Monica Anghel, Cezar Ouatu şi Maria Ciobanu fac Paştele la TVR 1

0
258

Monica Anghel, de 3 ori primar, la ODV aTelespectatorii TVR 1 pot urmări, în perioada Paştelui, programe de divertisment şi ediţii speciale ale emisiunilor brand ale postului, concerte emoţionante, filme cu mari actori, dar şi documentare şi transmisiuni cu caracter religios. Iuliana Tudor promite un show cu Monica Anghel, „de trei ori primar” la O dată-n viaţă, Mircea Dinescu ciocneşte un ou roşu cu… Cezar Ouatu la Politică şi delicateţuri, iar Cristian Tabără şi echipa Exclusiv în România fac Paştele în Maramureş. Maria Ciobanu, „ciocârlia muzicii populare româneşti”, oferă telespectatorilor TVR 1 concertul său de retragere, iar tenorul Alessandro Safina aduce parfumul Toscanei şi versurile romantice ale celor mai cunoscute melodii italiene din concertul său susţinut la Bucureşti. Irina Păcurariu ne arată România deşteaptă la New York, în reportaje despre zece români de excepţie, care au demonstrat că cerul poate fi limita, nu doar la americani. Spectacole ale Operei Comice pentru copii – Peter Pan şi Hansel şi Gretel, dar şi filme pentru copii sunt programate dimineaţa, iar clasicele Pentru cine bat clopotele? şi Farul de la capătul lumii sunt rezervate pentru serile TVR 1.
Mai jos găsiţi informaţii detaliate despre programele TVR 1 din perioada Paştelui.
 
***
Echipa Exclusiv în România petrece de Paşti în Maramureş
 
Prietenii emisiunii Exclusiv în România au parte, în sâmbăta de Paşti, de o ediţie în care Cristian Tabără şi echipa sa ne invită în Maramureş. Descoperim în ediţia din 30 aprilie Biserica din Deal din Ieud, aflată în patrimoniul mondial UNESCO, dar şi un meşteşug vechi păstrat în sat: prelucratul cânepii. Emisiunea poate fi văzută sâmbătă, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.
Cum se bate cânepa, cum se toarce fuiorul, ce operaţiuni presupune procedeul de prelucrare a cânepii vom vedea din demonstraţia făcută la Muzeul Etnografic al Familiei Pleş, din Ieud, situat la baza dealului unde se găseşte cea mai veche biserică de lemn din Maramureş. Muzeul este amenajat în cadrul unei foste gospodării ţărăneşti, veche de circa 200 de ani şi cuprinde o colecţie de obiecte de port popular şi unelte specifice acestei zone. Tot la Exclusiv în România, Moş Pupăză, meşter renumit în zonă, vorbeşte despre secretul porţilor maramureşene. Jurnalista Lorelei Mihală ia lecţii despre cum se ţes covoarele în Maramureş şi, tot în această ediţie, pregătim masa de Paşti, în stil tradiţional, la Botiza. De pe masa de Paşti pregătită de maramureşeni nu lipsesc: friptura de miel, ciorba şi umplutura de miel, cozonacul, pasca şi, bineînţeles, ouăle înroşite cu coji de ceapă.
Locuri frumoase, unice, de legendă – toate împănate cu poveşti bine spuse, dar şi cu secrete gastronomice, se dezvăluie într-o nouă ediţie Exclusiv în România, ce poate fi urmărită, ca de obicei, sâmbătă, la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro, de la ora 18.00.
 
***
Dinescu ciocneşte un ou ruşu cu… Cezar Ouatu la Politică şi delicateţuri
 
De Paşti, Mircea Dinescu ciocneşte un ou roşu cu… Cezar Ouatu. Contratenorul dovedeşte că are din plin simţul umorului şi se amuză pe seama situaţiei cauzate de numele pe care cu mândrie îl poartă. Politică şi delicateţuri poate fi văzută pe 1 mai, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.
Ca pentru o adevărată zi de Paşti, Dinescu pune pe masă ouă roşii, iar pentru invitatul său găteşte drob şi friptură de ied. La rândul său, în cramă, Cezar îi cântă gazdei sale, împreună cu taraful Silvian Voicu, alături de care are un proiect nou, ce readuce muzica lui Gică Petrescu în casele oamenilor. La un pahar de vin de la Cetate, discuţia celor doi este despre muzică, familie şi destin, caldă şi prietenească.
 
***
Monica Anghel, de trei ori primar la O dată-n viaţă!
 
De Paşti, Monica Anghel este invitata Iulianei Tudor la ediţia specială O dată-n viaţă. Prin tradiţie, echipa pregăteşte întotdeauna de sărbători un program inedit, cu idei dintre cele mai spectaculoase. De această dată, simpatica interpretă şi actriţă Monica Anghel va face spectacol întruchipând… trei candidate la primărie. Cu muzică, dans şi veselie, ediţia O dată-n viaţă de Paşti poate fi urmărită luni, pe 2 mai, de la ora 21.10, la TVR 1 şi online, pe TVR+.
Cei care vor asigura acompaniamentul în această ediţie de sărbătoare sunt membrii Orchestrei Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. De asemenea, în platoul emisiunii se va afla şi Andrei Tudor Band, pentru a completa evoluţiile artiştilor cu orchestraţia.
Ca susţinători, în „campania electorală” a celor trei posibile viitoare primăriţe, vin la O dată-n viaţă Laura Lavric, Mioara Velicu, Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Furdui Iancu, Constantin Enceanu şi Ion Ghiţulescu.
Iuliana Tudor: „Monica Anghel, ştim cu toţii, este una dintre marile valori ale muzicii româneşti, prin voce, dar şi prin performanţele înregistrate la nivel naţional şi internaţional. Este onorant pentru noi, ca echipă, de fiecare dată când ne întâlnim în platoul O dată-n viaţă, iar experienţa artistică pe care v-o propunem alături de ea este unică. E ceea ce se trăieşte doar… o dată-n viaţă. Rămâne sa vedeţi în seara de Paşti ce v-am pregătit alături de Monica Anghel. Va fi aşa cum n-aţi văzut-o niciodată!” 
 
***
Programe religioase, de Paşti, la TVR 1
 
Vineri, 29 aprilie, de la 18.50, telespectatorii TVR 1 pot urmări, în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Slujba Prohodului Domnului, iar sâmbătă, 30 aprilie, de la 23.50, TVR 1 transmite, de asemenea în direct, slujba prilejuită de praznicul Învierii Domnului. Reportaje, documentare, transmisiuni religioase în direct sunt programate la TVR 1 astfel:
 
Rugăciunea din zid – documentar – vineri, 29 aprilie, ora 09.00 şi 00.45
Documentarul este o incursiune în ambientul monahal al Mânăstirii Neamţ şi al schiturilor sale: Vovidenie, Pocrov şi Icoana Nouă – vatră de credinţă şi de cultură românească, evidenţiind valorile patrimoniale ale obiectelor de tezaur. Este un film de antropologie religioasă, dar şi o oglindă a experienţelor colective şi personale dintr-o obşte monahală.
 
Ecce Via – Aceasta este Calea – vineri, 29 aprilie, ora 16.00
În Săptămâna Mare, alături de TVR 1 puteţi vedea cele mai vizitate locuri ale Ierusalimului pe calea numită generic Ecce Via, un drum, mai înainte de toate spiritual, prin Cetatea Sfântă din zilele noastre. Vineri, de la ora 16.00, producătoarea Elena Dinu invită telespectatorii într-o scurtă plimbare prin Ierusalimul de azi, în documentarul Ecce Via. Imagini din Ţara Sfântă, Ierusalim, Sfântul Mormânt, locurile pe unde a păşit Hristos, legendele Iordanului şi întâmplări din Deşertul Iudeii… toate acestea compun filmul documentar Ecce Via, pentru a arăta că Aceasta este calea către o lume universal cunoscută şi, totuşi, atât de puţin descifrată. Imaginile filmate de realizatorii TVR vor arăta telespectatorilor Grădina Ghetsimani, Fortăreaţa Antonia, Poarta de Aur, Via Dolorosa, Scăldătoarea Vitezda, Muntele Sion, dar şi alte locuri sfinte. Toate acestea, precum şi ţarina cumpărată din cei 30 arginiţi daţi lui Iuda, devenită vremelnic cimitirul sinucigaşilor şi al străinilor, vor putea fi vizitate măcar imaginar în filmul Ecce Via de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
 
Transmisiuni religioase în direct
La ediţiile speciale Universul credinţei sunt programate transmisiuni directe în Vinerea Mare şi în Noaptea de Înviere. Astfel, vineri, de la 18.50, telespectatorii TVR 1 pot urmări, în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Slujba Prohodului Domnului, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Comentariul de specialitate va fi asigurat de Ion Lucian Ciucu, producător Estela Dincă.
Iar sâmbătă, de la 23.50, TVR 1 transmite, de asemenea în direct, Slujba Deniei Învierii Domnului, tot de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Ceremonia religioasă este oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de numeroşi ierarhi şi preoţi. Jurnaliştii Corneliu Vlad Matache şi Andrei Victor Dochia au pregătit reportaje speciale pentru această transmisiune: Minunea Luminii Învierii şi Biserica Sfântului Mormânt. Invitat este Andrei Vlădărean, iar moderator: Corneliu Vlad Matache. Coordonator editorial – Rafael Udrişte, producător – Estela Dincă.
 
***
Concerte emoţionante, pe 1 şi 2 mai, la TVR 1
 

Galerie foto de semnată de Brânduşa Balan (motionARThoughts) - click aici!!
Galerie foto de semnată de Brânduşa Balan (motionARThoughts) – click aici!!

Concert Alessandro Safina, duminică, 1 mai, 23.20
Alessandro Safina a readus la Bucureşti parfumul Toscanei şi versurile romantice ale celor mai cunoscute melodii italiene. Interpretul hitului „Luna” a fost primit cu aplauze de publicul român, care a savurat fiecare moment muzical susţinut de artist.
Alessandro Safina, tenorul italian îndrăgostit de România, a susţinut un nou concert la Bucureşti în seara de 14 aprilie. Artistul din Toscana i-a avut ca invitaţi la Sala Palatului pe soprana Irina Baianţ, Constrantin Moscovici, trupa Amadeus şi grupul Brio Sonores. Concertul, înregistrat de TVR, va putea fi urmărit în seara de 1 mai, de la 23.20 la TVR 1.
Tenorul şi-a amintit de perioada în care cânta la Festivalul Sanremo şi a ales să dedice piesa „Canzone per te” publicului român.
O apariţie cu totul specială pe scena concertului a fost soprana Irina Baianţ, a cărei voce a readus la viaţă povestea Evitei Peron. Irina şi Alessandro au intrat în pielea personajelor din musicalul ”The Phantom of the Opera” şi au cântat împreună ”All I Ask Of You”. Tenorii de la Brio Sonores, câştigătorii celui de-al patrulea sezon Românii au talent, au cântat împreună cu Safina celebra piesă „Luna”, un imn dedicat zeiţei nopţii. Cântecul este cel care l-a făcut celebru pe artistul italian, melodia fiind în vogă la începutul anilor 2000.
 
Concert Maria Ciobanu, luni, 2 mai, 15.30 şi 17.10
Ajunsă la vârsta de 78 de ani şi după o activitate muzicală de peste 60 de ani, Maria Ciobanu a decis să-şi ia rămas bun de la public. Concertele de retragere, programate în luna martie, au avut reprezentaţii atât în ţară, cât şi la Bucureşti. Concertul susţinut de îndrăgita artistă a cântecului popular românesc la Bucureşti va putea fi urmărit la TVR 1 luni, 2 mai, în două părţi – de la 15.30 şi de la 17.10.
„Lie, lie Ciocârlie, rămân a voastră Mărie” este titlul concertului de retragere, după cântecul care i-a dat şi supranumele de „ciocârlia muzicii populare româneşti”. În cadrul spectacolului, artista a cântat împreună cu cei trei copii: Ionuţ, Camelia şi Liliana. „A fost foarte greu acest moment, sunt foarte emoţionată, publicul este minunat, am trăit atâtea clipe frumoase pe scenă, îmi este greu să mă las de muzică, dar să nu spui niciodată NU. Dacă sănătatea îmi va permite şi mi se vor mai propune mici cântări prin ţară sau prin străinătate, voi accepta. Sunt fericită că, alături de mine, sunt şi cei trei copii”, a mărturisit artista presei.
Atmosfera de sărbătoare la spectacolul de retragere a Mariei Ciobanu a fost completată de artişti precum a Leontina Văduva, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Gelu Voicu, Mioara Velicu şi Gheorghe Turda. Artista a reuşit, la cei 78 de ani ai săi, să ridice sala în picioare, mulţi dintre fani aşteptând-o după concert, în culise, pentru autografe şi fotografii.
Performanţele vocale ale artistei au fost recunoscute încă de la începutul carierei, Maria Ciobanu reprezentând un veritabil fenomen al folclorului românesc.
 
***
Irina Păcurariu ne arată România deşteaptă la New York
 
Cristina Ghenoiu, Cristiana Grigore, Elif Memet, Adriana Popa, Sonia Coman, Andrei Pomolea, Octavia Mărginean, Crina Pupăză, Laura Sitea, Diana Doroftei sunt doar câţiva români de succes în America. Îi cunoaştem pe 1 şi 2 mai la TVR 1, de la 18.45.
 
„Emisiunea spune poveştile a zece români de excepţie, care au demonstrat că cerul poate fi limita nu doar la americani. Toţi sunt crescuţi prin propriile forţe, toţi şi-au câştigat singuri fiecare dolar, toţi speră să poată schimba ceva şi în România. Aceşti 10 români sunt şi ei un anume fel de #colectiv. Independenţi, fără bariere, educaţi prin propriile forţe şi fără niciun complex că s-au născut în România.” Aceasta este invitaţia Irinei Păcurariu de a-i cunoaşte pe cei zece din România deşteaptă la New York. Telespectatorii TVR 1 vor putea urmări poveştile lor pe 1 şi 2 mai, de la ora 18.45.
 
Duminică, pe 1 mai, în primul episod, Irina Păcurariu ne prezintă povestea a patru românce: una s-a remarcat peste ocean în cercetarea în domeniul cancerului; celelalte trei şi-au depăşit şi ele limitele şi performează în domeniile lor în Statele Unite.
 
Cristina Ghenoiu este deţinătoarea unui doctorat în biochimie la Universitatea Cornell. A făcut parte din echipe de cercetare în domeniul cancerului, iar, la 31 de ani, este consultant la una dintre marile companii specializate în biotehnologie.
„Pentru noi, Cristina ar putea fi fata care a primit, în 2011, marele premiu la o gală a studenţilor români din străinătate. Pentru americani, ea este cercetătoarea care a mers atât de departe cu experimentele de laborator, încât prestigioasa revistă Science s-a văzut nevoită să consemneze o premieră în istoria ei”, ne povesteşte Irina Păcurariu.
De obicei, dacă doi oameni de ştiinţă ajung la acelaşi rezultat în centrele de cercetare din Statele Unite, cel care semnează raportul final este cel mai în vârstă. Pentru românca Cristina Ghenoiu s-a făcut excepţie. Ea a lucrat într-o amplă cercetare de laborator alături de un coleg mai în vârstă, iar alegerea şefului de laborator a fost atât de dificilă încât…s-a dat cu banul.
Cristiana Grigore este cercetător în drepturile omului la Columbia University. A plecat din România într-o vară ca student cu viză de Work&Travel şi America a fost ţara unde a recunoscut pentru prima dată că este de etnie romă. Până atunci, îşi negase cu obstinaţie originea. Acum, însă, ea crede că una dintre soluţiile ca percepţia despre romi să se schimbe este ca „invizibilii” ca ea să îşi asume originea.
Elif Memet, o tânără studentă din Constanţa, acum la Columbia University, a fost invitată, pe vremea când era în clasa a XI-a, de preşedintele SUA, la un dejun la Casa Alba. Ea câştigase un prestigios concurs mondial de eseuri. Elif este acum unul dintre foarte puţinii studenţi ai celebrei universităţi care se bucură de un regim special: bursă integrală, cazare în clădirile universităţii şi colaborare cu profesorul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie.
La 24 de ani, Adriana Popa vorbeşte şase limbi străine şi se specializează în politici de securitate (Security Policy). A ajuns în Statele Unite după absolvirea liceului la Piteşti şi a reuşit să aibă, în câţiva ani, un CV impresionant. Potrivit acestuia, Adriana Popa a fost colaborator la KKR Global Institute condus de fostul general David Petraeus, după ce a studiat la Sorbona, Nanterre, George Town şi UPenn.
 
Povestea românilor cu poveşti de succes la New York va continua şi pe 2 mai, când, de la 18.45, facem cunoştinţă cu Sonia Coman, Andrei Pomolea, Octavia Mărginean şi Crina Pupăză. Tot atunci Irina Păcurariu le aduce în faţa camerei de filmat pe Laura Sitea, singura româncă din echipa de negociatori ONU cu Siria şi pe Diana Doroftei, care ţine cursuri cu americanii de pe Wall Street.
 
Sonia Coman este unul dintre foştii copii minune ai României. La numai 12 ani a fost remarcată ca poetă şi după ce, mai mult pe cont propriu, a învăţat japoneza şi a început să facă poezie haiku, a fost invitată în SUA de Bill Clinton. Acum locuieşte la Paris, Tokyo şi în Connecticut şi face un doctorat în artă comparată. Este curator de artă la Washington, visează să se implice în modernizarea reţelei de muzee din România. Are doar 27 de ani.
Andrei Pomolea este un IT-ist de geniu: la 25 de ani compania lui are birouri în San Francisco, Londra şi New York şi dezvoltă aplicaţii pentru care negociază cu Amazon şi Google.
Octavia Mărginean a plecat în SUA ca babysitter, apoi a făcut Facultatea de Psihologie, timp în care a muncit câte 12-14 ore pe zi învăţând ce înseamnă munca în echipe americane.  Acum conduce unul dintre cele mai mari hoteluri din Tribeca/Manhattan.
Crina Pupăză, absolventa unui master în psihologie socială la Columbia University, ardeleancă hotărâtă şi tânără mamă, face ca visul american să fie posibil. A pornit de la zero şi reuşeşte acum să conducă departamentul de Resurse Umane al unui mare fond de investiţii, împărţindu-se între muncă, familie şi România.
Laura Sitea este singura româncă prezentă în echipa de negociatori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cu Siria. Asta a visat dintotdeauna să fie parte la deciziile care schimbă lumea. Nu ocupă o funcţie politică, nu a propus-o un sistem, un om sau vreun partid. A plecat din Făgăraş şi a trecut cu cele mai mari distincţii toate examenele care au calificat-o pentru asta. Un masterat în diplomaţie la Universitatea Fletcher din Boston (Fletcher School of Law and Diplomacy) a certificat-o pentru relaţiile internaţionale, iar munca la ONU i-a împlinit visul de a-şi întâlni şi de a munci alături de idolul studenţiei sale, Kofi Annan.
Diana Doroftei este o româncă ce face cursuri motivaţionale cu americanii de pe Wall Street, după un manual pe care l-a  scris chiar ea şi care se numeşte “The Little Book of Romanian Wisdom”. În 2014, volumul a devenit bestseller pe Amazon şi a urcat pe locul I în topul cărţilor din categoria sa. Diana este considerată una dintre cele mai convingătoare voci româneşti ale comunităţii din diaspora.
 
***
Filme cu mari actori, de Paşti, la TVR 1
 
Pe Gary Cooper, Ingrid Bergman şi Katrina Paxinou îi (re)vedem sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 21.10, la TVR 1, în celebrul lungmetraj Pentru cine bat clopotele? (1943). Filmul a fost nominalizat de opt ori la premiile Oscar (cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol secundar, cea mai bună imagine color, cel mai bun montaj, cea mai bună melodie originală etc.), dar a câştigat doar la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar: Katrina Paxinou. Lungmetrajul a mai câştigat două Globuri de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar şi Cel mai bun actor în rol secundar. Drama Pentru cine bat clopotele? este ecranizarea romanului omonim al scriitorului american Ernest Hemingway.
Iar cu Kirk Douglas şi Yul Brynner avem întâlnire duminică, 1 mai, ora 21.10, într-un film de aventuri, adaptare a romanului omonim al lui Jules Verne – Farul de la capătul lumii. Câţiva piraţi iau în stăpânire farul de pe o insulă stâncoasă, cu scopul de a trimite semnale greşite vaselor din apropiere şi a le jefui după naufragiu. Un singur paznic al farului rămas în viaţă încearcă din răsputeri să dejoace planurile murdare ale tâlharilor.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here