Jandarmeria agresează Poezia

1
197

Nu le-a ajuns ce au făcut pe 10 august 2018 în Piața Victoriei. Au vrut să arate că pot mai mult. Zis și făcut! Astăzi, pe 15 ianuarie (Ziua Culturii Românești), jandarmii l-au luat la bastoane și pe Mihai Eminescu. În cazul în care mai este cineva care n-a văzut filmulețul postat pe pagina oficială a Jandarmeriei Române, fac un scurt rezumat. Două jandarmerițe și-un jandarm (tineri, din noul val, zâmbitori, neînarmați, firavi și delicați ca trei ghiocei care abia au scos capul din zăpadă) se plimbă agale pe o stradă, acoperită de un strat consistent de zăpadă de-un alb imaculat (așa cum vrea să pară obrazul Jandarmeriei), trec poetic pe lângă brazii încărcați de zăpadă și sorb tacticos dintr-un pahar cu ceai. Ca-n romanul lui Marcel Proust, „În căutarea timpului pierdut” (în niciun caz nu vreau să sugerez că Jandarmeria ar pierde timpul!), ceaiul și zăpada îi poartă înapoi în timp, în copilărie.

Una dintre jandarmerițe îngână o melodie. Este întrebată de colegii ei, despre ce cântec este vorba (e clar că nu ascultau toți aceleași melodii când erau mici). În loc să le răspundă, fata îi întreabă dacă știu ce zi este. Normal că știu, au și ei calendar. „E 15 ianuarie”, zic cei doi în cor. „E ziua în care s-a născut Mihai Eminescu”, a completat viitoarea Voce a României. Brusc, cealaltă jandarmeriță își amintește că aceasta este melodia pe care o cânta ea în liceu (fiind foarte tinere, asta se întâmpla, probabil, în urmă cu vreo 7 ani). Chinuită de amintirile din liceu, jandarmerița preia comanda și începe să cânte refrenul piesei lui Ion Aldea Teodorovici. „Asta era! Eminescu”, zice jandarmerița care îngâna piesa la începutul video-ului. Sfârșit.

Wow! Rămâi fără cuvinte, zău! Câtă cultură! Cât talent! Ce gusturi muzicale alese au jandarmii!! Dar și câtă nesimțire! Cât tupeu! Câtă prostie! Ce PR slab!

M-am uitat de câteva ori la acel video, doar-doar îi deslușesc taina. Presupun că a fost creat cu un scop. S-or fi gândit că împușcă doi iepuri dintr-o lovitură: 1. își spală imaginea după Marea Gazare din 10 august; 2. le crește, în ochii cetățenilor, IQ-ul cu jumătate de punct. Nu le-a ieșit! În general, e bine să nu te atingi de simboluri naționale. Era de ajuns că au dat la propriu cu gaze în ochi oamenilor veniți la prostest pe 10 august, chiar nu era nevoie să îi dea o porție de gaze și lui Eminescu.

 

1 COMENTARIU

  1. Sunteti de admirat ca ati reusit sa va uitati la clip de cateva ori. Eu l-am vazut odata si mi s-a parut cumplit de jenant. Indiferent ce vor face de acum inainte cei din Jandarmerie, nimeni nu va uita salbaticia cu care au „tratat” romanii pasnici veniti din toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here