Radar TV – Trăiți cu impresia că vara nu ne uităm la televizor?

0
36

Cronică TV de Simona Catrina, publicată în Adevărul (18 august 2014)

BĂTAIE DE JOC. Da, semenii noștri au nevoie de vacanțe, din când în când. Dar ceea ce fac cei din televiziuni, vara, e demn de pârât la Protecția Consumatorului. Toți sunt în vacanță, vezi numai reluări.

S-au împlinit ani buni de când vara n-ai ce urmări la TV. Probabil patronii unor trusturi trăiesc cu senzația că în acest anotimp nu ne îndeletnicim cu așa ceva. Ne traversăm viața în reluare? Zi și noapte, vedem numai porcării reluate și parareluate. La ProTV, dai peste filme de care s-au plictisit și hamsterii noștri. Vechituri pentru naivi care încă nu s-au săturat de cabotinismul lui Van Damme sau al lui Stallone. Realizatorii emisiunilor sunt plătiți porcește de bine, mă refer aici la aproape toate posturile. Asta nu-i face să renunțe la nesfârșitele lor concedii, în cele mai exotice și scumpe stațiuni din lume, ca și cum ar fi niște genii – vai de capul lor.
 
 

Unde nu-i cap, vai de funduri

Antena Stars a ajuns un circ, luând sensul peiorativ al termenului. N-am avut somn într-o noapte și am nimerit din greșeală pe susamintitul post, unde se difuza, ați ghicit, o emisiune în reluare. Erau niște farse vechi și proaste, răstălmăcite acum de Buzdugan și Morar, doi realizatori care au ajuns celebri prin abilitatea lor de a fura poantele altora – lucru dovedit concret. În pauza dintre două farse – care păreau regizate și, în consecință, penibile -, Morar i-a spus asistentei Daniela Crudu: ”Moaș-ta pă gheață, ca să zic așa!”. Ca să zici așa, mai bine lasă-te de televiziune și du-te să-ți câștigi banii cinstit, nu pe nervii noștri!
De ce, măi, au ăștia lefuri de mii de euro pe lună, ca să ne arate că prostul gust aduce belșug în casele românilor? Cruduța e plătită regește ca să necheze câte-un ăăăă, aaaa, uuuuhhh, pfffff. Cătălin Crișan a fost invitat la Antena Stars ca să taie un cârnat. Voi vorbiți serios? El e bărbatul minunat și fără de cusur, care deși e mort după brunete, s-a culcat numai cu blonde, după cum spune. Dar stai, vorba teleshopping-ului, a tăiat și o roșie, nu vreți să știți cum arăta leguma după hăcuire.
Spuneți-mi că sunt nebună, dar eu nu mai suport bucătarii celebri care-și bagă mâinile-n mâncare până la cot. S-au spălăcit ca niște chirurgi? Sunt aproape sigură că nu. E o modă sinistră să-ți îndeși falangele în orice maglavais comestibil. Tot la Antena Stars, emisiunea care l-a pupat în moț pe Crișan l-a adus pe unul care a gătit doar cu degetele un fel de carne cu iarbă, nimic apetisant.
Lăsați-ne-n pace cu reluările, sau facem o petiție și vă reclamăm. Nesimțirea a atins cote maxime, profitorii au egocentrism acut. Dacă nu ești plecat la mare, plătești cablul sau satelitul ca să vezi toate mizeriile posibile. Singurele posturi care se consideră actuale sunt cele de știri, dar fiecare reportăjel de la mare e plin ochi de fesele domnișoarelor purtătoare de tanga, asta fără niciun avertisment legat de copii! Fundurile sunt cât ecranul, la ora când minorii sunt treji și, probabil, șocați. Ce cameramani aveți, fraților, de filmează numai posterioare goale? Am ajuns un neam de obsedați? E destulă pornografie pe Internet, absolut gratis, nu e nevoie să intoxicați lumea decentă cu tipe care se duc la mare numai ca să-și etaleze fesele și să agațe, astfel, un bogătan libidinos.

Cine poate perle roade

Reporterii, dragii de ei… Era să uit. Zilele trecute, s-au întrecut pe ei înșiși. Cum am mai spus cu alte ocazii, presupun (de fapt, știu) că sunt prost plătiți și mult munciți. Așa că nu mă mai mir că la Antene, la ProTV, la B1TV, la TVR, la Realitatea, la RomâniaTV și la alte postulețe aud aserțiuni precum următoarele, absolut autentice: ”Tirul a executat o manevră în inversul acelor de ceasornic”. Dar în inversul acelor cu gămălie ați încercat? ”Guvernul va finanța congresul românilor din afara țării”. Bun, sunteți niște milostivi, dar ce facem cu muritorii de foame din țară? ”Cazul Bercea ne roade pe toți, ca să zicem așa”. Ce-ar fi să nu mai ”zicem așa” în permanență? Ca să nu mai spun că ne rod lucruri cu mult mai tăioase decât cazul Bercea. ”Bătrâna locuia cu fiul ei minor, care la rândul lui avea o fiică de 18 ani”. Bun, deci dacă tati avea cel mult 17 ani (minor fiind) și fiică-sa avea 18, înseamnă că știrea era alta: mami a făcut-o cu un tip mult mai rumenit. Fraților, jurnalismul îmbobocește în România. ”Ploile vestice vor putea afecta Carpații Orientali”. Serios? ”Ștrandul era atât de adânc, încât victima nu și-a dat seama cât e de adânc”. Iar spiciul reporterului era atât de prost, încât nici nu ne-am dat seama cât e de prost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here