O aberație televizată nu vine niciodată singură

0
28

Cronică TV de Simona Catrina, publicată în Adevărul (4 august 2014)

Vara, televiziunile moțăie. Unele trăiesc din reluări, altele din filme vechi, iar cele de știri din dezastre. Doar că, probabil, mulți reporteri sunt în concediu, iar cei care rămân sunt depășiți de situație.

 
Măruță a plecat în vacanță, iar intervalul lui orar i-a fost împrumutat lui Cabral și Laurei Cosoi. ”Trăiește-ți vara”, aceasta e emisiunea pe care ProTV o transmite în direct de la Mamaia, din buricul unei plaje de lux. Formatul seamănă ca două picături de bere cu ”Plaja lui Teo”, de la Kanal D. Dar calitatea diferă în mod evident, măcar Teo știe ce să întrebe un invitat, indiferent că e manelist sau șoarece de bibliotecă.
 
Am văzut recent ediția în care Laura și Cabral au invitat personaje care nu spuneau nimic interesant – poate și pentru că nu beneficiau de nicio întrebare mai acătării. A venit inclusiv fata lui Florin Salam, o puștoaică de 14 ani, care cică s-a lansat în muzică, sub numele de scenă Betty Blue. Ca să dovedească tuturor ce talentată e, a făcut un playback la fața locului, printre tot felul de turiști care căscau gura la ea. De fapt nu atât la ea, cred, cât la cei doi dansatori care veniseră să lărgească tabloul artistic. Vă rog să mă credeți, ceva mai ridicol n-am văzut de mult. Ei n-aveau, de fapt, nicio coregrafie pregătită, dansa fiecare în legea lui, ca-n cluburile proaste. Nu știu unde i-or fi găsit, cred că i-au recrutat dintre ăia care pică la prima preselecție, la ”Românii au talent”. Țopăiau disperați, parcă-i frigea nisipul la tălpi.
 

Proba de sărituri în cap

 
La Antena Stars, continuă să facă ravagii tot felul de emisiuni ticsite de mahalagisme și glume proaste. Într-o zi, niște moderatori îl aduseseră în studio pe Vasile, fratele lui Mihai Trăstariu, despre care se știe – și se vede cu ochiul liber – că e un personaj cu probleme emoționale, eufemistic vorbind. Dar televiziunile exploatează în continuare orice vulnerabilitate mentală a invitaților mai ciudați. Nici pe Vasile nu l-au menajat, l-au hărțuit cu întrebări grotești și indiscrete despre relația lui proastă cu frate-su, iar omul a recunoscut tot felul de lucruri jenante. Au fost inserate și niște declarații de-ale lui Mihai, de prin presă, care-și făcea fratele nebun și nespălat. Uite-așa ți se face rușine de rușinea lor.
 
Îmi tot propusesem de mult timp să arunc un ochi la mult-trâmbițata emisiune ”Splash! Vedete la apă” (Antena 1). Și în sfârșit mi-am ostoit curiozitatea, am văzut o treime de ediție. Pasămite niște așa-zise vedete făceau concurs de sărituri în apă. Multă vreme, trăisem cu impresia că se bagă-n concurs numai cei care se pricep la așa ceva. Dar după ce-am văzut cum s-a trântit Costin Mărculescu-n apă (după ce se agitase vreo patruzeci de minute, pentru că de fapt n-avea curaj), am intuit cam care-i nivelul. Mărculescu a început săritura cu o rondă pe trambulină (a fost gimnast, când era mic și cuminte), și când toată lumea se pregătea să aplaude această ingenioasă abordare, a sărit de-acolo direct cu fundul în apă, ca o buturugă. Dintre semifinaliști fac parte și Simona Sensual și Daniela Crudu, deci nici aici n-am scăpat de figurile care au invadat mass-media, din motive învăluite în mister.
 

Miracol, mortul a înviat!

 
Și dacă tot veni vorba de apă, vă dați seama că viiturile din Oltenia au fost un alt prilej pentru ca reporterii să debiteze cele mai dubioase lucruri. O fată de la Antena 3 a transmis, sugrumată: ”Pompierii au adus zeci de saci de nisip, pentru a împiedica apa să iasă din case!”. Mă mir că n-a spus că pompierii au venit cu bărcile ca să bage oamenii la loc, în casele inundate. Alta probabil n-auzise în viața ei de județul Vâlcea și-i tot trăgea cu ”județul Vaslui”, deși transmitea de pe lângă Novaci sau așa ceva.
 
Și pe la alte posturi am auzit zeci de prostioare memorabile. ”Viitura a luat apele și le-a deviat către oameni”. A, deci viitura asta e un fel de sistem de țevi? Muream proastă. ”Oamenii și-au pierdut animalele și vietățile din curte”. Probabil animalele erau din plastic. ”Suntem în apă până la gât”. Era în apă până la glezne. ”Localnicii așteaptă o nouă viitură, mâine dimineață”. Câtă ospitalitate! ”Primarul comunei s-a implicat în apă”. Ori a vrut să spună că s-a impiedicat în apă, ori că s-a implicat în acțiunile de salvare, numai el știe. ”Un elicopter s-a învârtit mai mult timp pe un teren inundat, căci nu avea unde să aterizeze”. Cu alte cuvinte, deși era deja pe un teren, de fapt în apă, el tot se încăpățâna să aterizeze. ”Un localnic în vârstă s-a înecat inițial, aseară, dar în cele din urmă a fost salvat”. Asta e senzațional! Păi să-i caute p-ăia care l-au trezit din morți ca pe Lazăr și să-i angajeze pe la administrația cimitirelor, cine știe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here