„Omul Pernă” și „Jacques şi stăpânul său” la Festivalul de Teatru Pledez pentru Tineri la Piatra Neamt (9.11.2016)

0
43

Jaques și stăpânul său Galerie foto de Brândușa Balan (click aici!!)
Jaques și stăpânul său
Galerie foto de Brândușa Balan (click aici!!)

Articol și foto de Brândușa Balan
Am sa incep povestea zilei de miercuri cu ultimul spectacol vizionat astazi in cadrul Festivalului de Teatru Pledez pentru Tine(ri) de la Teatrul Tineretului Piatra Neamt.
OMUL PERNĂ
Sincera sa fiu nu ma dau in vant dupa astfel de comedii black pana la sange … insa textul … m-a socat …daca ieri seara spuneam de Familia „perfecta” ca are un limbaj mai de cartier de Ra sau Fe – Ferentari desigur, acest spectacol are o imagine absolut „bolnava” a autorului … nu chiar bolnava… ci foarte sadica …
Pe timpul acestui spectacol imi aduceam aminte de un film pe care profu’ de scenografie l-a dat spre vizionare in timpul orei … Taxidermia … nu stiu cati dintre voi ati auzit de acest film artistic desigur … dar … „sick” … de iti intoarce stomacul pe dos … cam asa si cu textul din acest spectacol …
Na ca a reusit si un spectacol sa ma intoarca pe dos …dar vizualul a ramas pe fata si inramat aproape la propriu datorita scenografiei ingenioase  …
In timpul cursului de la facultate am iesit de la ora refuzand si cu 3 absente de era nevoie sa nu vizionez acel film … macabru … dar superb din punct de vedere al scenografiei ..
Astazi nu am iesit din sala …pentru ca imi era imposibil sa sar peste toti oamenii din fata mea … insa am rezistat eroic … cu stomacul intors pe toate partile …Dar jocul actorilor excelent si da este un spectacol greu …de calibru pentru actorii tineri.
Am cautat pe online cateva date ceva mai serioase asupra acestui spectacol pentru ca in timpul acestuia nu am mai putut sa lucrez sub acoperire , ramanand astfel doar pe vizual – mai exact cu aparatul foto “pedaland” printre cadre si secvente.
“ Dincolo de intrigi poliţiste şi de basme sinistre, Omul Pernă este o piesă despre creaţie, despre relaţia creator-operă şi despre sensul actului artistic în general. Este povestea unui scriitor care scrie pentru că poate, pentru că iubeşte scrisul şi pentru că se regăseşte pe sine în asta. Dar răspunsul lui la întrebarea „Ce încerci să ne transmiţi cu povestea asta?” este întotdeauna „Nimic!” “  si de aici te las pe tine cititorule sa parcurgi mai multe date despre acest spectacol – care e pana la urma interesant  http://agenda.liternet.ro/articol/21160/Ionut-Grama/Povestea-unui-spectacol-Omul-Perna-la-Undercloud-2016.html
OMUL PERNĂ
 
de Martin McDonagh
Traducerea: Eugen Gyemant
Distribuţia:
Katurian: Ionuț Grama
Tupolski: Lucian Iftime
Michal: Dan Rădulescu
Ariel: Cătălin Babliuc
Fetiţa: Teodora Iancu
 
Regia: Eugen Gyemant
Scenografia: Maria Nicola
Light design: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă
 
Omul Pernă este o artă poetică pentru ce înseamnă contemporaneitatea în teatru sau în literatură, în acest moment. Construit sub forma unei povești pe jumătate naive – o poveste fantastică de groază despre un scriitor de astfel de povești –, spectacolul este un labirint de răsturnări de situație, ca o ghicitoare al cărei răspuns se transformă în continuu, schimbând odată cu el și datele ghicitorii. Sub aparența copilărească stă un manifest implicit, care pledează pentru o artă nepretențioasă, pentru invenție și pentru libertatea de a crea fără veșnica cenzură a unor reguli presupuse. E un manifest subtil, ironic pentru dreptul de a încălca orice regulă, în favoarea plăcerii pe care o provoacă jocul, de orice fel ar fi acesta.
Un spectacol de teatru aparte cu un mesaj dintr-o alta epoca si totusi valabil si pentru zilele noastre  „JACQUES ȘI STĂPÂNUL SĂU „ – Teatrul „Maria Filotti“ Brăila.
    Nu m-am hotarat inca daca sa incep cu interpretarea, jocul actorilor sau cu povestea scrisa de Milan Kundera?!
As putea sa incep cu amandoua in acelasi timp?
Pana ma hotarasc va invit sa vizionati cateva secvente /cadre din acest spectacol https://www.facebook.com/motionarthought/photos/?tab=album&album_id=1489398944409140
Gata m-am hotarat acum la 3:55 AM … sublim textul si ultimul cuvant din spectacol o sa ramana si in mine reper pe aceasta poteca simpatica a vietii : „Peste tot e inainte …” si cam are dreptate aici autorul … uneori avem impresia ca mergem inapoi insa adevarul este acesta ca pastram directia tot inainte …
Spectacolul incepe cu intrebarile lui Jacques: „Oare se ştie unde merg? Unde mergem? Spre ce ne îndreptăm? …”
Acest spectacol este el insusi un drum … al cautarilor interioare.
„Romancier răsplătit cu premii importante, Milan Kundera scrie și piesa “Jacqes și stăpânul său” drept “Omagiu lui Denis Diderot”, o comedie cu final dramatic. Acest text special, inspirat de comentariile filosofice ale lui Diderot în romanul “Jacques fatalistul și stăpânul lui”, propune cinci istorioare despre “dragoste” în “Epoca luminii” din secolul XVIII, “variațiuni la arta variațiunilor”, dar cu trimitere directă la lumea de astăzi. Un monolog radiofonic, prolog al reprezentației, stabilește intențiile tematice ale celor cinci povestiri, subliniate spre final și prin replica “Lumea asta e putredă!”.” – http://ileanalucaciu.blogspot.ro/2016/08/jacques-si-stapanul-sau-teatrul-maria.html
Si elementele de scenografie/ costum in mod special,  m-au surprins in cel mai placut mod – rucsacul lui Jacques era realizat dintr-un pardesiu/haina / imensa/ incapatoare fiind in acelasi timp multifunctionala, rochiile „calugaritelor” .
JACQUES ȘI STĂPÂNUL SĂU – Teatrul „Maria Filotti“ Brăila
de Milan Kundera
Traducerea: Petre Bokor
Distribuţia:
Jacques: Liviu Pintileasa
Stăpânul lui Jacques: Ionuț Vișan
Hangița/ Marchiza: Mihaela Trofimov
Cavalerul Saint-Ouen: Silviu Debu
Tânărul Bigre/ Comisarul/ Jean, slugă la han: Adrian Ștefan
Bătrânul Bigre/ Marchizul/ Judecătorul: Alin Florea
Justine/ Fiica: Corina Borș
Mama/ Agathe: Narcisa Novac
Vocile radio: Claudiu Istodor, Irina Movilă, Mircea Rusu
 
Regia: Cristi Juncu
Costumele: Cristina Milea
Textul „Jacques şi stăpânul său“, publicat în 1981 de Milan Kundera, este un omagiu adus lui Denis Diderot şi celebrului său anti-roman „Jacques fatalistul şi stăpânul său“, scris de filosoful şi scriitorul enciclopedist, între 1765 şi 1780. Piesa, singura scrisă de Kundera, reia elemente esenţiale din povestea originală a romanului, reînnoindu-i forma şi posibilitatea de a fi pus în scenă. Începutul operei originale este un laitmotiv al variaţiei oferite de Kundera: „Cum s-au întâlnit? Din întâmplare, ca toată lumea. Cum se numeau ei? Dar ce contează? De unde veneau? Din locul cel mai apropiat. Încotro se îndreaptă? Oare se ştie unde merg? Ce spuneau? Unde mergem? Spre ce ne îndreptăm?
„Romanul lui Diderot“, spune Kundera, „este o explozie de libertate impertinentă, scutită de autocenzură și de erotism lipsit de alibi sentimental“. Cinci naratori spun, pe rând, povestirile din roman: autorul, stăpânul, Jacques, hangița și marchizul. Pe toți îi vom reîntâlni în piesa lui Kundera, sărind cu vioiciune de pe o scenă pe alta, dintr-o poveste în alta, jonglând cu timpii. Pentru că, observă scriitorul ceh, Diderot a creat un spațiu nemaiîntâlnit înaintea lui in istoria romanului – o scenă fără decor – el însuși va lăsa anumite instrucțiuni precise de montare. Decorul trebuie să fie cât mai simplu, mai tot timpul scena va fi goală. „E important să ferim scenografia de elemente ornamentale“, spune Kundera.
 
Ambele  spectacole “JACQUES ȘI STĂPÂNUL SĂU” si „OMUL PERNĂ” sunt in cadrul concursului Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, PLEDEZ PENTRU TINE(RI).
PLEDEZ PENTRU TINE(RI) este un festival conceput sub formă de concurs, care se adresează tinerilor creatori de teatru, cu vârste de maxim 35 de ani, atât din sectorul independent, cât și de stat.
Timp de 14 zile, iubitorii de teatru vor putea viziona 28 de spectacole (18 spectacole selectate în concurs de către criticul de teatru Maria Zărnescu, 6 spectacole invitate în afara concursului, 4 spectacole ale Teatrului Tineretului) şi vor putea participa la două lansări de carte. Piatra Neamț va deveni cadrul propice al întâlnirilor culturale: cu teatrul, muzica, dansul, cartea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here