LIBERI ȘI PROFESIONIȘTI 18.03

1
1112

O categorie foarte puțin băgată în seamă de legiutori.Autoritățile locale folosesc artiștii doar în campanii electorale, doar ca vectori de imagine. În rest, nu contează. Liber profesioniștii sunt în foarte multe domenii. Cu siguranță vom vorbi în vlogul de azi despre asta. Există o categorie, din care fac parte, care a obținut prin examen (poate unii nici asta n-au făcut) Atestatul de liber-profesionist. Am plătit cotizație ani de zile. Habar n-am ce s-a întâmplat cu sumele colectate. Asociația Oamenilor de Artă din Instituțiile Teatrale și Muzicale din RSR primea bănuții și dădea o ștampilă pe carnet. Un alt Atestat l-am avut de la Consiliul Culturii și Educației Socialiste-Centrul Special de Perfecționare a Cadrelor. Sigur, în calitate de prezentator de orice. Nu se folosea termenul Disc-Jockey. Puteam prezenta spectacole. Primeam bani, cel puțin așa se spunea, în baza atestatului. După Loviluție am avut atestat Tip A eliberat în 1991 de Ministerul Culturii, Comisia Centrală pentru Atestarea Calității de Artist Liber Profesionist. Era valabil până în 1996. Nu știu dacă s-au mai dat altele după, dar în ultimii 30 de ani nimeni n-a întrebat despre așa ceva.  Spun că era o situație specială înainte, pentru unii, ca mine, pentru că erai angajat la stat (cum altfel?), aveai asigurări de sănătate, contribuiai la pensie, iar în plus aveai și atestat. Am lucrat în Sănătate, în policlinici, spitale, la B.T.T., dar cotizam și la ATM. Au existat și există și oameni care nu aveau altă ocupație, altă sursă. Azi avem o categorie de câteva mii de oameni care sunt independenți. Și nu mă refer numai la actorii neangajați în teatre la care s-a referit Marius Manole când ne-a vizitat, ci la muzicienii de toate felurile, artiștii de circ, magicienii, dansatorii (clasici, moderni, folcloriști), artiștii plastici, lăutarii…Scriitorii, poeții, jurnaliștii free-lanceri sunt și ei liber-profesioniști. Unii aparțin de Uniuni de breaslă, alții nu. Câștigă numai când au activitate. Unii n-au înțeles rostul unui sindicat, unei forme de protecție socială. Nu există ajutor de șomaj în cazul lor. Nici pensii.Ar mai fi și numeroșii manageri, tehnicieni, sunetiști, luminiști, impresari, PR-i, așa zișii auxiliari, fără de care fenomenul artistic, cultural nu s-ar putea desfășura. Cum bine semnala Florentin Milcof, actorii au un UNITER, cu hibele lui, cu minusurile lui, dar îl au. Ceialalți ce să facă într-o perioadă ca cea de acum? Din ce să trăiască? Nu cântă, nu publică, nu expun, n-au sursă de existență!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. Pai spune si absenta oricarei forme de organizare cate ceva.Despre structura generala.Faptul ca in 30 de ani nici breasla asta nu a reusit sa se organizeze.E un fractal.E ceva regasibil la orice nivel in societatea romaneasca.Sau….gresesc?O fi.
    Altminteri , mi-a trezit amintiri duioase fotografia atestatului.Eu cand am dat ultimul examen , tot dupa 90 , am fost intrebat cu candoare de catre comisie.Pai dati pentru ”’solist pian” nu?Da, zic.Comisia-”Pai si pianu’…..unde e?”.;-)))),Jur ca e adevarul pur, pot pe orisice sa jur ,,,etc.Caragialesc.Tonul intrebarii a fost absolut memorabil(Cum vii ma neispravitule fara pian?)Phii,Ia uite si la asta.Ok.Aveau un fel de pianina ,s-a executat ce s-a putut, a cazut capacul de jos la actionarea pedalelor, balci,dupa care sa vedem cu teoria etc.Dadeam atestatul pentru ca imi trebuia ptr un contract afara.Si la iesire am zis” Ba, care o mai veni e bou”.Si a mai fost bou de cateva ori.Parinti, amici, etc.Acu’ astea s-au cam dus din pacate asa ca poate sa nu mai fiu bou.
    Cu banii cotizati, pai ca si la A.R.I.A.S-au ”reciclat”.Cine a fost in charge a bagat , romaneste, manuta pan’ la cot si ura si la gara.Sau oi gresi.Ca mai sus.Cati artisti , care au cotizat din greu la A.R.I.A,contracte pe bani seriosi afara, lua statul 50 la suta sau mai mult, n-au o para acum cand ar avea nevoie.Etc.D’ale carnavalului.Garbis , exemplu recent, emblema jazz-ului etc , cuvinte marete , puhoi la inmormantare.Toata lumea il iubea, s-a plans pe facebook etc(de sunat il sunau o mana de oameni).Nu s-a gasit nici o solutie , de la Uniune , ca era membru, colegii , etc.A murit cum a murit.Nu trebuia sa se intample asa.Pentru el imi pare rau ca nu am venit in tara macar o luna in Decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here