Marcian Petrescu lansează albumul „Drifting Blues”

0
121

Drifting Blues - Marcian Petrescu 10 martieLa împlinirea a exact 6 ani de la lansarea albumului desCÂNTECE DE BLUES, un album în întregime de autor, format doar din compoziții proprii, în limba română, lucrat împreună cu membrii care formau în acel moment formația sa – Trenul de noapte, avem un nou material discografic semnat de către Marcian Petrescu, un nume cu autoritate în mișcarea românească de blues, un erudit al istoriei blues-ului și al sunetului muzicuței de blues, un virtuoz al muzicuţei.
Drifting Blues este un album “solo“, lansat sub nume propriu și format în întregime din prelucrări ale unor piese celebre, extrase în mare parte din marele catalog al blues-ului modern-contemporan american și britanic, un album de fuziune de genuri și stiluri.
Marcian Petrescu: “Pot spune pe drept cuvânt că piesele de pe acest album mă “bântuiau” de mult timp… A fost o acumulare de stări, de sentimente, de emoții, de trăiri, urmare a concertelor susținute pe întreg cuprinsul țării în ultimii patru ani. … Sincer, a fost extrem de greu să mă hotărăsc la o listă finală de piese. Inițial aveam vreo 35 de piese care meritau să fie înregistrate, dar asta ar fi însemnat să fac cel puțin un album dublu! După o selecție extrem de dură și ușor “dureroasă”, m-am decis asupra celor 10 piese pe care le găsiți pe disc. A urmat o etapă de preproducție, în care am analizat fiecare piesă și am gândit structurile finale și, cel mai important, am luat decizia de a invita mai mulți chitariști pentru a da o culoare aparte fiecărei piese.
Despre colaborarea cu Rick Estrin, un gigant al bluesului american şi mondial cu care a înregistrat piesa Sure Seems StrangeMarcian spune:
Din punctul meu de vedere extrem de subiectiv (e adevărat!), o bijuterie compusă în 1993 de către bunul meu prieten și mentor – Rick Estrin, cotat de mulți profesioniști din breaslă și de către majoritatea publicului drept unul dintre cei mai talentați compozitori și textieri din blues-ul modern-contemporan, la același nivel cu ilustre figuri precum Willie Dixon, Sonny Boy Williamson II (Rice Miller) sau Muddy Waters! Dacă la toate astea adaug uriașul său talent de muzicuțist… cred că realizați de ce l-am invitat să mă onoreze cu prezență pe acest album.
Rick Estrin este al treilea muzicutist american de calibru mondial pe care-l am ca invitat pe albumele mele. O performanță de care sunt tare mândru și care, din câte știu, este unică în blues-ul românesc! Și ca să “dau din casă” cum se spune… o să vă dezvălui câteva “picanterii din culisele” înregistrării piesei.
În primul rând mi-am permis o libertate și o decizie ușor riscantă în momentul în care am inclus o strofă suplimentară compusă de mine special pentru această înregistrare. Cred că am reușit să o integrez perfect în spiritul piesei originale.
În al doilea rând, pot să vă spun că a trebuit să duc un pic de muncă de lămurire pentru a-l convinge pe Rick să intre în studio și să înregistreze muzicuță și voce pe o piesă pe care nu o mai cântase de 25 de ani!!! La început a fost un pic reticent, temându-se de posibilitatea ca, după atâția ani de la înregistrarea originală, vocea să nu-i mai “meargă” atât de bine și să nu-și mai amintească perfect “mecanica” obținerii filigranurilor instrumentale pe dificila muzicuță cromatică. Fără urmă de modestie… mă felicit că am reușit, iar rezultatul este evident!

Albumul se bucură de prezenţa unor artişti reputaţi din România: Mișu Constantinescu – claviaturi, mixing, masterizare, orchestraţii; ghitariştii Nicu Patoi (liderul trupei Platonic Band), Mihai Tacoi, Alex Vișan, Marian Aciobăniței. O prezenţă aparte este cea a virtuozului ţambalist Marius Mihalache, iar ţambalul este gândit ca o substituire a pianului, un liant între cultura Estică a României şi cea Vestică unite de limbajul internațional al blues-ului.
Pe durata înregistrării pieselor ce compun albumul Drifting Blues , Marcian a avut o excelentă colaborare cu Adrian Despot și Sorin “Pupe” Tănase – studioul Viţa de Vie (VdV Music Studio) – care au imprimat o culoare aparte vocii şi sonorităților de muzicuță și de chitară.
Mai multe info aici: http://www.softrecords.ro/index.php/album/drifting-blues/
Concertul de lansare va avea loc pe 10 martie la Clubul Țăranului. Biletele costă 40 lei (în avans) și 50 lei (în ziua concertului). Pagina de Facebook a evenimentului:
https://www.facebook.com/events/125930201562749/

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here