidere a RowmaniaFEST 2015

18:30 – 19:30 Parada pe uscat – Preview al celor mai importante momente ale festivalului. Parada include: spectacol de percuție cu BĂLAȘA Percussion Group, defilarea cailor de rasă ai Clubului Hipic Real Racing Tulcea, reprezentanți ai minorităților etnice locale, reprezentanți ai comunităților participante la Competiția Ivan Patzaichin, bicicliști și multe alte surprize. (Faleză – Piața Civică – Faleză)

19:30 – 19:45 Parada pe Dunăre a campionilor români ai sportului cu vâsle – Ivan Patzaichin și invitații săi alături de SupAcademy și sportivi ai CSM Danubius Tulcea. (Șantierul Naval – Ponton – Faleză Scenă)

19:45 – 20:00 Cuvânt de deschidere (Faleză-Scenă)

20:00 – 23:00 Concerte Rock`n Row (Faleză- Scenă)

InFusion Trio

Kumm

Mahala Rai Banda

Sâmbătă, 29 august

08:30 – 12:00 Delta Rowmania Triathlon – Proba MiniTRI (9-12 ani) (lac Ciuperca)

08:30 – 09:45 Preluarea kit-urilor de participare – program de înscrieri, de completare şi depunere a declaraţiei pe proprie răspundere (Zona de start, lac Ciuperca)

Deschiderea zonei de tranziție

09:45 – 10:00 Ședința tehnică

10:00 Start MiniTRI (9-10 ani)

11:00 Start MiniTRI (11-12 ani)

10:00 – 10:30 Deschiderea oficială a Târgului Artizan Eco Delta și a expoziției de fotografie (Faleză)

Participă organizații nonguvernamentale, reprezentanți ai minorităților locale, producători și meșteșugari tradiționali din comunitățile din Delta Dunării

Târgul va fi deschis în perioada 29 – 30 august, 10:00-20:00

10:30 – 14:00 Conferința “Case noi, șanse noi prin meserii vechi” (Hotel Esplanada)

Dezbatere privind oportunitațile de reintegrare în societate pe care le au deținuții care învață o meserie eco

10:30 Descoperă Tulcea Quest – lansarea concursului de aventură urbană (Faleză)

Concursul se desfășoară timp de 2 zile, în perioada 29-30 august

10:30 11:30 Concert de Fanfară (Faleză)

11:30 12:30 Competiţia pescărească “Ivan Patzaichin” – concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipe de pescari din localităţile Deltei (Faleză)

12:30 13:00 Festivitatea de premiere a câştigătorilor Competiţiei “Ivan Patzaichin” (Faleză-Scenă)

13:30 – 17:30 Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1 locuri – COMPETIȚIE ECHIPE TULCEA (lac Ciuperca)

12:00 – 13:30 înscrierea echipelor, completarea declarațiilor pe proprie răspundere, acomodarea cu ambarcațiunile

13:30 – 13:35 ședința tehnică, tragerea la sorți

13:35 START concurs (serii de câte 3 echipe, semifinale, finala)

16:00 – 20:30 2015 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup & Delta Rowmania Triathlon (Zona de start, Sala Sporturilor, str. Isaccei nr.97, puncte de reper: Gara CFR și Lac Ciuperca)

16:00 – 20:00 Înregistrarea participanților, preluarea kit-urilor, ridicarea a legitimațiilor FRTRI, completarea şi depunerea declaraţiei pe proprie răspundere (Sala Sporturilor)

16:30 – 17:00 Familiarizarea participanților cu traseul de bicicletă (Străzile Isaccei, Unirii, Babadag)

17:30 – 18:00 Familiarizarea participanților cu traseul de înot (lac Ciuperca)

19:00 – 20:00 Ședință tehnică ETU Triathlon Junior European Cup (Sala Sporturilor)

20:00 – 20:30 Ședință tehnică Delta Rowmania Triathlon (Sala Sporturilor)

17:30 – 18:00 Întâmpinarea participanţilor la Tour International Danubien (TID) (Faleză – Ponton)

Peste 100 de participanți la TID sosesc sâmbătă la Tulcea. De aici vor pleca în cea mai spectaculoasă etapă din tur (Tulcea / Murighiol / Sfântu Gheorghe). TID este un proiect internaţional demarat acum 60 de ani. Echipe din ţările riverane Dunării şi din alte colţuri ale lumii vâslesc peste 2500 km, de la izvoare până în Deltă.

17:30 – 18:00 Spectacolul Comunităţilor Locale – „Altițe dobrogene”, Jijila (Faleză-Scenă)

Promovarea diversităţii etnice, lingvistice şi culturale din Dobrogea de Nord

18:00 Festivitate de premiere (Faleză – Scenă)

Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1 (Competiţia Tulcea)

Delta Rowmania Triathlon – Proba MiniTRI (9-12 ani)

Tour International Danubien (TID)

19:00 – 23:00 Concerte Rock n` Row (Faleză-Scenă)
Nina Neagu & Band
Tudor Turcu & Band
Blue Nipple Boy
Holograf
20:00 – 21:00 Vernisajul expoziţiei de fotografie „Malkotsch” (Francisc Vaida) (Ivan Pescar Fish Bar)

Expoziție itinerată de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

Vin d’honneur

21:00 – 23:05 Proiecţie de film (Piaţa Civică)

De ce eu? (România / Bulgaria, 2015, 125’, dramă, regia: Tudor Giurgiu)

Duminică, 30 august

07:00 – 14:00 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup, parte a circuitului european de triatlon pentru juniori & Delta Rowmania Triathlon, parte a Circuitului Național de Triatlon (Sala Sporturilor)

(înot – Lacul Ciuperca, traseu bicicletă & alergare – Străzile Isaccei, Unirii, Babadag, Faleză)

Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup

07:00 – 07:30 înregistrarea participanților, verificare bicicletă, verificare costum

07:15 – 07:45 deschiderea zonei de tranziție pentru check-in

08:05 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (masculin) – Lineup

08:15 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (masculin) – START

09:30 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (feminin) – Lineup

09:40 Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup (feminin) – START

Delta Rowmania Triathlon

08:00 – 10:00 ridicarea kiturilor de participare (Sala Sporturilor)

10:45 – 11:15 deschiderea zonei de tranziție (toate echipamentele trebuie duse la rastel în acest interval)

11:15 – ședința tehnică și încălzirea

11:30 – start Olimpic (Individual și stafetă)

11:40 – start Sprint

11:50 – start Supersprint

13:00 – 15:30 activități de relaxare (pasta party, masaj, rehidratare, duș etc)

14:30 – deschiderea zonei de tranziție (eliberarea rastelurilor)

15:00 – sfârșitul oficial al competiției

16:00 – Festivitate de premiere

12:00 – 14:30 Conferința “Black to Black – Cooperare de la Pădurea Neagră la Marea Neagră(Hotel Esplanada)

Dezbatere de idei și proiecte comune între orașele de la izvoarele și gurile Dunării. Studii de caz și schimb de experiență între participanții germani și români

14:00 – 15:30 Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1 – FINALA NAȚIONALĂ (lac Ciuperca)

13:00 – 14:00 – înscrierea echipelor, acomodarea cu ambarcațiunile

14:00 – 14:15 – ședința tehnică, tragerea la sorți

14:30 – START concurs serii de câte 3 echipe

15:30 – 16:00 Spectacolul Comunităţilor Locale – Ansamblul Folcloric Dorulețul, Tulcea (Faleză-Scenă)

Promovarea diversităţii etnice, lingvistice şi culturale din Dobrogea de Nord

16:00 – 17:30 Festivitate de premiere (Faleză-Scenă)

Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup & Delta Rowmania Triathlon

Descoperă ROWmania – Concurs național de vâslit în canotci de 10+1

Descoperă Tulcea Quest concurs de aventură urbană

17:30 – 18:00 Spectacolul Comunităţilor Locale – Ansamblul Juraveli, Jurilovca (Faleză-Scenă)

Promovarea diversităţii etnice, lingvistice şi culturale din Dobrogea de Nord

19:30 – 23:00 Concerte Rock`n Row (Faleză-Scenă)

Discoteca: Stela Enache & Silvia Dumitrescu

Niște Băieți

21:00 – 22:45 Proiecţie de film (Piaţa Civică)

Aferim! (România / Bulgaria / Cehia, 2015, 105’, dramă, regia: Radu Jude) audiența: +15

Luni – joi, 31 august – 3 septembrie – Experimentarea turismului lent, în canotci de 2 sau 11 locuri

Etapa “Delta„ din Tour International Danubien (TID)

Tur-maraton de la Tulcea la Marea Neagră, în canotci, alături de convoiul TID.

Luni, 31 august

Destinaţie – km pe Dunăre – mal – km parcursi

MURIGHIOL – km 64 – (D) – 54/37* km/zi

Marţi, 1 septembrie

Destinaţie – km pe Dunăre – mal – km parcursi

SF. GHEORGHE – km 4 – (S) – 60/44* km/zi

Miercuri, 2 septembrie

Destinaţie – km pe Dunăre – mal – km parcursi

INSULA SACALIN/MAREA NEAGRA – 8km/zi

Petrecerea de închidere oficială TID 2015 la Sf. Gheorghe

Joi, 3 septembrie

ora 7:00 – Plecarea cu vaporul înapoi către Tulcea

* în funcţie de traseul ales

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here