John McLaughlin & The 4th Dimension la Sala Palatului (15.05.2008)

0
125

Articol de Iulia Radu
John McLaughlin liveAproape ca uitasem cat este de minunat cand oamenii tac si „vorbesc” doar instrumentele. Vorba putina, MUZICA multa si buna!
Aseara am fost la Sala Palatului unde John McLaughlin & The 4th Dimension au sustinut un recital de aproape doua ore. Desi ajunsesem cu mult inainte de inceperea concertului, am zabovit vreme indelungata in fata Salii Palatului (cand am intrat noi- eu, Esme si Emilia) deja se stinsesera luminile in sala si muzicienii isi facusera aparitia pe scena.
Dupa prima piesa, Jonh McLaughlin si-a prezentat colegii: Dominique DiPiazza (bass), Gary Husband (clape) si Mark Mondesir (baterie).
Pe parcursul celor doua ore, eu am simtit din partea artistilor: experienta, profesionalism si o imensa bucurie de a canta; de partea cealalta, publicul (sala a fost plina!) era tintuit pe scaun, parca intrati in transa (foarte atenti la tot ce se petrecea pe scena), facandu-si simtita prezenta prin serii de aplauze spontane (si credeti-ma cand se puneau pe aplaudat parca se cutremurau peretii), bucurandu-se la randul sau sa primeasca o portie de „normalitate” muzicala (stiti voi… muzica „nefardata”, in stare pura, fara vorbe, fara costumatii uschite, fara artificii, simplu: MUZICA SI ATAT!).
Dupa vreo ora John s-a apropiat de microfon, asezat strategic in coltul din dreapta al scenei pentru a nu-i incurca, (asta dupa ce un spectator l-a rugat sa spuna ceva, un cuvant, orice!) si a spus: „Multumesc mult! A trecut mult timp de la ultima mea vizita in Romania. Probabil ati observat ca am cantat si piese vechi si piese noi. Vom canta acum una de prin anii ’70„. Apoi a urmat din nou muzica!
In timpul recitalului mi-a atras atentia Mark Mondesir (baterie). Isi misca mainile atat de repede incat aproape deveneau invizibile. Solo-ul de baterie a fost o incantare! Mark Mondesir si Gary Husband (care isi mai parasea din cand in cand clapele pentru a trece la baterie) au starnit aplauzele publicului, improvizand minute in sir. La un moment dat Gary a aruncat unul dintre bete si s-a folosit de mana, apoi l-a recuperat si a repetat figura! M-a impresionat si momentul sustinut de Dominique DiPiazza (bass)! Iar despre John McLaughlin ce pot spune? Absolut incantator! La final au fost chemati pentru un bis, cu aceiasi bucurie si placere pentru muzica, ne-au oferit un ultim moment. Dar, ce? Doar nu credeati ca spectatorii renunta atat de usor! Nici vorba. Nu s-au clintit din sala pana cand cei patru artisti n-au revenit sa-i salute. Abia dupa asta ne-am indreptat spre casa.
Sunetul a fost foarte bun! In sala am vazut si foarte multi artisti, oameni de radio si de televiziune: Laurentiu Cazan, Mircea Florian, Alexandru Andries, Oana Sarbu (alaturi de Robert Turcescu), Silvia Dumitrescu & Florin Ochescu, Berti Barbera, Ovidiu Lipan Tandarica, Virgil Popescu, Vlad Petreanu, Alice Iacobescu, Radu Tudor, Cristi „Zapada” (Metrock), George Baicea, Ilie Vorvoreanu, Anca Romeci (Radio Romania), Stefan Naftanaila (Radio Romania), Teodora Ionescu (Radio Bucuresti), Maria Gheorghiu.
Daca vreti sa aflati mai multe despre John McLaughlin vizitati cu incredere aceste site-uri:
http://en.wikipedia.org/wiki/John_McLaughlin_(musician)
http://www.johnmclaughlin.com/

Pe 18 aprilie 2019, John McLaughlin & 4th Dimension va susține un concert la Sala Palatului din București (ora 20.00). Evenimentul este organizat de Twin Arts. Biletele costă:VIP – 350 lei

Categoria 1 – 255 lei

Categoria 2  – 195 lei

Categoria 3  – 165 lei

Categoria 4 – 135 lei

Pot fi achiziționate de pe iabilet.ro (click aici).

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here