Rock 22, concert la Sala Polivalentă din București (22.02.1991)

Articol de Ioana Mandache si Orlanda Deladi, publicat în Pop Rock & Sport, anul I, nr. 7, 1991

0
1098

Si totusi muzica rock romaneasca continua sa existe! Dupa primele concerte entuziaste de la inceputul anului 1990, in sufletele iubitorilor acestui gen, in marea lor majoritate tineri, s-a strecurat indoiala. Aceasta pentru ca, pe de o parte vestile despre plecarea unor reprezentanti de marca ai rock-ului nostru peste hotare sunt din ce in ce mai numeroase, iar pe de alta parte, pentru ca tacerea unor “veterani” ne-au facut sa credem ca acestia au abandonat lupta predand stafeta generatiilor tinere.

Si totusi… vineri, 22 februarie, la Sala Polivalenta i-am regasit reuniti pe aceeasi scena, pe idolii nostri atat de asteptati: Holograf, Compact, Rosu si Negru, Victor Socaciu si Crai Nou, Valeriu Sterian si Compania de Sunet, Mihai Pocorschi si Formula 5, Alexandru Andries.

Performanta de a-i aduce intr-un singur spectacol ii apartine Societatii Metronom. Ni s-a parut inspirat titlul ales de catre organizatori- “22 Februarie”- un titlu simplu, dar plin de semnificatie. Este data la care se implineste un an de la primul si singurul concert a trei grupuri britanice in tara noastra din decembrie 1989 incoace”, ne spune Andrei Partos, prezentatorul spectacolului.

Ca organizatorii au vrut sa aiba un succes deplin a dovedit-o si grija acordata unor detalii tehnice (sunet, lumini) precum si crearii unui cadru adecvat pentru un spectacol de acest gen. Astfel, scaunele din mijlocul sălii au fost scoase, tinerii putandu-se manifesta dupa bunul plac, au dansat fara sa-i deranjeze pe altii.

Si pentru a nu se crede ca suntem subiectivi, si pentru ca nici nu suntem specialisti in muzica rock, ne-am gandit sa redam cateva dintre numeroasele declaratii ale invitatilor si ale unor spectatori.

Impresii ale interpretilor (la iesirea din scena)

 

  • Mihai Pocorschi:

“Surpriza mea cea mai mare la acest spectacol a constituit-o afluenta publicului. Public bun! Publicul din aceasta seara este altfel, poate si pentru faptul ca este primul concert organizat in acest an de Societatea Metronom. Cred in reusita acestui spectacol. Am contribuit fiecare cu ce am putut.

Astfel, luminile sunt aduse de Rosu si Negru, sonorizarea este asigurata de formatiile Rosu si Negru, Sfinx si Holograf. Uitati-va in culise, pe scena, in sala si veti vedea ca sunt alaturi de noi si formatii care nu intra in spectacol in aceasta seara. Ele au venit sa ne ajute. Totul trebuie sa iasa bine. Dorim sa dam o lectie celor care, pana acum, au organizat fel de fel de kitch-uri in aceasta sala.”

  • Florin Ionescu (Rosu si Negru):

“N-am mai cantat de mult la Polivalenta. Am constatat ca publicul s-a schimbat. Este dornic de alte genuri. Doreste sa asculte formatii mai in forta. Fiind libertatea asta, publicul si-a procurat fel de fel de discuri acum la moda in SUA, Germania, Franta. Am fost putin speriati. A iesit, insa, bine.

Ne-am pregatit foarte bine pentru acest spectacol, am facut multe repetitii. Recent am imprimat o piesa la televiziune, nu este o piesa heavy ci una mai linistita cu o tendinta mai deosebita. Este o compozitie a lui Liviu. Acum nu cred ca se va mai putea apuca cineva de muzica, deoarece e greu sa-ti faci rost de instrumente.

Cluburile incearca sa scape de noi, nu avem unde sa repetam. Noi, insa, nu ne dam batuti. Eu cant intr-o formatie. Aportul meu este mic. Liviu canta de 20 de ani. A cantat cu tot felul deinstrumentisti. Stie ce trebuie sa faca. Asculta intotdeauna si parerile fiecaruia desi el este mai “batran” decat noi. Suntem totusi o familie.”

  • Alexandru Andries:

“De obicei nu-mi place sa cant in aceasta sala. Dar am avut placuta surpriza sa intalnesc in seara asta un public formidabil. Ii multumesc!”

  • Victor Socaciu:

“Pentru acest concert ne-am pregatit mai bine de doua luni. In organizarea lui m-am implicat “trup si suflet”. Este prima actiune de acest gen a Metronomului anul acesta. Imi place sa-l consider o reusita pe toate planurile. Metronomul este la ora aceasta casa comuna a rosck-ului si folk-ului romanesc”.

  • Dan Bittman (Holograf):

“Este un concert foarte bun. Se intalnesc mai multe formatii la un loc ceea ce este un lucru extraordinar. In ultima vreme, concerte rock nu au prea fost atat din vina noastra cat si a organizatorilor. Am acceptat sa cant in seara asta pentru ca asta este meseria mea.”

 

In culise am intalnit-o pe Angela Similea care ne-a spus:

“Am venit sa vad spectacolul. Vreau sa stiu ce-i sensibilizeaza, ce le place spectatorilor. In ultima perioada spectacolele sunt un fel de “balacareala”. Nu ne caracterizeaza asta dar… poate e nevoie si de asa ceva. Se simte nevoia unei educatii a publicului. Si asta trebuie sa o faca cel care este pe scena. Trebuie sa stii ca artist la ce spectacol sa mergi si la care nu. Amalgamurile nu merg. Prestigiul spectacolului creste si cu numele trecute pe afis”.

I-am mai intalnit in culise pe Dan V. Dumitriu, Silvia Dumitrescu, Mircea Baniciu, Mihai Cernea, Doru Caplescu, Doru Istudor (Voltaj), Cristian Ionita (Metrock), reprezentanti ai presei muzicale.

Finalul spectacolului i-a adus in scena pe toti cei care au evoluat timp de aproape 4 ore si conform unei frumoase traditii s-a cantat impreuna cu sala Let it Be, melodie care grupeaza mai multe generatii in jurul aceluiasi crez, pentru muzica, pentru bucuria de a canta indiferent in ce sistem sau zona geografica.

Iar noi, cele care relatam pentru prima oara despre un astfel de eveniment, avem convingerea ca se poate face mai mult pentru ca oamenii sa fie fericiti prin MUZICA!

(Ioana Mandache si Orlanda Deladi)
(Pop Rock & Sport, anul I, nr. 7, 1991)

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here