Să spui că „muzica lui Gheboasă e proastă/de calitate îndoielnică”, nu e discriminare, nici rasism, nici cenzură. E un adevăr!

0
4444

Să spui că „muzica lui Gheboasă e proastă/de calitate îndoielnică”, nu e discriminare, nici rasism, nici cenzură. E un adevăr!Mi-ar plăcea să nu mai acrediteze lumea ideea că a spune prostului că-i prost, e discriminare sau rasism. Nu este! Iar dacă cel în cauză are o licărire trecătoare de inteligență, acceptă critică și devine mai bun. Dacă nu, nu.

Circulă pe Facebook o glumă (slabuță și asta). Ceva cu un concert Gheboasă alături de Filarmonica din Timișoara, care era anunțat pentru 31 noiembrie (sic!). Partea hilară abia acum vine. Gluma a devenit protest. Că, vezi Doamne, nu trebuie să tolerăm cenzura în 2023. Trebuie să apărăm libera exprimare. Am râs mai mult la textul scris de Cristian Stan (Sublime România), decât la glumița inițială. Aveți textul mai jos.

Citesc și nu-mi vine să cred. Cine l-a discriminat și cenzurat pe Gheboasă? I-a închis cineva canalul de Youtube?! Ce s-a întâmplat?! Hai să fim serioși! Muzica lui e slabă, textele sunt praf. Faptul că a ajuns la Untold e treaba organizatorilor. Să se spele cu el pe cap. Dar hai să nu mai scoatem din underground muzică de calitate îndoielnică pe care să o prezentăm ca „liberă exprimare artistică”. Nu i-a spus nimeni să nu mai cânte. Să cânte cât vrea! Ah, da! Produsul muzical e de doi lei.

Nu-l mai puneți pe Gheboasă în aceiași propoziție cu Jim Morrison, Elvis, Twisted Sister, Phoenix, Paraziții, BUG Mafia etc. Astfel de comparații nu-și au rostul. În primul rând din punct de vedere muzical, apoi omiteți un aspect important: toți cei menționați în presă și pe Facebook au vândut și vând în continuare (unii dintre ei) albume, bilete la concerte, merchandise. Gheboasă nu o va face nici în cele mai frumoase vise ale lui. Cântările la nunți, petreceri private sau zilele orașului, nu sunt pe bilete.

M-am săturat să tot citesc despre copilăria grea a marelui artist superstar Gheboasă. Sunt sute de elevi în satele din România care merg pe jos câțiva kilometri (iarnă, vară, prin pădure) ca să ajungă la școală, să învețe și să mănânce cornul cu lapte. Și ei au probleme acasă, poate nu au ce mânca, poate nu au unde să doarmă, poate sunt crescuți de rude… Poate unii dintre ei sunt foarte talentați. Îi vom vedea și pe ei la Untold?! Sau așteptăm mai întâi să devină vedete pe Tik Tok ca să aibă și festivalul și presa o pâine de mâncat, să profite și ei de popularitatea din mediul online a „artistului”?!

În 2011, copiii sub 18 ani nu au putut intra la concertul lui Alice Cooper de la Arenele Romane, deși aveau bilete și erau însoțiți de părinți, de adulți. Veniseră din alte orașe, aveau bilete cumpărate (nu și-au recuperat banii pe ele) și au renunțat la concert și părinții pentru că nu aveau unde să-și lase copiii. Motivul pentru care nu au fost primiți? Înăuntru se vindeau băuturi alcoolice și ar fi fost șocați puștii să vadă live Jägermeister. Concertul era organizat de Events.

La Untold, au intrat toți adolescenții pentru că organizatorul a decis că artistul e responsabil pentru „actul artistic”. Jandarmeria Cluj l-a amendat pe Gheboasă pentru limbaj, dar i-a iertat pe organizatori. O fi bine?! O fi normal?!

Aveți mai jos câteva articole și postări pe Facebook pe acest subiect.

Cristian Stan (Sublime România) Acel moment când sunt mândru de jobul meu și de echipa mea care a făcut posibilă treaba asta atât de repede.
Nu, nu o să stăm cu mâinile în sân în timp ce trăim cenzură. Nu, nu o să permitem ca Jandarmeria să amendeze artiști pentru ce crează. Nu, nu o să acceptăm ca Consiliul pentru Combaterea Discriminării să cerceteze ce a făcut Gheboasa, nu ce a făcut Jandarmeria și jumătate de internet. Nu, nu o să acceptăm să ne prefacem ca vorbim politically correct în timp ce discriminarea, rasismul și cenzura umblă dezgolite pe stradă. Nu, nu o să lăsăm în anul 2023 să se întâmple ce se întâmpla cu Elvis în anii 50 sau cu Jim Morrison sau cu Twisted Sisters sau cu hip-hop-erii.
No, we’re not gonna take it.
AROC doarme, UCMR doarme, Credidam doarme, Asociația Muze doarme, nu de alta dar nu e niciun ban de luat.
Acum o oră, acest eveniment era o glumă cu mesaj pe facebook, că deh, vindem multă comedie. Acum, a devenit un protest, pentru că lucrurile sunt razna și ăsta pare a fi doar începutul.
Și, da acest spectacol va avea loc când va veni ziua de 31 noiembrie. Dar nu trebuie să aibă loc nimic, important este să deschidem mintea.
Și deși e de doi lei să explici ce nu e de explicat, nu e vorba despre ce cred eu despre textele lui Gheboasă sau despre muzica lui Gheboasă sau despre Gheboasă în general. Este vorba de principii. Și de libertate. Și de abuzuri.

 

Marina Almășan, despre Gheboasă și prestația de la Untold: „Ar putea dispărea”. Ce n-a remarcat nimeni: https://www.fanatik.ro/marina-almasan-despre-gheboasa-si-prestatia-de-la-untold-ar-putea-disparea-ce-n-a-remarcat-nimeni-20455060

Ce ne facem cu Gheboasă: https://www.g4media.ro/ce-ne-facem-cu-gheboasa.html

Vaaaai, cum ne-a mai stricat Gheboasă la sensibilități! https://www.cotidianul.ro/vaaaai-cum-ne-a-mai-stricat-gheboasa-la-sensibilitati/

Gheboasă, trapanele anti-sociale și libertatea de exprimare. „Dacă era huiduit, nu mai cânta a doua oară” https://romania.europalibera.org/a/gheboasa-untold-2023/32537429.html

Foc de P.A.E. despre Gheboasă:

Sabin Gherman: De ce trebuie să inviți idioți la Untold?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here