Ovidiu Anton, despre Eurovision 2016, la Adevărul Live: „Nu mi-e teamă de nimeni şi nu mi-e frică să pierd, dar mă gândesc că aş putea câştiga“

0
42

FOTO Eduard Enea  sursa: Adevărul
FOTO Eduard Enea
sursa: Adevărul

Articol preluat din Adevărul
Ovidiu Anton, unul dintre cei 12 semifinalşti ai Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, a fost prezent în studioul Adevărul Live pentru a expune motivele pentru care îşi doreşte să reprezinte România în concursul cântecului european, pentru a analiza industria muzicală, dar şi pentru a oferi detalii despre pregătirile pentru show-urile ce se vor desfăşura anul acesta la Baia Mare.
(…)
„Adevărul“: Spune-mi, ai început deja pregătirile pentru show-ul live?
Ovidiu Anton: Pregătiriele le-am început de când am realizat piesa, suntem într-un grafic relaxat. Suntem în program. Experienţele anterioare m-au ajutat să pregătesc totul din timp. Am avut răgazul necesar încă de dinainte ca piesa să ajungă în Selecţia Naţională Eurovision 2016. Fiind un show pentru Selecţia Naţională nimeni nu poate să facă ceva ieşit din comun. Vom încerca să „îmbrăcăm“ melodia cât mai bine pentru mediul în care o prezentăm. Vreau să redăm mesajul piesei aşa cum trebuie. Dacă ajung în finală o să fie un altfel de show. Fără să exagerez, o să încerc să „îmbrac“ melodia şi apariţia cât mai complet, să am un pachet care să demonstreze ceea ce vrea să spună piesa. Încerc să fiu decent.
Ai concurat la Festivalul Mamaia, la Cerbul de Aur şi eşti la a cincea participare la Eurovision. De ce te tentează atât de mult acest concurs?
La început mi se părea o modalitate de a mă promova, cu atât mai mult cu cât rock-ul nu se aude aşa mult la TV. M-a atins, recunosc. Mi-a intrat pe sub piele, am compus o melodie pentru Eurovision fără să îmi dau seama, piesa având fix trei minute.
(…)
Spune-mi povestea piesei „Moment of silence“, tu eşti şi compozitorul. Am citit şi că piesa e un tribut adus victimelor din clubul Colectiv.
Eu am compus atât muzica, cât şi versurile. Nu are legătură cu tragedia de la Colectiv. Eu sunt rocker, am coloană vertebrală. Nu aş folosi o tragedie de-alor mei să ajung la televizor. Asta să o facă alţii. Muzica mea are altă factură. Mesajul meu este de nişă. Mesajul meu este de trezire, de demnitare, de unitate. E despre putere! Cu asta mă diferenţiez, nu îmi plâng de milă. Nu m-aş duce să reprezint România plângându-mi de milă. Aşa trebuie să ne dăm seama că puterea e la noi. E momentul să vorbim mai des, să ne ridicăm în picioare mai des. Cei pe care i-am ales trebuie să înţeleagă că îi putem da repede jos. Aşa am fi respectaţi ca naţie. Vieţile noatre nu sunt o monedă pentru scopuri obscure. Noi trăim în ţara asta. Noi decidem. Noi ieşim în stradă. Noi cântăm. Ar trebui să fim mai respectaţi. E vorba de o luptă a cuvântului. E vorba de demnitatea noastră. Tot ce se întâmplă în jurul nostru e ca un laţ. Nu vreau să îmi văd părinţii trişti şi nici copiii fără viitor. Părinţii mei poate nu au reuşit să schimbe lucrurile şi e o dezamăgire pentru ei. E datoria noastră să încercăm. Nu e valabil doar pentru România. Suntem în război! Oriunde mă uit văd un război, un manifest. Un război în care noi suntem ultimii. Contează doar interesele de tot felul. Totul pleacă de la bani. Şi atunci unde sunt oamenii? Nu o să plecăm nicăieri. Depinde de noi dacă rămânem aici fericiţi sau constrânşi. Eu vreau să fiu fericit aici.
(…)
Cât de mult contează pachetul voce – show pentru concursul mare?
Dacă ne uităm la câştigătorii Eurovision, majoritatea sunt singuri pe scenă. În finala naţională dacă nu umpli scena, n-ai avut show! Diferă de la o ţară la alta, de la un an la altul. Niciodată nu ştii la ce să te aştepţi. Contează cum cânţi, ce transmiţi, câte piese sunt ca a ta. Orice cunoştinţe am avea, nu putem să ştim ce se va întâmpla la Eurovision.
Să revenim puţin la Selecţia Naţională, anul acesta reprezentantul României va fi ales exclusiv de public. Tu ai fost nemulţumit la un moment dat de vot.
Nervii sunt întinşi la maximum uneori. Nu a fost ceva rău intenţionat, a fost o problemă. Schimbarea alegerii reprezentantului coboară puţin temperatura. Mi-aş dori ca publicul de specialitate să aibă o mai mare influenţă, ar fi un vot realist. Mulţi votează persoane publice, nu piesele de Eurovision. Eu îi apreciez pe aceia care au mult de spus prin muzică, nu prin altceva. Îmi place de Irina Baianţ. Nu mi-e frică să pierd. Nu mi-e teamă de nimeni. Dar mă gândesc că aş putea să câştig. Am ascultat o parte dintre piese. Mi-am urat la început de an să nu mă abţin deloc. Mie îmi place rock-ul. Dacă erau alte 11 piese rock, le apreciam pe toate. Îmi place piesa lui Cristi Faur, e o piesă frumoasă. Sunt un tip subiectiv, ascult ce îmi place mie. Piesa mea nu e doar pentru români. Piesa se inspiră, din păcate, din ce se întâmplă şi la noi. Dar se întâmplă peste tot. Este o piesă în care se resimt majoritatea. Nu sunt doar fanii mei, sunt fanii Eurovisionului cei care mă susţin.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/muzica/eurovision-2016-ovidiu-anton-vine-adevarul-live-ora-1200-1_56c23c555ab6550cb8d6d2d2/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here