Reacția primarului Robu, după ce CNCD a decis că intenția de a interzice manelele la Timișoara reprezintă discriminare

Articol preluat de pe site-ul Radio România Timișoara

0
256

Primarul Timișoarei crede că sesizarea adresată Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, privind interzicerea manelelor în spațiul public, a fost în discordanță cu realitatea.

Nicolae Robu crede că acesta este și motivul pentru care CNCD a sancționat cu avertisment administrația locală, pentru discriminare.

Robu precizează că, de fapt, manelele nu sunt total interzise, ci doar în spaţii deschise.

“Cred că sesizarea a fost făcută în discordanță cu ceea ce am decis noi și s-a transmis că noi am interzis difuzarea și interpretarea de manele pe domeniul public. Ceea ce nu este corect, nu așa am hotărât. Nu am făcut referire la domeniul public în general, ci numai  la spațiile deschide din domeniul public. Acolo, primăria trebuie să dea un aviz de oportunitate. Este dreptul instituției să decidă ce este oportun să se întâmple și ce nu. Dacă se dorește organizarea unui spectacol cu manele într-unul din spațiile primăriei, din domniul public, sigur că da, așa ceva se aprobă”, spune Nicolae Robu.

Primarul a mai declarat că nu ar aproba difuzarea sau interpretarea de manele, de exemplu, în Piaţa Operei, chiar cu riscul de a fi amendat.

CNCD a decis că intenția de a interzice manelele la Timișoara reprezintă discriminare, astfel că Nicolae Robu a primit avertisment contravențional.

CNCD: Interzicerea manelelor la Timișoara, discriminare. Avertisment pentru primarul Nicolae Robu

Printre deciziile adoptate miercuri de Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării se numără și una legată de intenția de a interzice manelele la Timișoara.

„Intenția de a interzice expres difuzarea și interpretarea de manele pe spațiul public din Timișoara de către Instituția Primarului municipiului Timișoara, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional. Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi”, arată CNCD într-un comunicat.

Anul trecut, primarul Nicolae Robu a dispus interzicerea interpretării şi difuzării manelelor şi folosirea grătarelor în aer liber pe domeniul public din Timişoara, precum şi practica anunţării de dedicaţii.

Potrivit unei note interne semnată de Nicolae Robu, adresată structurilor Primăriei Timişoara, decizia a fost luată având în vedere „unele lucruri neavenite” petrecute în oraş.

„Având în vedere unele lucruri neavenite, petrecute în oraşul nostru la diverse evenimente, se interzice interpretarea/difuzarea de manele pe domeniul public al municipiului Timişoara, în aer liber, precum şi practica anunţării de dedicaţii, indiferent cine şi pentru cine le solicită. Se interzice folosirea pe domeniul public al Municipiului Timişoara, în aer liber, a grătarelor, proţapurilor şi altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum şi degajatoare de mirosuri de bucătărie de intensităţi deranjante”, se arăta în nota internă.

Nota internă a fost transmisă Societăţii „SC Pieţe SA”, Biroului Autorizare Activităţi Comerciale, Biroului Organizare Evenimente şi Poliţiei Locale şi, spre ştiinţă, tuturor structurilor Primăriei Municipiului Timişoara şi subordonate/ aparţinătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here