Radu Paraschivescu, despre atacul lui Bittman la Pleşu, Liiceanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc

Text preluat de pe site-ul ziaristii.com

1
2022

Publicistul Radu Paraschivescu analizează mesajul antieuropean al solistul Dan Bittman, care i-a atacat public, pe rit sovietic, pe artiştii ieşiţi în stradă în apărarea democraţiei din România. În stilul său elegant şi deopotrivă percutant, Radu Paraschivescu face o comparaţie între genul de artist egoist, vândut banului politic, şi cel căruia îi pasă de soarta ţării, de semeni, în ultimă instanţă.

(…)

Nu cumva euroscepticismul lui Bittman se hrăneşte din altceva decât din convingerea că ne-ar fi mai bine de capul nostru?

  • Iar dacă totuşi se simte în siguranţă, bravo lui. E fie un mare nepăsător, fie un mare candid. De aici însă până la a le reproşa colegilor de breaslă că ies în stradă ca să-şi spună păsul e cale lungă. Pe Dan Bittman şi Dan Teodorescu îi leagă prenumele comun, domeniul de carieră şi statutul de vedetă. În rest, diferenţele sunt uriaşe. Bittman preferă hidrogenul sulfurat din emisiunile unui Ionuţ Cristache tămâiat cu două-trei luni în urmă de Lavinia Şandru cum doar Viorica Dăncilă mai fusese. Teodorescu suie pe baricada protestului şi le aruncă adevăruri în faţă guvernanţilor. O face exasperat şi frust, pentru ca nimeni dintre cei vizaţi să nu poată spune că a ratat mesajul.”
  • Artiştii, filosofii şi oamenii de cultură nu cred că e locul lor aici (am respectat topica lui Dan Bittman) şi nu cred c-ar trebui să se implice în modul în care o fac. Îmi pare rău, dar nu sunt de acord cu treaba asta.” Sub această umbrelă descriptivă încap de-a valma Andrei Pleşu, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Tudor Chirilă şi Victor Rebengiuc. Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie sau Marius Manole şi Mihai Călin sunt aici obiectul unei – poate involuntare – jigniri: nu sunt consideraţi scriitori sau actori, deşi s-ar putea ca publicul să creadă altceva. Şi nu-i exclus ca Dan Bittman să prefere discursul de tip Vladimir Găitan, cu atât mai mult cu cât TVR şi Antena 3 au destule de multe în comun, iar una dintre cratimele care stau între e chiar Ionuţ Cristache.
  • N-ar fi un capăt de ţară. Şi doar răutăcioşii s-ar sinchisi să observe că Pellea, Chirilă şi Rebengiuc (pe scriitori nu-i mai punem la socoteală, că răguşesc repede) scandează împotriva guvernului pe gratis, în timp ce „neimplicatul politic” Dan Bittman girează, cu glasul şi cu formaţia, diverşi edili din PSD în concerte de pe urma cărora încasează din aceia care vorbesc… cum le zice?… a da, bani. Nimic nu-l obligă pe Dan Bittman să se alăture revoltaţilor care protestează. Unii fac mişcare în Piaţa Victoriei, alţii cântă – „Cât de departeeeee” – la taraba lui Ionuţ Cristache. Până la urmă, nu e nici măcar o chestiune de valoare. E doar o chestiune de valori. Comune.

Puteți citi mai mult aici: https://ziaristii.com/radu-paraschivescu-text-savuros-despre-atacul-lui-bittman-la-plesu-liiceanu-oana-pellea-victor-rebengiuc/

 

Articole pe același subiect:

Despre Dan Bittman și Vladimir Găitan, cu mult dor de Florian Pittiș și Vali Sterian

 

„Neisprăvitul” Vladimir Găitan are opinii despre alții, deși locul lui este pe scenă, nu la talk-show-uri politice

1 COMENTARIU

  1. Bitman a pierdut mult din „inaltimea din ochii” publicului, desi e constient, recidiveaza. Asta inseamna ca e … atasat valorilor social democrate de tip dragnea-nicolicea-serban-iordache-dancila etc. …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here