Paștele Catolic – Obiceiuri, tradiții și istorie

Articol preluat de pe site-ul HotNews

0
281

Paștele Catolic - Obiceiuri, tradiții și istorie În articol puteți citi despre cele mai importante momente religioase, dar și despre tradiții legate de ouă roșii, târguri cu bunătăți și despre obiceiul „mersului cu stropitul”.

Informația pe scurt:

  • Ca regulă, Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, în timp ce Paștele Ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie. O dată la 3-4 ani cele două sărbători sunt în aceeași zi. 1960 a fost ultimul an în care Paștele catolic a fost sărbătorit pe 17 aprilie.
  • După cei doi ani de pandemie au revenit și procesiunile de Florii, pe 10 aprilie. Anul acesta și la evenimentele liturgice din Săptămâna Luminată au fost mult mai puține restricții decât în 2021. Papa Francisc s-a referit la războiul din Ucraina și mulți preoți catolici îndeamnă la pace în predicile din Săptămâna Luminată.
  • În Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare nu se celebrează Sfânta Liturghie, iar Sâmbăta Mare este „zi aliturgică”, o zi de tăcere, a mormântului, în așteptarea nopții Învierii, sâmbătă spre duminică.
  • Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.
  • În multe orașe importante din Europa centrală se țin târguri de Paște unde se vând jucării din lemn, vase, căni, clopoței, ceasuri, lucruri din piele, eșarfe, dulciuri și vin fiert. Un obicei care câștigă teren în Europa este împodobirea unui pom de Paște, cu ghirlande sau cu ouă colorate.
  • Sunt multe tradiții ce nu au legătură cu religia: în multe locuri copiii pornesc la ”vânătoare de ouă” pentru a găsi ouăle ascunse în case sau grădini. Apa de Paște este specială și de ea se leagă multe tradiții, în Transilvania fiind cunoscut obiceiul mersului „cu stropitul” sau „cu udatul”.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25500176-pastele-catolic-obiceiuri-traditii-istorie-matematica-datei-mesajul-papal-pana-vanatoarea-oua-targurile-europene.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here