PASĂREA ROCK s-a lansat. Contează urmarea!

0
242

Articol de Andrei Partoș

GALERIE FOTO aici

A fost un eveniment special din multe motive. Oamenii legaţi de Phoenix erau împreună şi cântau fără Nicu Covaci. Ciudăţenie, normalitate? E greu de spus, dar e cert că Pasărea Rock a adunat pe scenă un supergrup, cu invitaţi cu tot, iar în Sala Palatului am zărit oameni din toate generaţiile ale rockului şi ale presei muzicale. Gazdele foarte amabile, n-au impus restricţii fotografilor, au oferit locuri bune invitaţilor. Din Phoenix-ul iniţial au fost Joji Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, dar şi invitatul Costin Petrescu (percuţie). Au fost pe scenă şi Cristi Gram, un chitarist deosebit, care a rămas în Phoenix până recent, omul cu vioara fermecată, Mani Neumann, precum şi Vlady Cnejevici (Pasărea Colibri, Pacifica, Compact) şi Teo Boar (Pacifica, M. Baniciu Band, Blue Workers ş.a.).
*Mi-a plăcut faptul că au gândit o regie de spectacol, care le-a ieşit parţial. A fost un moment penibil, după prima parte, când a coborât un ecran pe care s-au proiectat imagini, dar CD-ul care ar fi trebuit să se audă, n-a pornit. Lumea a fost răbdătoare crezând, iniţial că aşa se doreşte… apoi liniştea a devenit apăsătoare şi au fost câteva reacţii glumeţe şi răzleţe…* Domnii au apărut în alte ţinute, mai spre popular (în fond e o trupă etno-pop-rock-folk) a urmat partea pe scaune, partea acustică. * Orchestraţii noi la piesele vechi. Plăcut şi plin de energie cum a fost şi partea a treia, cu tricouri cam mulate, dar cu vervă totală. O trupă în care aproape toţi fac voci, n-are cum să nu impresioneze. Nu-s convins că cei de la pupitrul de sunet erau foarte bine pregătiţi de eveniment. Dar se poate progresa şi la acest nivel. Dacă în primele 10 rânduri se percepeau unele probleme, deduc că în spate sau sus la balcon ele se amplificau. Nimic grav!
 
Apropo de primele rânduri, în faţa noastră stătea Florin Dumitrescu, cel care a scris versurile pentru „Praznic, năpraznic”. Era cu fiul său măricel şi activ pe o tabletă! Este omul care a scris textele Sarmelele Reci ani de zile. M-a bucurat faptul că s-a implicat în noul proiect. Rock-ul are nevoie de umor sănătos! *  Mircea a fost vorbitorul trupei. Vădit emoţionat de primire, de reacţia sălii. Unii s-au mirat că au fost totuşi piese Phoenix. Până la terminarea procesului dintre Nicu Covaci şi M. Baniciu privind acest aspect, piesele se vor cânta cu siguranţă pentru că publicul le cere. Şi pentru că cei de pe scenă au fost prezenţi în bună măsură la lansarea lor, alături de Covaci. Sigur că unele sunt ale lui Kappl. Am auzit şi creaţii noi care sunt deja semnate de Pasărea Rock. Au fost şi hiturile solistice ale lui Baniciu, care nu sunt chiar rock, dar sună mereu plăcut şi au impact. * Am primit reacţii bune din turneu, deşi cronicile nu le-am prea găsit. Poate în unele localităţi, cum ar fi Clujul, alte concerte s-au suprapus, ba s-au lipit şi afişe peste cel cu Pasărea Rock şi atunci sala n-a fost arhiplină. * Am confirmarea că spectacolul de la Sala Palatului va deveni CD şi DVD, aşa că vor înţelege şi cei care n-au putut ajunge la Sala Palatului că totul a avut o încărcătură deosebită. * Pasărea Rock poate oferi încă surprize plăcute dacă componenţii nu se vor limita la succesul de moment şi vor scrie piese noi, în spiritul ştiut.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here