Margareta Pâslaru a lansat Bucuria de a cânta (1.11.2008)

0
77

margareta paslaru aPe 1 noiembrie,  Margareta Pâslaru a lansat Bucuria de a cânta, un album dedicat memoriei marelui compozitor şi dirijor Sile Dinicu.  Lansarea a vut loc la Centrul de Presă al Radiodifuziunii Române. CD-ul conţine compoziţii semnate de Sile Dinicu, Edmond Deda, Nicolae Kirculescu, Ion Cristinoiu, Alexandru Mandy, George Grigoriu, Ionel Tudor, Andrei Proşteanu, Camelia Dăscălescu, Maargareta Pâslaru şi mulţi alţii.
Eu am ajuns acolo în jurul orei 13.15.  Era lume multă, foarte mulţi copiii care ţineau în mână mape pe care scria Noni Răzvan Ene,  şi iniţial nu am înţeles dacă am nimerit unde trebuia. Am intrat însă în holul Studioului Mihai Jora şi acolo aglomeraţia era de nedescris! Unii stăteau la coadă pentru a cumpăra CD-ul Margaretei Pâslaru, alţii se îngrămădeau la autografe din partea artistei, câţiva admirau aparatele de radio expuse în holul Radiodifuziunii. Căldură sufocantă, gălăgie, şi nimeni care să te îndrume, să îţi ofere o explicaţie privind desfăşurarea de forţe din faţa ochilor tăi. M-am învârtit pe acolo şi am aflat că abia se încheiase un spectacol pentru copiii la Sala Radio. Aşa se explică puzderia de prichindei care au luat cu asalt locul. Cu părere de rău o spun: nu ştiam de acest spectacol. Între noi fie vorba, cred că merita promovat!
Revin la evenimentul pentru care m-am dus acolo. Vă spun sincer că pe Margareta Pâslaru am văzut-o târziu. De ce? Pentru că era înconjurată, asaltată de oameni care cereau un autograf, îi arătau fotografii vechi, sau îi reaminteau de anumite spectacole la care a participat. Emoţionată şi vrând să acorde atenţie tuturor, Margareta răspundea cu amabilitate. Aşezată la o măsuţă (pe care abia dacă mai putea scria autografele, şi asta din cauza mormanului de flori care aproape o acoperea), artista semna de zor şi se lăsa fotografiată.
În hol i-am văzut pe Mirela şi Cornel Fugaru, Andrei Partoş, Noni Răzvan Ene (ei abia terminaseră spectacolul amintit mai sus), Jolt Kerestely, Andreea Andrei, Cristian Ţopescu, Corina Chiriac (care nu a stat prea mult, a salutat pe toată lumea şi a plecat în grabă), Aquilina Severin şi câteva persoane din Radio, dintre care amintesc pe Maria Ţoghină, Carmen Ionescu, Ruxandra Săraru.
Am stat de vorbă cu cei veniţi acolo şi vă pot spune că toţi se bucurau de întâlnirea cu Margareta!
Doamna Ioniţă (65 de ani): „Am luat autograf şi i-am arătat Pâslăriţei noastre fotografiile astea vechi, una dintre ele este chiar semnată de dumneaiei. Acum pleca acasă, e prea cald aici, eu nu ştiu cum rezistă dumneaiei acolo, uitaţi-vă: este înconjurată de oameni…. nu e nimeni acolo să facă puţină ordine!”
Familia Ionescu: „Am venit cu mare drag. Habar n-aveam că este şi lansare, de la Radio înţelesesem că este o întâlnire cu publicul. Oricum, am cumpărat albumul, am luat autograf, am făcut poze. Acum mergem acasă fericiţi”.
Marcel Ghiurea: „Am cumpărat albumul şi mă bucur că am încă o poză cu dna Margareta! N-am crezut că voi reuşi când am văzut toată harababura asta de aici. Mă aşteptam să văd oameni din redacţia muzicală, aş fi vrut să îi felicit pentru că îi ascult mereu, dar nu e nimeni. Sunt consternat”.
Dna Grosu: „N-am ştiut că se lansează un album nou. Eu am venit la întâlnirea cu Pâslăriţa şi nu îmi pare rău deloc, unde mai pui că m-am ales şi cu un CD nou. Nu stau să iau autograf. Sunt un pic dezamăgită de ceea ce văd aici. Oamenii se îmbulzesc pentru autografe, săraca este îngrămădită acolo… nu e nimeni care să facă puţină ordine. E lipsă de respect faţă de o mare artistă. Ca să nu mai zic de afiş, chiar aşa ditamai instituţia nu poate face un afiş ca lumea?! Chiar să-l scrii cu pixul roşu?!”
Ioana Georgescu: „Din păcate nu-mi permit să achiziţionez CD-ul, pentru pensia mea este mult. O apreciez foarte mult pe Margareta Pâslaru pentru ceea ce face. Bravo ei!”
M-am simţit foarte bine când îi auzeam pe oameni spunându-i lui Andrei că au ascultat emisiunea şi că le-a plăcut foarte mult. Şi n-au fost puţini cei care l-au abordat! Cu ocazia acestei lansări am cunoscut-o şi pe Aquilina Severin! Stăteam de vorbă cu dumneaiei şi la un moment dat se făcuse coadă lângă noi. Prichindeii stăteau cu carneţelele în mână. Esme i-a întrebat ce vor şi răspunsul a fost senzaţional: „Un autograf de la doamna Margareta Pâslaru”.Le-am explicat la care coadă trebuie să stea şi… n-am mai stat mult că au venit alţii… tot pentru autografe! Vreau să vă spun că Aquilina îi spune Margaretei „sora mea”. A fost o zi frumoasă! Emilia a făcut foarte multe poze pe care abia aştept să le văd! Când am plecat am vorbit un pic şi cu Margareta Pâslaru. Am aflat că s-au vândut peste 300 de albume şi că vor urma întâlniri cu publicul la Librăriile Cărtureşti.
După părerea mea, acest eveniment merita mult mai multă promovare şi mult mai multă atenţie din partea organizatorilor.
 
Din dorinţa de a afla mai multe despre acest eveniment, am luat legătura cu doamna Margareta Pâslaru, care cu emoţie ne-a declarat:
Multumesc pentru aprecieri. M-am bucurat sa intalnesc familii intregi, parinti, adolescenti si bunici, ceea ce este rar. Fiecare a regasit o melodie preferata in acest album, dedicat marelui nostru dirijor Sile Dinicu. Lucram din februarie la acest CD, va imaginati cata munca pentru a gasi piese corespunzatoare din punct de vedere tehnic. Am fi putut edita un triplu album din sutele de melodii gasite in arhiva, dar ar fi 
intrecut cu mult pretul de vanzare; unii nu si l-ar fi putut permite. 
Serviciul Patrimoniu, Fundatia Radio, redactia muzicala au format o echipa la care s-au adaugat graficiana Ada Valceanu, Cezar Andrei si Florin Tudor. Le multumesc tuturor pentru efortul depus. De asemenea, tin sa multumesc domnului Ion Antonescu pentru sprijinul acordat.
Admiratorii fideli veniti special din Constanta, Craiova, Braila, Giurgiu, Galati si din Italia au sosit printre primii; unii au cumparat CD-ul si pentru prietenii din alte orase, Iasi, Timisoara, Brasov, un cadou sub pomul de Craciun. Altii mi-au spus ca-l vor trimite familiilor din Canada si Israel. Dupa trei ore de autografe se pare ca toti au fost multumiti, s-au vandut aproximativ 400 de CD-uri pana la sfarsitul zilei. 
Pentru acei care au scapat lansarea CD-ului fiind plecati din oras, organizam alte intalniri cu publicul cumparator – meloman, la librariile Humanitas, Carturesti, (libraria Noi) Dalles si Magazinul Muzica, la inceputul lunii decembrie. Vom ajunge cu CD-ul si in studiourile regionale din tara pentru a le aduce si lor „Bucuria de a canta” .
Este uluitor faptul ca dupa 50 de ani de la debut , multi dintre spectatorii 
de atunci, au fost prezenti si acum. Parea o scena de film !
Zile senine tuturor!
Cu mult drag,
Margareta Paslaru

1 COMENTARIU

  1. Lucia Popescu Moraru: „Cu 50 de ani în urma, în muzica ușoară românească apărea un nou talent iesit din comun – o voce deosebită, muzicalitate extraordinară, calități artistice multiple, într-un cuvant – Margareta Pâslaru. Întâlnirea dintre interpretă și compozitorul George Grigoriu a fost de bun augur pentru cei doi și pentru muzică în general. Margareta s-a dovedit a fi profesionistă în adevaratul sens al cuvântului. Aș remarca în afara calităților vocale deosebite (a creat un fenomen în rândul tinerilor care aspirau la afirmare), aparițiile în concerte dar și în teatru și film, jucând alături de nume mari. Margareta a dovedit că poate să-și depășească limitele și a păsit cu succes pe tărâmul componistic (stau mărturie șlagărele care-i poartă semnătura). Margareta Pâslaru – un talent remarcabil pe un fond spiritual de mare calitate”. (Booklet CD „Bucuria de a cânta” 2008)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here