„Românii au talent” a coborât ștacheta

0
274

Cassiano del Mar 1 aArticol de Iulia Radu
Cu cât crește audiența emisiunii „Românii au talent” (ProTV), cu atât scade nivelul concurenților, calitatea show-ului și inteligența, umorul din comentariile juraților. Potrivit paginademedia.ro (click aici pentru a citi), vineri seară, ProTV-ul a înregistrat un nou record de audiență, având cifre de 20 de ori mai mari decât locul al doilea. La un asemenea „tsunami” de telespectatori te aștepți la un program de CALITATE sau măcar la DECENȚĂ din partea producătorilor emisiunii și a onoratului juriu. Și când colo, îi primim pe Cassiano del Mar și pe Teofan Popov  împachetați, cosmetizați, prezentați drept „talente” ale națiunii și promovați cu felicitări în etapa următoare a concursului. Orice om cu o fărâmă de bun simț și bun gust artistic, s-ar simți rușinat de astfel de alegeri. Nu și ProTV-ul! Bun, eu înțeleg perfect ideea de show de divertisment. Râdem, glumim, luăm peste picior pe unul sau pe altul, dar există o limită… Înțeleg și nevoia de a avea un job bine plătit și de a fi sub lumina reflectoarelor. Dar chiar și așa mi-a căzut falca în pământ când l-am auzit pe Andi Moisescu spunând că l-ar vrea pe „Moș Vasile” în programa școlară: „Astea sunt adevăratele lecții de viață, care după părerea mea ar trebui introduse și în programa școlară”,  a grăit Andi. Adevărul este că doar versurile populare vulgare mai lipsesc din școli! Măcar pe astea le-ar înțelege orice analfabet, de ce să ne mai chinuim cu Creangă sau Slavici?! Și pân’ la urmă, de ce să nu studieze astfel de poeme?! Gâlgâie televiziunile de vulgar, trebuie să-i pregătim pe elevi pentru acest „bombardament” mediatic de prostie. Mihaela Rădulescu a încheiat apoteotic: „Mie mi-ați plăcut la nebunie. Sunteți genial și mai cântați și bine”. Nu comentez, dar mă așteptam ca Mihaela să aibă habar de muzică și să nu se facă e râs cu astfel de afirmații. Între noi fie vorba, Teofan Popov a fost și la „Moldova are talent” în 2013 prezentând același moment (n.r. – a interpretat piesa „Moș Vasile”), dar acolo NU a trecut mai departe, deși juriul s-a distrat ascultându-l (puteți urmări aici – click). În schimb, în România a primit 4 DA-uri de la jurați. Altă întrebare?!
Teofan PopovTeofan Popov a fost întrecut în penibil doar de momentul oferit cu generozitate maximă de Cassiano del Mar. Este al doilea sezon în care omul se prezintă la preselecția pentru acest show TV. Timp de 7 minute televizorul s-a „înecat” în mediocritate. Atâta timp „închinat” prostului gust într-o emisiune care caută talente, e o profundă lipsă de respect față de cei care pierd vremea în fața televizorului. Sigur, a fost amuzant, am râs, deși nu e creștinesc să faci haz de lipsurile, de prostia semenilor. Chiar și replicile membrilor juriului ar fi putut să rămână în amintirea telespectatorilor ca fiind amuzante (înclusiv partea cu „limba și muzica latină”), dacă la final nu ne-am fi trezit cu mărețul Cassiano del Mar în etapa următoare. Aveți mai jos replicile celor 4 (în)jurați:

Andi Moisescu: „Vei fi surprins de ce am dat X-ul, dar nu vreau să insistăm”.
Mihaela Rădulescu: „A greșit un cuvânt în limba latină?!”
Andi Moisescu: „Hai să nu-l epuizăm că e bun”.
Andra: „Mie îmi place de el, îmi place de el, jur. Băiatul ăsta e tonomat de muzică latină”.
Andi Moisescu: „Știi de ce am dat X? Pentru că eu deja sunt edificat în ceea ce te privește. Ești foarte bun și nu vreau să te epuizez. Eu sunt pentru revederea lui în formule total neașteptate, surprinzătoare și de aici înainte”.
Mihaela Rădulescu: „Pentru mine, Andi este total neașteptat și surprinzător în sezonul ăsta. Sincer, nu știu ce se întâmplă, dar îmi place noul Andi și răspunsul meu este NU”
Florin Călinescu: „Ridic din nou mănușa Mihaelei și ți-o arunc direct în față: DA”.
Andra: „Știi ce cred?! Acuma, sincer îmi pare rău că te-am pus să cânți atâtea piese că le-ai c-am consumat pe toate, nu o să ai ce să nu mai cânți (n.r – Cassiano a asigurat-o că știe 200 de piese)… Nu știu, ne-am simțit bine și așa… dar nu, hai să fim serioși, totuși… Eu sunt acuma mult prea serioasă… Dați-mi voie să-i spun DA!”
Andi Moisescu: „Bă, dacă faci să râdă o sală întreagă… de ce nu?!”

 
Cu alte cuvinte, și o maimuță, și un papagal pot ajunge în finala acestui show TV, atâta vreme cât fac o sală întreagă să râdă. E atât de simplu să fii considerat talentat! E păcat că a scăzut nivelul concurenților, e păcat că ProTV-ul acceptă cu seninătate să coboare ștacheta. Dar nu e de mirare. În momentul în care, promovezi non-talentul nu te poți aștepta ca un Artist (care-și merită majuscula) să te ia în serios și să își asocieze imaginea cu o astfel de cloacă. Știu cazuri de oameni talentați care au refuzat să participe la acest show TV, deși au fost contactați și li s-a propus să intre în joc. Dacă asta este „recolta” de talente pe care reușește ProTV-ul să o strângă după preselecțiile organizate în întreaga țară, este trist. Dacă producătorii emisiunii și-au propus să devină o rampă de lansare pentru moldoveni, chinezi, japonezi, ruși sau alte nații, atunci succesul lor este garantat. Dacă, totuși, vor să scoată la iveală și nivelul de talent al românilor, atunci poate ar trebui să își regândească strategia și să-i convingă pe românii talentați să participe. Dacă producătorii nu sunt în stare să ofere un program de calitate și simt nevoia să bage în etapele următoare astfel de „specimene” care n-au nicio legătură cu ideea de talent, atunci poate ar fi mai bine să se orienteze spre alte meserii. N-are sens să ne chinuim unii pe alții în fiecare săptămână. În momentul în care Lorelai Moşneguţu (o tânără de 14 ani, extrem de talentată), Stanislav Binikovschi (actor, beatboxer din Rusia) și Grupul Aeros (format din membri lotului național de gimnastică aerobică) sunt așezați pe picior de egalitate cu Teofan Popov și Cassiano de Mar, e clar că producătorii emisiunii au o mare problemă de viziune. Pentru că n-aș vrea să cred că scopul acestui show TV este să arunce în derizoriu ideea de „talent”. „I love my job”, spunea extaziată o persoană din regia de emisie, în timp ce-și admira pe ecrane „opera de artă”. E bine că măcar ei între ei se simt bine și sunt mândri de „munca” lor. Decența a dispărut cu totul dintre atributele speciei noastre.
Pe site-ul Adevărul puteți vedea momentele tuturor participanților admiși în etapa următoare a show-ului TV:
http://adevarul.ro/entertainment/tv/romanii-talent-fetita-14-ani-primit-golden-buzz-ul-mihaelei-radulescu-emotionat-lacrimi-membrii-juriului-publicul-video-1_58c40a3c5ab6550cb83a7ce6/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here