MINCIUNILE DIN HANDBAL S-AU ARĂTAT. 13.12

0
212

FĂRĂ CONCLUZII

Văd că e întrebat și ministrul sportului despre rezultatul de la C.M. N-are omul nicio treabă. Ministerul livrează bugetul și gata. F.R.H. și-a asumat obiectiv, locurile 1-8 și nu a onorat. Nici asta nu-l deranjează? Nici povestea cazului de dopaj de la Brașov? Totuși a observat că sunt aduse prea multe jucătoare din străinătate. Omul habar nu avea că Rm. Vâlcea e campioană, nu CSM București. Nici gazda de la Digi24 nu știa. Centrele naționale sunt finanțate de stat. Jucătoarele tinere nu ajung să joace. Federațiile nu dau socoteală pentru banii cheltuiți, aflăm de la ministru. Până acum nu s-a făcut așa ceva. E extrem de grav.

Din partea antrenorului Ryde vin declarații rupte de realitate. Vorbește despre ghinion, se laudă cu locul 12, se declară încrezător în turneul preolimpic. Nu credeam că o voi scrie așa de direct, dar omul e perfect nesimțit. ” Felicitări! Sunt mândru” (titrează un articol Adevărul din 12.12).  Exact ca și cel care l-a adus, adică Alexandru Dedu, antrenorul polițist-psiholog, pare total imun la estetica sportului, la moralitate, la spiritul necesar unei echipe naționale. Nu e singurul străin care antrenează echipe naționale, dar ceilalți au rezultate.

Povestea cu Brașovul e demontată de Gh. Tadici, care sublinia că nu te poți ascunde după situația de la Corona. Titulară ar fi fost numai Buceschi, iar Laslo intra ocazional. În rest, au fost aduse jucătoare fără activitate la cluburile lor. Portarul Ciucă e rezervă la Vălcea, Băcăoanu a mers degeaba, a jucat 52 de minute în cele 8 partide. Pe Dache și Ostase le-au luat de nevoie, deși puteau figura în lot de la bun început. Neagu a declarat că ”toată lumea e vinovată, inclusiv stafful”. Marian Ursescu (GSP) mai amintește jucătoare demne de atenție: Ada Moldovan, Ani Senocico, Alina Czeczi, Carmen Stoleru, Ana Maria Țicu. Perianu n-ar fi vrut să plece, pentru că a fost certată de Ryde.

Arma noastră, apărarea? 39 de eliminări dintre care 12 le-a luat Polocoșer! Suntem pe locul trei la acest capitol, după Serbia și Muntenegru.

Declarații amețitoare am găsit din partea unui anti-talent, Patricia Vizitiu. Redau din G.S.P.:”Când am luat locul 3 la Mondiale Ryde a fost bun? Acum, gata, nu e mai e bun? Dar așa e în România, toți cred că sunt cunoscători de handbal.”

AMINTIRILE INVOCATE – REPERE IMPORTANTE

În 2015 era antrenor, într-adevăr, tot Ryde. Le-am bătut pe cele din Puerto Rico, apoi pe Kazahstan (exact cu 37-20 cum am luat de la Japonia acum), apoi am pierdut de la Spania, Norvegia, am bătut Brazilia și dramatic pe Danemarca, țara gazdă. Lângă Cristina Neagu (care a marcat cele mai multe goluri) au mai fost Manea, Nechita, Buceschi, Brădeanu, Ardean-Elisei. Vedeți? Pentru locul 3 România a trecut de Polonia. În poartă a fost Paula Ungureanu, care a făcut câteva partide de excepție. Rezervele ei din 2015 au fost Ionica Munteanu și Diana Petrescu. Au mai fost acolo P. Vizitiu, Crina Pintea și G. Perianu (care n-au scuza lipsei de experiență în 2019) dar și Ana Maria Tănăsie, Melinda Geiger, Luciana Marin, Laura Chiper, Gabriela Szucs. 13 jucătoare au dispărut din lot față de 2015. Oare de ce? Toate s-au lăsat de sport? În 4 ani nu se putea crea un lot omogen?

În GSP de azi (13.12) apar și ”reușitele” lui Ambros din 2017, de la Campionatul Mondial din Germania. În preliminarii am pierdut numai de la Franța. În optimi am pierdut în fața Cehiei. În final România a ocupat locul 10. Echipa standard a fost Dedu (Dumaska)- Ardean, Neagu, Buceschi, Pintea, Geiger, Udriștoiu.

În 2013 la C.M. din Serbia a fost antrenorul G. Tadici. În grupă ne-a bătut numai Germania. În optimi am pierdut la Polonia după ce am condus cu 5 goluri. Locul 10 în final. Același Tadici ne-a dus pe locul 2 în 2005, dar ce fete jucau atunci: Huțupan, Adrean, Gogârlă, Lecușanu, R. Gatzel, Ionela Stanca, Steluța Luca, Cr. Vărzaru.

Acum 22 de ani a mai pierdut România în fața unei echipe din Asia (Coreea de Sud ne-a bătut cu 30-21).

Cu un golaveraj de minus 46, putem vorbi de altceva decât de rușine? Pe cine am bătut? Kazahstan, Senegal și Ungaria. Cine ne-a bătut rău? Spania, Rusia, Japonia, Suedia și Muntenegru (la un gol) cum bine semnala Alin Buzărin (GSP pg 17) comparând cu eșecul din fotbal. Atunci specialiștii spuneau că facem 4 puncte cu Suedia și Spania și am luat 7 goluri, fără să dăm unul! Acum am pierdut jocuri la 12, 15 sau 17 goluri diferență după ce specialiștii , în frunte cu Dedu, anunțau că mergem să aducem medalii din Japonia. Degeaba mergem într-un Final-Four (nu cred că vom ajunge de data asta) dacă echipele noastre le pregătesc pe jucătoarele din naționalele care ne bat. În timp ce Gyor (Ungaria) joacă cu sigla Audi pe piept, noi promovăm consilii locale și primării.

Nu mi se pare cu sens să i se reproșeze lui Martin Ambros plecarea de la Naționala noastră. Mă refer la cea recentă. Omul a văzut ce se petrece la noi și oferta din Rusia s-a dovedit fericită. Rostov joacă bine, naționala Rusiei e pe val. Probabil că și financiar s-a scos mult mai bine. Semifinala cu Olanda a pierdut-o azi (13.12)

Se impun schimbări majore în fruntea Federației (tupeul și aroganța nu aduc performanța), se impun soluții pentru a permite pregătirea tinerelor, pentru a valorifica centrele de excelență, pentru revenirea sportului în școli. Limitarea numărului de jucătoare străine în teren la echipele de club, pare vitală. Trebuie să dispară prejudecata că numai fetele înalte pot juca handbal. Trebuie să conteze tehnica individuală, capacitatea de efort, talentul. Da, Cristina Neagu își dorește să ajungă la Jocurile Olimpice. Da, ea merită! Și?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here